Uređenje

Volosko od ljeta dobiva Mohorovičićev centar

Andrea BralićVOLOSKO Kako bi odao počast velikom znanstveniku, Grad Opatija će u Voloskom ovog ljeta otvoriti Interpretacijski centar »Andrija Mohorovičić«, a konkretni radovi koji označavaju početak realizacije ovog vrijednog projekta kreću u ponedjeljak, 18. ožujka. Novi centar, u rodnom mjestu Andrije Mohorovičića, nalazit će se u zgradi Doma Liburnija i prostirat će se na 82 »kvadrata« u prizemlju zgrade.


Otvaranje je planirano za kraj kolovoza, a ovih dana počinju građevinski radovi u iznosu od 850 tisuća kuna koje će provoditi tvrtka Stella iz Matulja. Građevinski radovi bi prema planu trebali završiti sredinom srpnja i tada preostaje mjesec dana za opremanje centra.


– Dio građevinskih radova u iznosu od 60 tisuća kuna financirat će se iz projekta RIVIERA4SEASON2 koji je dio programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska. Opremanje prostora i izložbeni postav financira se isključivo kao dio projekta RIVIERA4SEASON2 – Zajednička baština za zajedničku međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri. Cilj ovog projekta je povećati prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja kako bi ona postala motiv dolaska turista.
Turisti će kroz Interpretacijski centar »Andrija Mohorovičić« moći upoznati dio opatijske povijesti iz vremena kada je upravo Volosko bilo administrativni i logistički centar ovog dijela Jadrana. Tu je rođen i svjetski poznati hrvatski znanstvenik Andrija Mohorovičić čija su znanstvena istraživanja i radovi s područja seizmologije i meteorologije od globalne važnosti. Volosko se kroz svog slavnog sugrađanina može turistički valorizirati, u čemu će sigurno pomoći ovaj Centar kojim Grad Opatija nastoji odati počast slavnom znanstveniku čijim je imenom nazvan diskontinuitet između Zemljine kore i plašta. Njemu u čast je 1970. godine nazvan i krater polumjera 77 kilometara na tamnoj strani Mjeseca i jedan asteroid. U novije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Marsu. Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu također nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Rijeci, osnovna škola u Matuljima te nekoliko ulica u hrvatskim gradovima.


Kroz Interpretacijski centar »Andrija Mohorovičić« u Voloskom s likom i djelom slavnog znanstvenika moći će se upoznati svi posjetitelji Opatijske rivijere, a ovo će biti i mjesto na kojem će nova znanja stjecati i učenici osnovnih i srednjih škola koji se s Mohorovičićevim radom susreću u svom obrazovanju – navode iz Grada Opatije.