Cjeloživotno učenje

Vrbovsko postalo nova podružnica karlovačkog pučkog učilišta

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Nakon Zagreba, Samobora, Varaždina, Krapine, Malog Lošinja, Daruvara i Gospića, i u Vrbovskom od ove jeseni Pučko otvoreno učilište Pouka nudi mogućnost školovanja i doškolovanja odraslihVRBOVSKO – Na području Vrbovskog ove jeseni s radom počinje Pučko otvoreno učilište Pouka koje od 2005. godine provodi niz uspješnih aktivnosti vezanih uz cjeloživotno učenje i kontinuirano obrazovanje, odnosno doškolovanje zahvaljujući kojem je, primjerice, moguće steći novo zanimanje te na taj način povećati vlastite mogućnosti vezane uz dobivanje posla. Na angažman ovog Pučkog učilišta u Vrbovskom su se odlučili zbog želje da kroz njegov rad pomognu stanovništvu ove lokalne samouprave pri zapošljavanju, a predstavljajući rad Pučkog otvorenog učilišta Pouka, ravnateljica ove obrazovne ustanove, Ivana Latković, ističe da je Učilište osnovano 2005. godine u Karlovcu, od kada je programe osposobljavanja, usavršavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije završilo više od 6.000 polaznika.


– Pučko otvoreno učilište Pouka privatno je učilište koje se bavi obrazovanjem odraslih te provodi programe osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, programe osposobljavanja i usavršavanja, pripreme za državnu maturu te hrvatski jezik za strance. Poznavajući i prilagođavajući se potrebama polaznika, nastava u POU Pouka organizirana je u popodnevnim i večernjim satima tijekom čitavog radnog tjedna. Kako bi polaznici lakše uskladili svoje obveze, nastava se izvodi dopisno-konzultativnim načinom u dogovoru s polaznicima i putem e-učenja, pojasnila je Latković.


Programi


Polaznici Pouke mogu se odlučiti za brojne obrazovne programe, počevši od osnovne škole, 20 srednjoškolskih programa te više od 70 verificiranih programa stručnih osposobljavanja i 5 programa stručnih usavršavanja. Program osnovnoškolskog obrazovanja odraslih namijenjen je odraslim polaznicima starijima od 15 godina. Trošak školovanja snosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nakon završenog osnovnoškolskog programa, svi polaznici imaju pravo izabrati, također besplatan, program osposobljavanja te tako steći svoju prvu kvalifikaciju.
– Pouka provodi čak 20 srednjoškolskih programa verificiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Polaznici mogu odabrati neki od trogodišnjih (prodavač, konobar, kuhar, pekar, slastičar, vozač motornog vozila, zidar, tesar, elektroinstalater, automehaničar) ili četverogodišnjih programa (ekonomist, komercijalist, hotelijersko-turistički tehničar, opći poljoprivredni tehničar, tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju, šumarski tehničar, građevinski tehničar, strojarski računalni tehničar, elektrotehničar). Osim osnovnoškolskog i srednjoškolskih programa, polaznici u POU Pouka mogu upisati više od 70 programa osposobljavanja u području ekonomije, turizma i ugostiteljstva, elektrotehnike i računalstva, strojarstva, graditeljstva, uslužnih djelatnosti, zdravstva i socijalne skrbi, poljoprivrede, prehrane i veterine te upravljanja radnim strojevima. Od spomenutih programa usavršavanja, u Pouci se provodi program usavršavanja za poslove u računovodstvu, usavršavanje za poslove voditelja izrade i provedbe EU projekata, usavršavanja u području javne nabave, usavršavanje za specijalista logistike i špedicije te specijalista prodaje i marketinga, ističe ravnateljica Latković, napominjući da su svi programi prošli strogi proces vrednovanja, odnosno da su ih odobrili Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa se po završetku upisuju u e-radnu knjižicu.


Osam podružnica


– U svojem je cjelokupnom radu Učilište posvećeno ostvarivanju najviših standarda kvalitete što dokazuje i međunarodno priznatim ISO certifikatima, a sudjelovali smo i u nekoliko projekata financiranih iz fondova Europske unije kao partner, dok je samo Učilište nositelj čak tri projekta.


Djelatnost i izvrsnost Pučkog otvorenog učilišta Pouka u području obrazovanja odraslih prepoznata je i izvan grada Karlovca i Karlovačke županije, o čemu svjedoči sedam podružnica ovog Učilišta – u Zagrebu, Samoboru, Varaždinu, Krapini, Malom Lošinju, Daruvaru i Gospiću, a od ove jeseni i u Vrbovskom. Da bi u Vrbovskom privukli što više ljudi, mi ćemo svakog utorak od 16 do 18 sati u prostorijama OŠ Ivana Gorana Kovačića održavati upise, a sve dodatne informacije moguće je pronaći na mrežnoj stranici Učilišta (www.pouka.hr), odnosno upitima e-mailom ([email protected]) ili pozivom na broj 099 692 0288, zaključuje ravnateljica POU Pouka, Ivana Latković.