Koncert za Malu gospu

Vijećnici podijeljeni oko nastupa kontroverznog pjevača: Thompson u Loparu za 200 tisuća kuna

Ivor Balen

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Lazarić je rekao i da mu Thompsonov koncert sliči na predizbornu kampanju HDZ-a, a Andreškić je odgovorio da je Thompson dogovoren još u veljači, kada se nije znalo da će u rujnu biti izboriLOPAR Marko Perković Thompson nastupit će u Loparu za Malu Gospu, Dan Općine. Tim koncertom čelnici Općine Lopar i loparske Turističke zajednice ostvarili su želju da za 10. rođendan općine dovedu zvučno glazbeno ime. Koncert će biti besplatan, održat će se na otvorenom, u trajektnom pristaništu, a organizatore će to stajati 200.000 kuna.


Thompsonov nastup bio je i jedna od tema na sjednici loparskog Općinskog vijeća. Vijećnik SDP-a Marin Lazarić izrazio je svoje neslaganje s koncertom, i to, kako je istaknuo, iz nekoliko razloga.


– Koji je motiv promidžbe našeg direktora Turističke zajednice ako znamo da je baš nedavno protiv Thompsona nakon koncerta podnesena prijava. Plaća se 200.000 kuna koncert koji neće biti atraktivan niti jednom strancu, a potencijalno može donijeti negativne konotacije u hrvatskim i stranim medijima. Tih 200.000 kuna može se puno kvalitetnije i racionalnije potrošiti. Umjesto dva sata koncerta, Općina je mogla postići puno bolje efekte, rekao je Lazarić, dodavši da je to katastrofalan potez Turističke zajednice i svih onih koji Thompsonov koncert podržavaju.


Sponzori
– Općina Lopar je odmorišna destinacija, pretežiti gosti su obitelji s djecom. Zaista se čudim da mi, odnosno vi dajete 200.000 kuna za koncert, pa se šalje loparskim poduzetnicima dopis za pomoć u financiranju takvog koncerta, rekao je Lazarić.


Načelnik Alen Andreškić odgovorio je da će Općinu ovaj koncert koštati puno manje od ukupne cijene.


– Mi ne dajemo 200.000, nego 20.000, a Turistička zajednica 55.000 kuna. Ostalo će platiti gospodarski subjekti koji će za Malu Gospu imati ugostiteljsku djelatnost ili svi oni koji su voljni sponzorirati Thompsonov koncert. I ranijih godina poduzetnici su mi govorili da nam treba takav koncert i da su ga voljni sufinancirati, rekao je Andreškić, dodavši da neće ulaziti u pitanje je li Thompson primjeren izvođač ili nije, jer ga je odabralo i izglasalo Turističko vijeće.


– Da nije takav izvođač, ne bismo imali toliko štandova i ugostitelja, kojih će biti više nego proteklih godina. Od ugostitelja smo dobili 35.000, a od »štandera« 10.000 kuna više. Nadalje, nikad nam se nije javljalo više sponzora nego ove godine. Od sponzora smo, samo zato što je to Thompson, dobili sto plakatnih mjesta u Zagrebu i 40 u Zadru. A što se tiče djece, menadžer je inzistirao da koncert počne sat vremena ranije nego što smo mi željeli, baš zato što na Thompsonove koncert dolazi veliki broj djece. A za ostale, koji ne vole ovog pjevača, pripremljena je zabava koja će povodom Male Gospe trajati nekoliko dana, rekao je Andreškić, dodavši da očito nekome smeta Thompson i da on o tome ne bi dalje politizirao.


Bez incidenta


– Želim da pjevamo o domoljublju i domovini i da sve prođe bez ijedenog incidenta, rekao je načelnik.Lazarić je također rekao da se nada da će sve proći bez problema, još jednom ponovivši svoje stavove.

– Svake godine za Malu Gospu je fešta i proslava i ostvaruju se prihodi. Ne slažem se da će dodatni prihodi pokriti trošak Thompsona, rekao je vijećnik SDP-a, kojeg je zanimalo i da li se naknadno mijenjao natječaj za ugostiteljsku djelatnost za Malu Gospu. Andreškić je rekao da je jest, ali da je nakon izmjene natječaja dobiven veći iznos nego što se prvotno tražilo.


Lazarić je rekao i da mu Thompsonov koncert sliči na predizbornu kampanju HDZ-a, a Andreškić je odgovorio da je Thompson dogovoren još u veljači, kada se nije znalo da će u rujnu biti izbori.