Trgovina Krk

Vitrine puntarske uljare pune su novih nagrada

Mladen Trinajstić

Prerada lanjske berbe rezultirala iznadprosječnim količinama, ali i kvalitetom ulja u Puntu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Prerada lanjske berbe rezultirala iznadprosječnim količinama, ali i kvalitetom ulja u Puntu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Na Festivalu maslina u Zagrebu te manifestaciji maslinara Mediterana »Maslina 2019.« u Splitu Puntari su osvojili zlatne medalje, a na okupljanju maslinara i uljara Noćnjak u Neumu srebrnuPUNAT Da je za otočnim maslinarima i uljarima dobra maslinarska godina, i u kvantitativom i u kvalitativnom smislu, potvrdili su nam predstavnici puntarske uljare Trgovine Krk, najvećeg otkupljivača maslina i prerađivača, odnosno proizvođača maslinovog ulja na tom kvarnerskom otoku. Osim subjektivnih dojmova koje smo čuli u razgovoru s voditeljem njihova prerađivačkog pogona, iskusnim Miljenkom Parčićem, takve konstatacije potvrđuju i dobro ispunjeni tankovi uljare, ali i niz vrijednih nagrada i priznanja kojima su otočani ispunili vitrine svog suvremenog pogona.


– Koncem veljače svoje smo adute stručnim ocjenjivačima podstrijeli na tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana »Maslina 2019.«, što je 16. put održana u Splitu. Sudjelovali smo i na tradicionalnom međunarodnom okupljanju maslinara i uljara Noćnjak, što je prošlog mjeseca održan u Neumu, a potom još i na Festivalu maslina u Zagrebu gdje smo osvojili zlatnu medalju, a najsjajnijim smo odličjem nagrađeni i u Splitu gdje smo se predstavljali s ekstradjevičanskim maslinovim uljem domaćih miješanih sorti. Ondje je posebnom plaketom za najbolje ocijenjeno sortno ulje još nagrađeno i ulje naše domaće, autohtone sorte – debele – prenosi nam Parčić, ne zaboravivši spomenuti i da je ulje iz uljarskih pogona Trgovine Krk na Noćnjaku nagrađeno srebrnom medaljom.


Voditelj uljare Miljenko Parčić pred vitrinom s priznanjima, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Voditelj uljare Miljenko Parčić pred vitrinom s priznanjima, snimio Mladen TRINAJSTIĆNema nestašice
Naš sugovornik podsjeća da se njihove vitrine baš svake godine dopunjavaju novim, redom najvrednijim i najprestižnijim nagradama. Parčić kaže da on osobno svaku novu plaketu i medalju, posebice stoga što ih dodjeljuje struka, odnosno ljudi koji znaju prepoznati kvalitetu, doživljava i raduje joj se baš kao da je prva.Trgovina Krk ove je godine svoje maslinovo ulje odlučila na tržište staviti u novoj, suvremenije dizajniranoj ambalaži. Uz u dopadljivo etiketirano ekstradjevičansko ulje koje će se na policama moći pronaći u decentnom, crno-zlatnom ruhu pod novim brendom »Naši dvori«, puntarski znalci su gurmanima pripremili i posebno iznenađenje.– Manji dio onog najkvalitetnijeg ulja dobivenog u samom startu prošlogodišnje berbe u listopadu kad su radmani bili skromniji, ali i dobivena ulja posebnih kvalitativnih karakteristika, pohranili smo u zasebni spremnik. Iz njega sad izlazi zasebna linija ulja označenog markicom »Premium« – predstavio nam je operativni voditelj uljare u kojoj se dnevno može preraditi i do 25 tona maslina. Ta nova, »Premium« linija zastupljena je sa svega tisuću litara i može se naći u posebno numeriranim, polalitarskim buteljama.


Iznimni rezultati lanjske berbe, osim u s ponosom izloženim nagradama, još se više ogledaju i u zlatno-zelenkastoj ispuni njihovih tankova iz kojih su, nakon netom dovršenog vizualnog rebrandiranja ambalaže, na tržište ovih dana počele izlaziti značajnije količine svježeg ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Napokon, naš sugovornik podsjeća na lani bilježeni deficit maslinovog ulja koji je, kaže, u spremnicima pogona koje vodi nestalo još sredinom prošlog ljeta.


– Nažalost, bila je to direktna posljedice preklanjske, poprilično »tanke« berbe. Ove godine toga neće biti, siguran sam da će se naša boteljirana ulja u trgovinama moći naći tijekom cijele godine – zaključio je Parčić i dodaje da je lanjska berba u pogonu kojim rukovodi rezultirala preradom gotovo 800 tona maslina, odnosno proizvodnjom skoro 85 tisuća litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja.


Puntarska uljara Trgovine Krk, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Puntarska uljara Trgovine Krk, snimio Mladen TRINAJSTIĆNiska razina kiselina


Osim neočekivano dobrim urodom, puntarski su uljari više no zadovoljni i laboratorijski izmjerenim, a potom i na natjecanjima potvrđenim kvalitativnim karakteristikama svojih ulja.


– I ove godine sva se naša ulja »drže« debelo unutar granica onog što se karakterizira ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Parametri udjela slobodnih oleinskih kiselina od 0,1 do najviše 0,2, u tom smislu govore sami za sebe, posebice znamo li da je gornja granica takvih kiselina za ulje ekstravergine kvalitete propisana na 0,8 posto. Zanimljiv je i pokazatelj dobiven mjerenjima energetske vrijednosti našeg ulja, a u kojem se pokazalo da u našem ulju, za razliku od velike većine drugih takvih proizvoda, ima soli, odnosno »tragova« bure koja u nas često puše, a koji ulju, jednako kao i janjetini ili pak krčkom ovčjem siru, također daje posebnu, rekao bih »lokalnu notu« – završio je Parčić.