Traju politička nadmudrivanja

Umjesto nove zgrade, vrtić u Otočcu možda se i ugasi

Marin Smolčić

Grad Otočac nije osigurao sredstva za sufinanciranje započetih radova na proširenju vrtićkih kapaciteta

Grad Otočac nije osigurao sredstva za sufinanciranje započetih radova na proširenju vrtićkih kapaciteta

Kako je većina sredstava išla iz EU fondova, a Grad Otočac nije osigurao sredstva za sufinanciranje, stali su započeti radovi na proširenju vrtićkih kapacitetaOTOČAC  Na adrese novinarskih redakcija stiglo je otvoreno pismo zaposlenika Dječjeg vrtića Ciciban iz Otočca. Zbog političkog inata i konflikata, većinski HDZ i koalicijski partneri u Gradskom vijeću Grada Otočca zimus su odbili amandman Proračuna vezan uz započetu obnovu vrtića.


Kako je većina sredstava išla iz EU fondova, a Grad Otočac nije osigurao sredstva za sufinanciranje, stali su započeti radovi na proširenju vrtićkih kapaciteta.


Kad je predsjednik Gradskog vijeća Branislav Šutić uvidio kuda sve ovo vodi, slavodobitno je izjavio da će »HDZ Grada Otočca sagraditi novi vrtić«! Zaposlenici iz otočkog vrtića odlučili su javno reagirati.
– Cijelo desetljeće svi u gradu upoznati smo s potrebama izgradnje i proširenja Dječjeg vrtića. Suočeni s potrebama i nezadovoljstvom onih roditelja čija djeca zbog malog broja slobodnih mjesta ne mogu biti upisana u vrtić, nemamo drugog izbora. Dobili smo milijun eura iz Programa ruralnog razvoja za pomoć u »Rekonstrukciji i dogradnji Dječjeg vrtića«. U gradskom proračunu novca ima za cijelu investiciju, ali je ponestalo razuma i dobre volje. Žrtve smo političkih nadmudrivanja. Suočeni smo sa zaustavljanjem radova. Nužni smještaj u Domu Hrvatske vojske nije dugoročno rješenje.


Stoga je važno znati da postoji mogućnost da sljedeće pedagoške godine ne bude novih upisa u vrtić Ciciban. Prestanak izvođenja radova na vrtiću znači povrat novca iz EU fondova, ali i plaćanje naknada izvođačima radova zbog prekida ugovora.


Nakon ovrha i tužbi sve ovo moglo bi značiti gašenje vrtića u Otočcu. Cijeli taj iznos će biti puno veći od onoga s kojim Grad Otočac sudjeluje u sufinanciranju izgradnje i rekonstrukcije vrtića.


Za taj novac Otočac može imati novi vrtić po svim pedagoškim standardima – naglašavaju djelatnici vrtića, pozivajući lokalne političare da prestanu s nadmudrivanjem i nanošenja štete djeci i roditeljima.


Najbolji dokaz o lakonskom pristupu rješavanju krucijalnih problema Otočca jest činjenica da se na jednoj od zadnjih sjednica Gradskog vijeća naveliko raspravljalo o gradnji zatvorenog bazena. Iako za takav projekt Grad Otočac nema donesen GUP, idejno rješenje, lokaciju, dozvole i – sredstva!