POTPISAN UGOVOR

VELI LOŠINJ Dogradnja lukobrana u Rovenskoj vrijedna 5,8 mililjuna kuna

Vladimir Mrvoš

Projekt je bitan za domicilno stanovništvo jer će se dogradnjom lukobrana dobiti novi komunalni i gospodarski vezovi. Posao je povjeren tvrtki Sun Adria iz RijekeRIJEKA – Projekt dogradnje lukobrana u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Rovenska u Velom Lošinju, vrijedan oko 5,8 milijuna kuna, jedan je od većih ulaganja u lučku infrastrukturu na području Grada Malog Lošinja.


Za lokalno stanovništvo zbog toga je posebno važan ugovor što su ga u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisali zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija te predstavnik izvođača radova, tvrtke Sun Adria, Radojko Brnčić.


Ugovor o sufinanciranju i radovima na dogradnji lukobrana u luci Rovenska bitan je za domicilno stanovništvo jer će se dogradnjom lukobrana dobiti novi komunalni i gospodarski vezovi.
– Život na otoku nije uvijek jednostavan jer otok nije samo ljeto, on predstavlja otočanima dom, a ne destinaciju – napomenula je Marina Medarić te istaknula da se u zadnje vrijeme priča o EU projektima u županijskim lučkim upravama koji uglavnom povezuju otoke s kopnom.


Bolji standard


– Postoje i »manji« projekti s više od 50 milijuna kuna za sve ŽLU-ove, među koje spada i Mali Lošinj i uvala Rovenska. Ako Županija na bilo koji način može poboljšati standard života na otocima, onda je to naše opredjeljenje, kao što smo kroz pravilnik omogućili da otočani imaju prednost pri dobivanju komunalnih vezova koji su značajni za život na otoku – zaključila je Medarić.


Projekt je predstavio ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija te je objasnio da se produženje postojećeg lukobrana izvodi u pravcu postojećeg lukobrana koji se produžuje za dodatna 32 metra.


Ukupna dužina dograđenog lukobrana s vanjske strane iznosi nešto više od 53 metra. Ono što je posebno bitno je da će dograđeni, kao i postojeći, već izgrađeni dio lukobrana, biti opremljen nautičkim ormarima za struju i vodu te urbanom opremom.


Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić zahvalila je na tom projektu za Mali Lošinj koji realizira Primorsko-goranska županija i koji ima cilj podizanje kvalitete života na otocima jer će se realizacijom projekta unaprijediti lučka infrastruktura, stvoriti bolja zaštita i sigurnost luke, a domicilno stanovništvo dogradnjom lukobrana imat će kvalitetniji i sigurniji vez.


Novi podnositelji


Dogradnjom lukobrana u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Rovenska stvorit će se vezovi za nove podnositelje zahtjeva za stalni vez, a jedan od očekivanih rezultata projekta je i stvaranje preduvjeta za privez linijskih, izletničkih i ribarskih brodova u vidu poticanja turizma i drugih gospodarskih aktivnosti.


Za izvođača radova nakon provedenog postupka javne nabave, od dviju pristiglih ponuda odabrana je ona ekonomski povoljnija, riječke tvrtke Sun Adria, koja već ima iskustva na brojnim sličnim projektima.


Ako vremenski uvjeti dozvole, dio lukobrana bi trebao biti izgrađen do jeseni, a svi radovi, kao i transport materijala, odvijat će se morskim putem jer ne postoji adekvatna cestovna infrastruktura do lukobrana.