Božićna priča

Unikatne jaslice zovu u “Adriatic”: Ugođaj u opatijskom hotelu zbilja je poseban

Aleksandra Kućel Ilić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Kao i prošle godine, jaslice su djelo Mirjane i Mladena Karana iz Ferdinandovca kod Đurđevca, visoke su gotovo pet metara, a njihova je izrada trajala mjesecimaPrvi susret gostiju s predvorjem, odnosno recepcijom Grand hotela Adriatic u Opatiji, zahvaljujući velikom, 10-metarskom akvariju u kojemu plivaju orade, u svako je doba godine očaravajući, no u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana, dojam je »čista desetka« zbog unikatnih, ručno izrađenih jaslica koje zauzimaju stotinjak kvadrata ulaznog prostora. Nakon što su prošle godine prvi put zablistale i u ovaj poznati hotel privukle brojne posjetitelje, a posebno najmlađe koji su uživali u uprizorenju Isusovog rođenja, u svojoj drugoj godini postojanja još su daleko veće, dinamičnije i s puno više detalja i figurica. Nastale su zahvaljujući trudu Mirjane i Mladena Karana iz Ferdinandovca kod Đurđevca, visoke su gotovo pet metara, a njihova je izrada trajala mjesecima.


Kako je tijekom zadnjih priprema za njihovo otvorenje istaknula direktorica Grand hotela Adriatic Suzi Matika, bračni par Karan ih je u predvorje opatijskog hotela postavljao punih tjedan dana, od ranog jutra do kasnih noćnih sati. To ne čudi, jer su u odnosu na lanjsko, premijerno izdanje kada su također »oduzimale dah« i vjerojatno bile među najljepšima u Hrvatskoj, ove godine ne samo proširene, već i dorađene, pa se sada mnoge figurice miču, a pored mlina i vode, tu su sada još i vjetrenjače i vjerodostojna prezentacija mnogih starih zanata. Tko želi doživjeti ove unikatne jaslice i slikati se ispred njih, može to učiniti danas od podna nadalje, kada će se otvoriti i preuređeni wellness na devetom katu hotela, a zatim će jaslice zajedno s drugom blagdanskom dekoracijom, okićenim borom visokim pet metara ostati otvorene najmanje do blagdana Sveta tri kralja.


– Fotografije ovih jaslica su već lani obišle cijeli svijet i reklamirale Opatiju i ovaj hotel, a mi bismo voljeli da nam ove godine malo više dođu i domaći ljudi, te posebno djeca vrtićarskog i školskog uzrasta. Spremit ćemo za njih sokiće i kolače, jer želimo da uživaju u Božićnoj priči u Adriaticu. Prizor je jako zanimljiv, jer se ove godine dobila dinamičnost, mnogi se likovi uz pomoć struje kreću i »žive svoje živote« u gradu. Na planini se okreću vjetrenjače, voda teče i spušta se u potok, gospođa ju podiže iz bunara, majka čuva dijete, tu je i prava mini-tržnica, žena koja izrađuje glineno posuđe, pere rublje, čovjek lovi ribe, cijepa drva, čuje se čak i zvuk… Obitelj Karan je jednostavno vodila računa o svakom detalju, a rezultat je izvanredan – rekla je direktorica Matika i pozvala sve koji to žele da dođu pogledati na koji je način sve zajedno osmišljeno, a u drugom dijelu dana i navečer još i posebno osvijetljeno.
Foto Vedran Karuza


Foto Vedran KaruzaFoto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza