Koga briga za humanost

Zaustavio auto u Opatiji da pomogne čovjeku kojem je pozilio pa “za nagradu” dobio kaznu od policije

Marina Kirigin

Foto: Novi list

Foto: Novi list

Kada je Hitna pomoć stigla i preuzela brigu o gospodinu za kojeg sam kasnije saznao da ima šećernu bolest, vratio sam se do svog vozila. Na vjetrobranskom staklu našao sam kaznu za krivo parkiranje, a policajac koji ju je ispisao bio je kraj vozila, objašnjava naš čitateljDana 27. srpnja privremeno sam parkirao automobil pored opatijske tržnice i upalio četiri žmigavca jer sam izašao pomoći čovjeku koji se srušio pored trgovine Konzuma. To sam učinio s još nekoliko ljudi koji su se tamo našli. Podigli smo gospodina kojem je pozlilo i pokušali ga dovesti do njegova automobila.


Međutim, ponovo je ostao bez svijesti te smo odlučili pozvati Hitnu pomoć. Sve to događalo se u vremenskom periodu od 20 minuta do pola sata. Kada je Hitna pomoć stigla i preuzela brigu o gospodinu za kojeg sam kasnije saznao da ima šećernu bolest, vratio sam se do svog vozila. Na vjetrobranskom staklu našao sam kaznu za krivo parkiranje, a policajac koji ju je ispisao bio je kraj vozila.


Razlog zbog kojeg sam nepropisno parkirao odmah sam mu objasnio. Međutim, objasnio mi je da ne može poništiti kaznu, već da to može samo načelnik prometne policije u Opatiji.
Dva dana kasnije, odnosno radni ponedjeljak, 29. srpnja, došao sam u Policijsku postaju Opatija. Na dežurnom šalteru su mi rekli da načelnika nema i uputili me na pomoćnika prometne policije kojeg nisam mogao dobiti jer je bio na sastanku. Dežurni policajac mi je rekao da se o svemu pismeno očitujem i dostavim prigovor u pisarnicu.


Znači, od samog početka me se »voza«, trošim svoje vrijeme i novac na plaćanje parkiranja kraj policijske postaje. Na kraju svega, zbog činjenice da sam priskočio u pomoć čovjeku, dobio sam kaznu od 500 kuna, odnosno moj prigovor nije prihvaćen – priča je Darija Komarca iz Jurdani koji je umjesto pohvale zbog nesebičnog, ljudskog poteza dobio »pljusku«.


U kratkom policijskom odgovoru na podneseni prigovor Komarca piše sljedeće:


»Izvršili smo uvid u cjelokupni predmet te utvrdili da je neposrednim zapažanjem policijskog službenika utvrđeno da ste počinili prometni prekršaj za koji se prijavljujete te ne smatramo opravdanim navode u vašem prigovoru. Na uručenoj Vam obavijesti o počinjenom prekršaju navedeno je u kojem roku i na koji način možete platiti navedeni novčani iznos od 500 kuna«.