Lungomare Art

Započela izrada umjetničke instalacije Davora Sanvincentija za Lovransku Dragu

Aleksandra Kućel IlićŽMINJ/LOVRANSKA DRAGA – U sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, u Rijeci i na području Kvarnera tijekom 2020. godine bit će postavljeno 10 trajnih umjetničkih instalacija, a jedna od lokacija je i Lovranska Draga gdje će biti postavljena instalacija »Puli Malina«, hrvatskog umjetnika Davora Sanvincentija.


U radionici tvrtke Kapitel u Žminju već je započeo rad na izradi oplate koja će potom biti transportirana u Lovransku Dragu, gdje će prema njoj biti izrađena kamena kupola trajnog umjetničkog paviljona i to od raznih prirodnih materijala, poput kamena i lokalnog kestena.


Paviljon će biti smješten na temeljima nekadašnjeg mlina, uz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak, koja se proteže od morske obale do vrha Učke. Završetak radova predviđen je za početak travnja ove godine, a otvorenje instalacije bit će održano u sklopu Dana Općine Lovran 24. travnja.
– Sanvincentijev koncept bazira se na ideji stvaranja prostora koji se uklapa u već postojeći okoliš Lovranske Drage te postaje mjesto susreta i odmora, kao i mjesto učenja o specifičnostima ovoga kraja.


Naime, Lovranska Draga zbog svoje geografske pozicije njeguje intenzivnu povezanost čovjeka i prirode, a jedan od ključnih razloga naseljavanja ovog mjesta ležao je u obilju i kvaliteti prirodne izvorske vode. U prošlosti ovdje je bilo razvijeno gospodarstvo, najviše vinogradarstvo i stočarstvo, a danas dominiraju bogate šume maruna. Potreba za komunikacijom i trgovinom s Lovranom, i ostalim naseljima na obali, na ovom su području proizveli mrežu raznolikih puteva – od širokih kamenih kojima su prolazile tegleće životinje, preko planinskih staza za ispašu, do suhozidnih mostića koji su građeni zbog čestih vodenih bujica – stoji u programu Lungomare Art EPK. O


Osim u Lovranskoj Dragi, umjetničke će instalacije biti postavljene i u Brseču, Voloskom, na riječkoj ribarnici, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku te u Malom Lošinju