'Posadi drvo, ne budi panj'

Volonteri u Opatiji posadili osam hrastova, akcija se nastavlja sljedeći vikend

P. N.

Akcija na Punta kolovi protekla je u dobrom raspoloženju / Foto Facebook

Akcija na Punta kolovi protekla je u dobrom raspoloženju / Foto Facebook

Građani koji su sudjelovali u pripremi terena i sadnji drveća proveli su dva sunčana i izuzetno topla dana u druženju s istomišljenicima kojima je stalo do očuvanja prirode, a ujedno naučili nešto o stablima i njihovom uzgojuVikend je i na opatijskom području protekao u znaku pošumljavanja. Naime, u sklopu akcije ‘Posadi drvo, ne budi panj’ širom Hrvatske su organizirane akcije sadnje stabala, a u Opatiji su se građani organizirali putem Facebooka pod parolom ‘Sadimo stabla po Opatiji’ na inicijativu Neve Slani, Igora Primožića i Davora Oblijana.


Sadnja na Punta kolovi / Snimila Slavka ANIČIĆ


Sadnja na Punta kolovi / Snimila Slavka ANIČIĆGrad Opatija je financirao nabavu stabala hrasta medunca, a humus, gnoj, kolce te pribor za vezivanje stabala dopremila je gradska tvrtka Parkovi d.o.o. Alat su donijeli volonteri.
Organizatori su dobili dragocjene upute od zaposlenika Parkova te se posebno zahvaljuju ing. Hermini Brajković. Teren je na nekim lokacijama bio zaista težak pa je tamo pripremno kopanje trajalo gotovo cijeli dan, s obzirom da je korijen stabala trebalo položiti u rupe duboke jedan metar. 


U subotu se pripremalo teren i sadilo na Črnikovici, Tomaševcu i Punta kolovi, dok su u nedjelju volonteri imali pune ruke posla na Tošini i Punta kolovi. 


Ennio i Jelena Ribarić ponosni na posađeni hrast / Snimila Neva SLANI


Ennio i Jelena Ribarić ponosni na posađeni hrast / Snimila Neva SLANIGrađani koji su sudjelovali u pripremi terena i sadnji drveća proveli su dva sunčana i izuzetno topla dana u druženju s istomišljenicima kojima je stalo do očuvanja prirode, a ujedno naučili nešto o stablima i njihovom uzgoju.


Naime, sadnju iznad plaže za pse na Punta kolovi predvodio je krajobrazni arhitekt Davor Oblijan. Za okrijepu su se pak pobrinuli vlasnici Hotela Mozart Abi i Mira Shalabi. 


Volonteri na Punta kolovi / Foto Facebook


Volonteri na Punta kolovi / Foto FacebookNa opatijskom području posađeno je osam hrastova, a preostale su još dvije sadnice te nekoliko doniranih stabala koja je potrebno posaditi što prije. Stoga organzatori zahvaljuju donatorima te pozivaju zainteresirane da se pridruže akciji sadnje i sljedeći vikend.


Ujedno napominju da je najvažnije posađena stabla obilno zalijevati još godinu dana, pogotovo tijekom ljeta u čemu će građani zasigurno pomoći Gradu Opatija i Parkovima.


Zahvalivši volonterima na trudu, organizatori su izrazili zadovoljstvo što se ovom akcijom sačuvala pokoja zelena parcela za budućnost.


Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook


Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto FacebookSadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook


Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook


Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook


Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook


Stablo posađeno na Punta kolovi / Snimila Slavka ANIČIĆ


Stablo posađeno na Punta kolovi / Snimila Slavka ANIČIĆMlade snage uče o sadnji stabala / Snimila Slavka ANIČIĆ


Mlade snage uče o sadnji stabala / Snimila Slavka ANIČIĆSkupina volontera iznad plaže za pse na Punta kolovi / Foto Facebook


Skupina volontera iznad plaže za pse na Punta kolovi / Foto FacebookNije bilo lako kopati i saditi na strmom terenu / Foto Facebook


Nije bilo lako kopati i saditi na strmom terenu / Foto Facebook