Projekt

Valamarovom hotelu Corinthia 5,4 milijuna za energetske uštede

Mladen Trinajstić

Na poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike stiglo je mnogo kvalitetnih projekata, a za dodjelu sredstava odabrano je 75, ukupne vrijednosti 174.556.000 kuna, za realizaciju projekata vrijednih 311 milijuna. Jedan od njih je i projekt Valamara u BaškiSMILJAN/BAŠKA U sklopu Poziva »Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru turizam i trgovina« Ministarstva zaštite okoliša i energetike, jučer je  u Memorijalnom centru »Nikola Tesla« u Smiljanu održana svečana dodjela ugovora vrijednih gotovo 175 milijuna kuna. Ugovore su malim, srednjim i velikim poduzetnicima i obrtnicima uručili ministar dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.


Dizalice topline


– Ponosan sam što smo na poziv dobili mnoštvo kvalitetnih projekata, a za dodjelu sredstava smo odabrali njih 75, ukupne vrijednosti 174.556.000 kuna, s kojima će se realizirati projekti od 311 milijuna kuna. Projekti energetske učinkovitosti u trgovini i turizmu su najbolji mogući način utroška sredstava. Ostvarit će mnoge energetske uštede, smanjiti troškove poslovanja i imati čitav niz pozitivnih učinaka. Uvjeren sam da će se ova sredstva utrošiti čim prije i na taj način će se vrlo skoro vidjeti učinci tih projekata – istaknuo je ministar Ćorić.


Jedan od potpisnika jučer dodijeljenih ugovora je i direktor Tehničkog sektora najveće hrvatske turističke kompanije, Valamar Riviere, Flavio Gregorović. Naime, Valamaru je u ovoj prigodi odobreno financiranje projekta Provedba mjera povećanja energetske učinkovitosti u hotelskom kompleksu Corinthia Baška na otoku Krku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,6 milijuna kuna, a Valamaru su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Osnovni dio projekta podrazumijeva zamjenu kotlova na ekstra lako loživo ulje i postojećeg rashladnika vode visokoučinkovitim dizalicama topline zrak/voda. Osim toga, u sklopu projekta je predviđena i djelomična modernizacija klimatizacije zatvorenog bazena te zamjena vanjske rasvjete visokoučinkovitom LED rasvjetom.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš podsjetio je kako su na ovaj poziv pristigle 132 prijave. Nakon provedbe prihvaćenih projekata smanjit će se emisije CO2 za 3.705,89 tona godišnje, a investicije u mjere energetske učinkovitosti smanjit će potrebu za energijom za 5,5 milijuna kWh/godinu. Ujedno će očekivana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije u turizmu i trgovini porasti za 9,7 milijuna kWh/god.»Izgon« lož-ulja


– Valamar kontinuirano ulaže velika sredstva u energetsku učinkovitost i projekte zaštite okoliša, što obuhvaća i aktivnosti na području smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Uvođenjem stopostotnog udjela električne energije iz obnovljivih izvora u okviru projekta ZelEn smanjili smo izravnu i neizravnu emisiju stakleničkih plinova za više od 70 posto. U idućih pet godina u planu je i dalje smanjivati emisije stakleničkih plinova te implementacijom obnovljivih izvora energije u potpunosti istisnuti loživo ulje iz objekata – objasnio je Gregorović, napomenuvši da je za Valamar spomenuti ugovor iznimno vrijedan, dijelom i zbog potvrde važnosti fokusa te kompanije na područje energetske učinkovitosti i svih inicijativa na području zaštite okoliša.


»Velika poduzeća u Europskoj uniji, a slijedom toga i u Hrvatskoj, s jedne strane zbog zakonodavstva, a s druge i zbog konkurentne pozicije na tržištu, teže stalnom smanjenju potrošnje energenata, te time i smanjenju troškova poslovanja, uz istovremeni pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša«, ustvrdio je Gregorović, dodajući da je u program Zeleni Valamar u proteklih pet godina uloženo više od 60 milijuna kuna.