Brojna gradilišta

Zima u Opatiji u znaku velikih investicija: Črnikovica do ljeta dobiva novo lice

Aleksandra Kućel Ilić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Radovi na preuređenju kupališta Črnikovica su se zahuktali. U tijeku je i rekonstrukcija ceste Put za Plahuti koja će se proširiti. Opatija će dobiti i mogućnost za priključenje na superbrzi internetOPATIJA – Siječanj u Opatiji prošao je u znaku radova na brojnim gradilištima, a u tijeku su i dvije veće investicije Grada Opatije koje će donijeti bolju prometnu, odnosno kupališnu infrastrukturu. Prema riječima zamjenice opatijskoga gradonačelnika Vere Aničić, kad je o poboljšanju cestovne infrastrukture riječ, upravo je u tijeku rekonstrukcija ceste Put za Plahuti u duljini od 750 metara, od skretanja za Ulicu Carmen Sylve.


– Radi se na proširenju ceste na dijelovima gdje je to izvedivo, grade se potporni zidovi, a nakon toga uslijedit će postavljanje rubnjaka i asfaltiranje. Cijena radova s PDV-om iznosi 1.611.000 kuna.


Predviđen je rok za završetak radova s asfaltiranjem do kraja travnja, no pričekat ćemo da se završe grubi radovi investitora koji na toj lokaciji grade, a u međuvremenu ćemo razmotriti i zahtjeve građana za dodatnim produženjem zone zahvata radova na toj lokaciji – objasnila je Vera Aničić.


Pomoć Ministarstva
U Voloskom je također radni ugođaj te se zbog opsežnih radova i promet povremeno odvija uz određena ograničenja. Naime, radovi na preuređenju kupališta Črnikovica su se zahuktali. Ukupna je vrijednosti investicije 1.340.648,46 kuna, a kako je naglasila, za uređenje poznatog kupališta Grad je dobio i sredstva Ministarstva turizma temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture u iznosu od 400 tisuća kuna.


– Kupalište Črnikovica će na 1.612 četvornih metara površine dobiti potpuno nov izgled. Povećat će se plažni prostor, ali i unaprijediti kvaliteta postojećih sadržaja: ugostiteljskih, trgovačkih, sanitarija, tuševa, kabina…


Radove izvodi tvrtka Vodogradnja Kukuljanovo, a bit će završeni do početka kupališne sezone – najavila je Aničić.O još jednoj novosti javnost je informirao zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.

Stanica u Iki


– U projektu razvoja širokopojasnog pristupa internetu u crnim i sivim zonama pristupa na području Liburnije i Grada Opatije potpisani su sporazumi o komercijalnom interesu s Rune-Crowom iz Veprinca te s T-comom.


Po završetku projektiranja i ishodovanju potrebnih dozvola, krajem prošle godine krenuli su radovi na postavljanju novih generacija mreža i izvedeni su prvi priključci krajnjih korisnika.


Tijekom 2020. godine prema sporazumu i planovima partnera u projektu bit će osiguran priključak na superbrzi internet putem optičke mreže za oko 70 posto objekata na području Grada Opatije.


Velika bazna stanica gradi se u Iki, u blizini FMTU-a, a bit će izgrađeno i 50 manjih podstanica. Korisnici će trebati platiti priključak na mrežu jer je za njega potrebno izvesti manje građevinske radove, a cijena po priključku iznosi 750 kuna – rekao je Priskić.