Aktivnosti Županije na području Vrbovskog

ŽUC ulaže novac u obnovu goranskih prometnica

Marinko Krmpotić

Petar Mamula, Georg Žeželić i Nada Milošević / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Petar Mamula, Georg Žeželić i Nada Milošević / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci realizirani su radovi na ukupno 1,5 km prometnice od Zaumola prema PlemenitašuPLEMENITAŠ  Dožupan Petar Mamula i ravnatelj Županijske uprave za ceste Georg Žeželić predstavili su jučer u naselju Plemenitaš dio ovogodišnjih aktivnosti ŽUC-a na području Gorskog kotara, konkretnije u Vrbovskom gdje su tijekom proteklih nekoliko mjeseci realizirani radovi na proširenju ceste na dva traka, sanaciji, uređenju odvodnje, postavljanju rubnika i zaštitne ograde te asfaltiranju ukupno 1,5 km prometnice od Zaumola prema Plemenitašu.


Riječ je, istaknuo je direktor Žeželić, o poslovima za koje su tijekom ove i prošle godine uložena 3,5 milijuna kuna iz županijskog proračuna.


: Novouređeni kilometar i pol prometnice zaista omogućava ugodnu vožnju / Foto Marinko KRMPOTIĆ


: Novouređeni kilometar i pol prometnice zaista omogućava ugodnu vožnju / Foto Marinko KRMPOTIĆDaljnji planovi
– Prošle godine smo kroz redovno održavanje prema Musulinima asfaltirali dio prometnice, a ranije smo radili i rekonstrukciju raskrižja prema poduzeću Cedar. Mi ulažemo, a radit ćemo to i dalje pa imamo planove vezane uz serpentinu na ulazu u Vrbovsko, što je projekt težak tri milijuna kuna, a trenutačno smo u fazi projektiranja i otkupa terena. U planu je i rješavanje rekonstrukcije mosta prema naselju Đakule, za što će uskoro biti izrađena projektna dokumentacija nakon koje će nam jasna biti i visina investicije. Mi vodimo brigu o Gorskom kotaru pa smo samo tijekom ove godine, uz ove projekte na području grada Vrbovskog, radili na prometnicama u Mrkoplju, Fužinama, Delnicama, Čabru, Brod Moravicama… Radimo i radit ćemo, a radili bismo i više da su nam prihodi veći – rekao je direktor Žeželić, istaknuvši da se, kad se zbroje sva ulaganja, na područje Gorskog kotara godišnje iz proračuna ŽUC-a izdvoji oko 40 posto proračuna, odnosno tridesetak milijuna kuna.Georg Žeželić posebno napominje da bi se puno više moglo raditi da su državni zakoni bolji.– Problem su nam prihodi koji padaju jer aktualni Zakon o cestama ne dopušta da se 10 lipa od prodaje goriva izdvaja za održivo financiranje ŽUC-ova. Kad bi se to promijenilo, sve županijske uprave za ceste dobivale bi znatno više pa bi i ulaganja mogla biti znatno veća od dosadašnjih – rekao je Žeželić.


Kvalitetna briga


Dožupan Petar Mamula rekao je da djelatnost ŽUC-a pokriva 36 lokalnih samouprava s nekoliko tisuća kilometara županijskih cesta.


– Smatramo da uspijevamo voditi kvalitetnu brigu o održavanju i saniranju tih prometnica. Nažalost, često trpimo neargumentirane kritike pa i iz Gorskog kotara, posebno s područja grada Vrbovskog, a sanacija i obnova ove prometnice je dokaz da to nije točno i da su to političke kritike bez uporišta u realnosti. Te bi kritike, po mom sudu, trebale biti usmjerene prema državi, odnosno Vladi RH koja ne čini dovoljno – i to ne samo ova Vlada, već i prethodne – za Gorski kotar. Iako su u nekim elementima pomogli, činjenica je da je »brdski« zakon samo mrtvo slovo na papiru jer debelo kasni donošenje podzakonskih akata bez kojih nema konkretnih mjera za poboljšanje stanja na području Gorskog kotara. I dok Vlada ne odrađuje svoj posao, dok dežurni kritičari napadaju, Županija preko svojih ustanova, u ovom slučaju preko ŽUC-a, odrađuje svoj posao na najbolji način kako može, pogotovo s obzirom na to da prihodi ne rastu, a potrebe su iz godine u godinu sve veće – rekao je Mamula, dodavši da je, kad je riječ o ulaganjima na području grada Vrbovskog, od 2006. pa do ove godine uloženo oko 16 milijuna kuna.