Maskenbal

Završile maškare u Malom Lošinju: ‘I stari i mlado veselo u povorkama gradom

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Najbrojnija je bila skupina Zlatni prcifuk, viđena i u nedjelju na Riječkom karnevalu, a čitanje teštamenta bilo je garnirano maškaranom himnom u izvedbi nešto neobrijanije, ali jednako elegantne varijante Josipe LisacRasplesana žuto-crna skupina »Zlatni prcifuk«, viđena i u nedjelju u međunarodnoj povorci karnevala u Rijeci, bila je najbrojnija u povorci kojom su privedene kraju maškare u Malom Lošinju. Iako je vremenska prognoza upućivala na nepovoljno vrijeme, povorka i čitanje »teštamenta« pusta nazvanog Raspjevanko Pjaca održana je po suhom, pretkraj čak i sunčanom, proljetnom vremenu.


Nakon što je povorka predvođena također maškaranim Puhačkim orkestrom »Josip Kašman« prodefilirala niz Ulicu braće Vidulić, Trgom RH i Rivom lošinjskih kapetana, a potom još svaka od skupina izvela svoju točku na trgu, s izletničkog broda »Pirat« privezanog u luci pročitan je teštament u kojem su teme, prema ustaljenom običaju, bile nacionalne i lokalne političke, komunalne, gospodarske i društvene, a sve to garnirano maškaranom himnom u izvedbi nešto neobrijanije, ali ništa manje elegantne varijante Josipe Lisac. Sudjelovala je i skupina djece u dobi od četiri do sedam godina, koja je nastupila i u povorci u Rijeci, s temom »Cvrčkasti cvrčci«.


Inače, zabavno razdoblje karnevala jučer ujutro svojom su povorkom kroz grad zaključile i one najmlađe maškarice. U dječjoj povorci u Malom Lošinju, osim vrtića, sudjelovala je i Osnovna škola Marija Martinolića, a školarci su se predstavili temom društvenih igara, ali i jednom s obilježjima društvenog komentara, o kratkim školskim praznicima, aludirajući na jesenske prekide nastave zbog štrajka i posljedično kraće ferije. Inače, za djecu, ali i odgajatelj(ic)e iz dječjih vrtića, maškare su poseban događaj. Bilo je tako i ove godine na predstavljanjima u povorkama na svom otoku i u Rijeci. U vrtiću su se aktivirali u svim odgojnim skupinama, a na prijepodnevnoj su se povorci predstavili s temom »Narodi svijeta«, maskiravši se u objekte karakteristične za Hrvatsku, Italiju, Nizozemsku, Egipat, Kinu… Skupina djece iz područnog odjela vrtića u Nerezinama pridružila se, zajedno sa svojim susjedima osnovnoškolcima, karnevalu u svojem mjestu, s temom »Mačke«.