Više lampi, manja potrošnja

U zadnjoj fazi modernizacija javne rasvjete na Krku. Uštedom planiraju platiti kredit HBOR-u

Mladen Trinajstić

Suvremene svjetiljke na svim krčkim ulicama, osim u staroj gradskoj jezgi / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Suvremene svjetiljke na svim krčkim ulicama, osim u staroj gradskoj jezgi / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Unatoč tome što je broj rasvjetnih mjesta, odnosno svjetiljki u funkciji povećan za čak 870, ukupna snaga rasvjetnog sustava od 2012. godine kumulativno je smanjena za čak 72 posto, što znači da su računi koji se plaćaju iz gradskog proračuna znatno manjiKRK Posljednjih su se dana diljem grada Krka intenzivirali zahvati izmjene preostalih zastarjelih natrijevih svjetiljki sustava javne rasvjete novim, LED rasvjetnim tijelima.


Višegodišnji program osuvremenjenja tog sustava, najvećeg, a donedavna uvjerljivo i najrastrošnijeg proračunskim sredstvima financiranog potrošača električne energije, znatno štedljivijom tehnologijom time je sad ušao u završnu etapu, tijekom koje će u idućih nekoliko tjedana LED svjetiljkama biti opremljeno posljednjih petstotinjak rasvjetnih mjesta u najvećem i najmnogoljudnijem naselju na otoku.Posljednjeg dana 2013. godine u kojoj se na terenu započelo mijenjati natrijeve svjetiljke onima s LED tehnologijom, sustav javne rasvjete Grada Krka činilo 1.886 svjetiljki čija je ukupna snaga iznosila 202.754 kW. U završnici projekta, na posljednji dan 2019. godine, dakle i prije no što je krenula danas aktualna zamjena posljednjih 573 svjetiljki, sustav javne rasvjete činilo je sveukupno 2.590 lampi, s ukupnom snagom svjetiljki od »samo« 88.992 kW.

Isplativ projekt


Kako nam je jučer predstavio Čedomir Miler, zamjenik krčkoga gradonačelnika, u Krku se tako u djelo provodi posljednja, tri milijuna kuna vrijedna etapa postupka započetog još 2012. godine.


– Trenutno se širom grada obavlja zamjena čak 573 svjetiljke, instaliranje posljednjeg kontingenta lampi te ćemo moći reći da smo, izuzev u zaštićenoj povijesnoj odnosno starogradskoj jezgri, u potpunosti dovršili taj velik, opsežan i zahtjevan, ali jednako tako i isplativ zadatak – postupak modernizacije sustava gradske javne rasvjete, rekao je Miler.


​Podsjetivši nas da je aktualna faza zamjene, odnosno modernizacije svjetiljki u potpunosti financirana iznimno povoljnim HBOR-ovim kreditom, zamjenik krčkog gradonačelnika predstavio je i da je predviđeno da se aktualni elektroradovi dovrše već u prvoj polovici ožujka.


Čedomir Miler / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Čedomir Miler / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ– Izračuni temeljeni na dosadašnjim učincima tog projekta jasno pokazuju da će netom konzumirano tromilijunsko kreditno zaduženje Grad toj razvojnoj banci vratiti isključivo iz sredstava uštede, odnosno novcem koji će u proračunu »ostajati« slijedom budućih drastično smanjenih računa za utrošenu električnu energiju, kaže naš sugovornik.


– O čemu točno govorimo, najbolje ocrtavaju podaci koje smo prikupili od 2012. godine do danas. Od te godine u kojoj je zapravo i započela organizirana i masovnija zamjena natrijevih svjetiljki novim LED svjetiljkama pa do danas ukupna instalirana snaga našeg rasvjetnog sustava kumulativno je smanjena za čak 72 posto, i to unatoč tome što je broj rasvjetnih mjesta odnosno svjetiljki u funkciji povećan za 33,59 posto, odnosno za čak 870 novih uličnih lampi, ističe Čedomir Miler.


 Objašnjavajući razloge zbog kojih javna rasvjeta povijesne jezgre do sad nije bila obuhvaćena projektom njena osuvremenjenja, krčki nam je dogradonačelnik rekao da je u tom dijelu naselja na snazi posebna konzervatorska zaštita te da, što zbog vrijednosti i nastojanja očuvanja ambijentalnog sklada tog djela grada, ali i nemogućnosti prilagodbe ondje do sad korištenih »ferala« tehnologiji koja se sad koristi, središte Krka nije bilo moguće obuhvatiti zahvatima instaliranja energetski učinkovitije i štedljivije rasvjete.– Za taj dio grada tek trebamo iznaći najbolje rješenje, ustvrdio je Miler, napomenuvši da će to biti zadaća za nadležne komunalne službe već u najskorijoj budućnosti.


Dobra priprema


– ​Budući da je modernizacija u početnim fazama činjena uz pomoć subvencija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u prvim godinama taj projekt sufinancirao u 60-postotnom udjelu njegova ukupnog troška, te da se ova završna faza sad »pokriva« iznimno povoljnim, desetogodišnjim kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (s fiksnom kamatnom stopom od samo 0,1 posto op.a.) koji će u konačnici vratiti uštede na električnoj energiji, možemo reći da smo ovaj velik i vrijedan projekt uspjeli realizirati na, za gradske financije najmanje »invazivan« način, zaključuje Miler.


​Ocijenio je i da je ključ uspjeha tog projekta bila njegova kvalitetna, pravovremena dokumentacijsko-projektantska priprema koja je bila najvažniji preduvjet dobivanja »izvanproračunskih« pomoći i potpora, kako onih bespovratnih namaknutih od Fonda za zaštitu okoliša, tako i ovih kreditnih, gotovo beskamatnih, uz pomoć kojih se sad dovršava i kompletira krčka »javnorasvjetna revolucija«.


U gradu Krku u tijeku završna etapa zamjene 573 »starinske« svjetiljke novom, štedljivom LED rasvjetom / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


U gradu Krku u tijeku završna etapa zamjene 573 »starinske« svjetiljke novom, štedljivom LED rasvjetom / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ