Za poduzetnike i obrtnike

Za energetsku učinkovitost trgovine i turizma dodijeljeno 175 milijuna kuna

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Nakon provedbe prihvaćenih projekata smanjit će se emisije CO2 za 3.705,89 tona godišnjeGOSPIĆ U sklopu Poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru turizam i trgovina“ Ministarstva zaštite okoliša i energetike danas je  u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu održana svečana dodjela Ugovora vrijednih gotovo 175 milijuna kuna. Ugovore su malim, srednjim i velikim poduzetnicima i obrtnicima uručili ministar dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Ministar Ćorić je u uvodu naglasio kako nije slučajnost da je kao najpogodnije mjesto za ovu svečanost izabran Memorijalni centar Nikole Tesle.


– Lika i Gospić su u središtu „Lijepe naše“, mi smu u spomen-području najslavnijeg znanstvenika na polju el. energije. Ponosan sam što smo na Poziv dobili mnoštvo kvalitetnih projekata, a za dodjelu sredstava smo odabrali njih 75, ukupne vrijednosti 174.556.000 kuna, s kojima će se realizirati projekti od 311 milijuna kuna. Projekti energetske učinkovitosti u trgovini i turizmu su najbolji mogući načini utroška sredstava.


Ostvarit će mnoge energetske uštede, smanjiti troškove poslovanja i imati čitav niz pozitivnih učinaka. Uvjeren sam da će se ova sredstva utrošiti čim prije i na taj način će se vrlo skoro vidjeti učinci tih projekata, istaknuo je ministar Ćorić.
Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš podsjetio je kako su na ovaj poziv pristigle 132 prijave. Nakon provedbe prihvaćenih projekata smanjit će se emisije CO2 za 3.705,89 tona godišnje, a investicije u mjere energetske učinkovitosti smanjit će potrebu za energijom za 5,5 milijuna kWh/godinu.


Ujedno će očekivana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije u turizmu i trgovini porasti za 9,7 milijuna kWh/god. Čestitke dobitnicima ovih bespovratnih sredsava pridružio se i Marko Markić, načelnik sektora za EU fondove.


Marin Smolčić