Sve po planu

Vodoopskrba Moravica bit će riješena dogodine

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Izvođač radova je čabarska firma Pograd i sve ide po planu dogovorenih termina, ističe Nikolina Mamula, direktorica Komunalnog poduzeća Vode Vrbovsko u okviru kojeg se ovaj projekt realiziraVRBOVSKO – Na području Moravica trenutačno traju radovi izgradnje vodovoda vrijedni 3,1 milijun kuna, a po njihovom završetku ovo drugo po veličini naselje s područja Grada Vrbovskog imat će vrlo kvalitetno riješen cjelokupni vodoopskrbni sustav. Izvođač radova je čabarska firma Pograd i za sada sve ide po planu dogovorenih termina, ističe Nikolina Mamula, direktorica Komunalnog poduzeća Vode Vrbovsko u okviru kojeg se ovaj zahtjevni projekt realizira.


– Izvođača smo bez poteškoća uveli u rad. Trenutačno su u tijeku tzv. zemljani radovi nakon kojih kreću monterski radovi u iskopanom rovu. Zasad sve ide po planiranoj i previđenoj dinamici, što znači da bi radovi u koje smo krenuli ove, trebali u potpunosti biti gotovi iduće godine. Jedino što nas je malo razočaralo je što u traženju sredstava nismo naišli, bar za sada, na razumijevanje u Primorsko-goranskoj županiji. Naime, vrijednost radova predviđenih za ovu godinu je 1,5 milijuna kuna, pri čemu će Hrvatske vode osigurati pola milijuna kuna, a na županijski natječaj kandidirali smo milijun kuna. Nažalost, nismo dobili ni kune, a obrazloženja nema. Naravno da nećemo stati s realizacijom. Pokušat ćemo do potrebnih sredstava doći iz nekih drugih izvora, svakako i iz gradskog proračuna – govori direkrorica Mamula, dodajući da ovaj posao nije jedina aktivnost vezana uz vodoopskrbu na području Grada Vrbovskog.


Cjevovod kroz Rim


– Raspisan je natječaj za izgradnju cjevovoda kroz mjesto Rim. Riječ je o izgradnji vodovoda s priključcima ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna i taj bi posao trebao biti gotov u lipnju iduće godine, a možda to bude i prije ako nađemo kvalitetnog izvođača i ako ne bude žalbi – najavljuje direktorica Mamula, a gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić iskazuje nezadovoljstvo još jednom »odbijenicom« Primorsko-goranske županije.
– Ovo je još jedan dokaz da PGŽ nastoji u što većoj mjeri izolirati Vrbovsko. Jer, Vode Vrbovsko imaju od svih goranskih vodoopskrbnih sustava najviše vodovoda. Vode Vrbovsko najviše i rade, ali na natječaju nismo dobili ni lipe. Čemu takav odnos, ako se zna da upravo gradimo vodovod u Moravicama vrijedan 3,1 milijun kuna plus PDV, bit će raspisan natječaj za vodovod za Rim vrijedan 1,5 milijuna kuna bez PDV-a, kandidirat ćemo za EU sredstva vododovod od Stare Sušice do vodospreme, a završili smo vodovod od Ribnjaka do nove vodospreme, u čemu je prošle godine Županija sudjelovala s određenom svotom. No, ove godine – ništa! Pa zar nije logično pitati se – zašto?Ako u Primorsko-goranskoj županiji misle da će me na ovaj način ušutkati, jako se varaju. Ja ću i dalje tražiti odgovore pa ću, primjerice, od Ureda državne uprave i nadležnog Ministarstva tražiti stav o tome zašto PGŽ ne napravi jasne kriterije raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar. Ravnomjerna raspodjela po sustavu svakoj lokalnoj samoupravi isto je neprihvatljiva jer su neki naši mjesni odbori veći od nekih goranskih općina. Kriteriji moraju biti vezani uz veličinu lokalne samouprave, broj stanovnika i infrastrukturu te stupanj razvijenosti. Po mom mišljenju, samo se na taj način može obaviti pravedna raspodjela, a ne po sustavu svakom isto jer jednostavno – nismo isti! – zaključuje Mufić.Negativna politika


Nažalost, u pitanju je kontinuitet negativne politike županijske samouprave prema jednoj od svojih članica i to samo zato što ja ne šutim i stalno upozoravam na nelogičnosti. Samo iz tog razloga nismo dobili ni kune za izgrađenu pretovarnu stanicu za otpad koju smo jedini u Gorskom kotaru napravili i samo zato sad nam se ne pomaže, čak ni simbolično, pri izgradnji vodovoda u Moravicama. Istodobno, za gradnju Sović laza i neke druge zahvate na vodoopskrbi neke druge goranske lokalne samouprave dobit će pomoć. Je li to pošteno? Treba li se tako županija kao oblik lokalne samouprave ponašati prema svom području? – pita gradonačelnik Mufić.