Erasmus +Music to all

Učenici iz Ravne Gore glazbom povezani s vršnjacima iz ostalih europskih zemalja

Danijela Pleše

Učenici su pod mentorstvom učitelja likovne kulture Ive Brajanića izradili prijedloge loga projekta

Učenici su pod mentorstvom učitelja likovne kulture Ive Brajanića izradili prijedloge loga projekta

U projekt su povezani i učenici osnovnih škola iz Poljske, Španjolske, Turske, Litve i RumunjskeRAVNA GORA  Osnovna škola Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore od prošle godine je uključena u Erasmus +Music to all projekt u kojemu se, uz goransku, nalaze i škole iz Poljske, Španjolske, Turske, Litve i Rumunjske.


Uključivanje u program omogućuje školi iz Ravne Gore da, zajedno s drugima, sudjeluje u raznim projektima u kojima su učitelji i učenici od 5. do 8. razreda fokusirani na glazbu, običaje te narod zemalja koje sudjeluju u njemu. Projekt Erasmus +Music to all traje dvije godine.


– Prvi susret učitelja bio je u Španjolskoj gdje smo razradili kako će funkcionirati preostalo vrijeme projekta, a sljedeći je zakazan u Turskoj koja je glavni pokretač projekta. Nakon toga u preostale zemlje odlazit će učitelji zajedno s djecom koja su pokazala afinitete prema projektu, kako glazbene tako i jezične, s tim da je uvjet da kada budemo na redu mi u Gorskom kotaru, obitelji djece također ugoste djecu iz zemalja koje nas posjećuju. Na takav način se djeca i povezuju te sprijateljuju kroz glazbu i riječi. Na svakom susretu dobiju se i određeni zadaci, stoga je na zadnjem u sklopu Erasmus +K229 projekta Music to all zadatak bio izraditi logo projekta. Uključili su se svi učenici od 5. do 8. razreda pod mentorstvom učitelja likovne kulture Ive Brajanića. Dobili smo predivne i originalne radove i nije bilo lako izabrati najbolji, kaže Žaklina Majetić Mufić, učiteljica glazbene kulture i koordinatorica projekta za školu u Ravnoj Gori. Na kraju, prema zadanim kriterijima i vizualnom dojmu, prva tri mjesta osvojili su Alen Liker, učenik 7. razreda, Karla Pezerović, učenica 8. razreda i Rozmari Perlić, također učenica 8. razreda.
– Nadamo se da će jedno od njih biti pobjednik te da će naš logo biti izabran, ali i ako ne bude, svejedno smo veoma ponosni na sve učenike koji su uključeni u projekt jer nemaju predrasude prema nikome, a glazba je postala dio njih, zaključuje je Žaklina Majetić Mufić.