Potpisan ugovor

Za dogradnju luke Baška 41,2 milijuna kuna: Megaprojekt za perjanicu hrvatskog turizma

Marinko Glavan

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Lukobran i Malu rivu ovim ćemo zahvatom produljiti za ukupno 150 metara, čime ćemo moći zadovoljiti potrebe našeg stanovništva za vezovima, ali i nautičkih turista, te dobiti sigurniju i zaštićeniju luku, kaže načelnik Baške Toni JuranićBAŠKA – Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu dogradnje i rekonstrukcije luke Baška u ponedjeljak su na Krku potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata (SAFU), Tomislav Petric te ravnatelj Županijske lučke uprave (ŽLU) Krk Goran Lajnert. Potpisivanju ugovora prisustvovali su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Baška Toni Juranić, te čelnici više kvarnerskih lokalnih samouprava.


Projekt dogradnje luke Baška vrijedan je 41,2 milijuna kuna, od čega je 33,8 milijuna sufinanciranog iz Kohezijskog fonda Europske unije, šest milijuna osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a ostatak ŽLU Krk iz vlastitog proračuna.


Projektom je predviđena dogradnja postojećeg pristana kako bi se osigurala nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška te omogućili odgovarajući privez i sigurnost na vezu, za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Cilj ovog projekta, istaknuto je prilikom svečanosti potpisivanja, je smanjiti zakrčenost luke te podignuti kompletnu razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, kao i povećati broj komunalnih vezova te vezova za nautičare.


Perjanica turizma
– Ovo je četvrti projekt u Primorsko-goranskoj županiji, financiran iz europskih fondova, nakon Crikvenice, Unija i Cresa. Ukupno nam je na raspolaganju 710 milijuna kuna za slične projekte iz operativnih fondova EU, a do sad smo potpisali ugovore za 430 milijuna, u cijeloj Hrvatskoj, a do kraja godine očekujem da će biti potpisani ugovori u vrijednosti ukupnog iznosa koji nam je na raspolaganju.


Zbog velikog broja projekata izgradnje lučke infrastrukture, s pravom možemo reći da je riječ o renesansi hrvatske obale. Grade se rive, lukobrani, pristaništa, a mi koji živimo na moru i od mora, znamo koliko to znači, u bilo kom mjestu u priobalju ili na otoku.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJBaška je perjanica hrvatskog turizma, a ovaj će projekt sigurno pridonijeti daljnjem razvoju, posebno nautičkog turizma, ali i većem broju komunalnih vezova za lokalno stanovništvo, sigurnosti plovidbe, kao i ukupnoj slici Baške. Ovaj je projekt bio suočen s velikim izazovima, imali smo dosta problema, uspjeli smo ih sve riješiti i danas potpisujemo ovaj ugovor, rekao je ministar Butković, zahvalivši županijskoj lučkoj upravi Krk, općini Baška, županiji i djelatnicima ministarstva na zajedničkim naporima u dosadašnjem dijelu projekta.


– Od početnog proračunskog kapitala koji je iznosio dva milijuna kuna, došli smo do skoro 20 milijuna kuna u proračunu, iz pomorskog dobra, a od lučkih uprava od osam milijuna, stigli smo na skoro 80 milijuna kuna. Danas je to veliki potencijal. Partner smo središnjoj državi i europskim fondovima za izgradnju lučke infrastrukture, čime mijenjamo vizure gradova i općina u smislu turizma i komunalnih vezova. Cilj nam je povećati njihov broj jer je potražnja domaćeg stanovništva i gostiju velika. Projekata ima na sve strane i u ovom trenutku u tijeku je investicijski ciklus od 200 milijuna kuna u zadnje dvije, tri godine, rekao je Komadina.


Siguran prihvat brodova


Najviše je razloga za zadovoljstvo imao domaćin, načelnik Općine Baška Toni Juranić, koji je projekt dogradnje luke ocijenio životno važnim megaprojektom za mjesto, njegove stanovnike i goste.


– Za nas je ovo megaprojekt, najveći po vrijednosti, od utemeljenja Općine Baška. Vrijednost projekta je preko četrdeset milijuna kuna, što su dva naša godišnja proračuna. Prije nekoliko godina sanirali smo Malu Rivu, ali zadnje zaista veliko ulaganje u luku Baška bilo je 1892. godine, kada je izgrađen lukobran.


Lukobran i Malu rivu ovim ćemo zahvatom produljiti za ukupno 150 metara, čime ćemo moći zadovoljiti potrebe našeg stanovništva za vezovima, ali i nautičkih turista, te dobiti sigurniju i zaštićeniju luku. Potražnja za jednim i drugim vezovima je velika, posebno u turističkoj sezoni, tijekom koje nam se, nažalost, do sad često događalo da nautičari dođu u Bašku, želeći provesti dan ovdje, ali su se morali okrenuti i otići negdje drugdje, jer se nisu imali gdje privezati. Zbog toga dobar dio nautičara i izbjegava Bašku, ali sada će i taj problem biti riješen, što će dodatno poboljšati našu turističku ponudu, rekao je Juranić.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJProjektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva za 50,55 metara mjereno s vanjske strane, te produženje sekundarnog lukobrana, Male rive za 105 metara. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu ovisno o stanju vjetra. Dogradnjom primarnog i sekundarnog lukobrana omogućit će se kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška te podignuti razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija. Nova infrastruktura je osnovni preduvjet uspostave cjelogodišnje linije s ciljem jednostavnije komunikacije i putovanja s Raba prema administrativnom središtu – gradu Rijeci.


Izgradnja nautičkog dijela luke, gata, predviđena je u zasebnoj fazi projekta, za što su ishodovane odvojene građevinske dozvole. Projekt posjeduje svu potrebnu tehničku dokumentaciju, a postupak pripreme dokumentacije za javnu nabavu je već započet. Planirano trajanje projekta je najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.