Natječaj

Utrt put k obilježavanju Dana Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Natječaj bi trebao postati tradicionalan i podsjetiti na 7.11.1778. kada je ukazom Marije Terezije Gorski kotar dobio taj naziv. Delnički gradonačelnik svoju će inicijativu proslijediti i ostalimaPredajom prigodnih darova i priznanja najuspješnijima jučer je u Delnicama kraju priveden prvi foto i literarni natječaj »Processus Montanus« koji bi trebao postati tradicionalan i kroz kojeg bi se mladi u Gorskom kotaru tijekom studenoga prisjećali »rođendana« Gorskog kotara, odnosno trenutka kad je 7. studenoga davne 1778. godine ukazom carice Marije Terezije današnje područje Gorskog kotara dobilo taj naziv. Inicijator ideje obilježavanja tog datuma, kao svojevrsnog rođendana Gorskog kotara, bio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević, a ideju su prihvatili u Srednjoj školi Delnice organiziravši natječaj na koji je odaziv bio vrlo dobar jer je na fotonatječaj prispjelo 59 radova, a na literarni 39. Nakon analize i pregleda svih pristiglih radova, jučer je na dva mjesta – u maloj vijećnici Grada Delnica te u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice – održano prigodno druženje uz dodjelu nagrada najuspješnijima.


Pizent i Burić


U literarnom izričaju najuspješniji srednjoškolac bio je Ivica Pizent (Kupjak), drugo mjesto osvojio je Matija Miloš (Mrkopalj), a treće Katarina Frković (Kupjak), dok je u natječaju za najbolje fotoradove najuspješniji bio Mario Burić (Skrad) ispred Krešimira Grgurića (Mrkopalj) i Hane Briški (Crni Lug). Dobitnici su nagrade koje je osigurao Grad Delnice primili iz ruku delničkoga gradonačelnika Ivice Kneževića koji se tom prigodom zahvalio svim sudionicama te izrazio želju da ovo prisjećanje na Gorski kotar postane tradicija:


»Nadam se da će nam se idućih godina pridružiti i srednjoškolci iz Čabra i Moravica te osnovci iz svih goranskih sredina jer, čuvajući sjećanja na taj dio povijesti, čuvamo svoj identitet na koji zaista možemo biti ponosni. Štoviše, moj sljedeći korak bit će prijedlog svim goranskim lokalnim samoupravama da na općinskim i gradskim vijećima prihvate prijedlog da 7. studenoga bude Dan Gorskog kotara, dan kad ćemo u svim našim sredinama obilježiti datum kad je zaživio pojam koji je, za razliku od druga dva kotara stvorena također tog dana, preživio i postao oznaka za jedno područje. Mislim da u Hrvatskoj ne postoji sredina koja ima tu mogućnost da zna točan datum nastanka svog imena i smatram da to treba iskoristiti i isticati kao jedan od brendova našeg zavičaja«, rekao je Knežević.


Zavičajni identitet
Prof. Jasminka Lisac koja je vodila sve aktivnosti vezane uz natječaj, zahvalila je svim sudionicima i članovima povjerenstava koji su pregledavali prispjele radove: »Odaziv je bio dobar, a za iduću godinu nastojat ćemo ideju koja je došla od delničkoga gradonačelnika Ivice Kneževića proširiti i na ostale goranske škole«, rekla je Lisac, a prof. Inidira Rački Joskić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u kojoj je priređena izložba likovnih i fotoradova, istaknula je, uz poruku »Nikad nemojte zaboraviti tko ste i gdje pripadate«, značaj zavičajnosti i rada na očuvanju zavičajnog identiteta. Da bi dobitnici nagrada što bolje bili upoznati s poviješću Gorskog kotara, djelatnice su im priredile izložbu knjiga koje obrađuju povijest pojedinih goranskih naselja, a najbitniji dio bilo je čitanje nagrađenih pjesama i razgledavanje izložbe nagrađenih fotografija.