Bolji standard

U Vrbovskom obnovljena zgrada gradske uprave i policijske postaje

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj ponosni su na činjenicu da je završetkom radova upravo Policijska postaja Vrbovsko postala prva od 26 projekata iste vrste u HrvatskojNakon kvalitetno izvedenih radova energetske obnove na zgradi u kojoj u Vrbovskom rade gradska uprava i Policijska postaja Vrbovsko, godišnja ušteda u korištenju energenata bit će 54 posto, a potrošnja električne energije 12 posto manja pa je već i iz tih podataka jasno da je riječ o vrlo korisnom projektu. Radovi na zgradi trajali su od lipnja do listopada 2019. godine i ostvarili su ih radnici poduzeća Jukić-Dam d.o.o. iz Otoka, a financijsku konstrukciju od 2,1 milijun kuna osigurali su zajedničkim ulaganjima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Vrbovsko.


Po završetku radova energetskom je obnovom povećana toplinska zaštita krova, vanjskog zida, poda i stropa, zamijenjena je i vanjska stolarija te ugrađen novi visokoučinski sustav grijanja, čime je dan velik doprinos boljim uvjetima rada svih zaposlenika, a ušteda u potrošnji energije godišnje će iznositi 54,41 posto dosadašnje količine energije, što će se odraziti na znatno manje troškove na računima za energente.


Velika ušteda


Uz spomenute poslove, realizirani su i neki drugi (postavljanje klima uređaja, rasvjeta…), a novouređeni prostor jučer je i svečano otvoren, čemu su nazočili gradonačelnik Dražen Mufić, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar te načelnik Policijske postaje Vrbovsko Danko Tomić. Predstavljajući novinarima projekt, gradonačelnik Mufić istaknuo je da je upravo rad na energetskoj učinkovitosti jedan od načina borbe za bolji standard ljudi ovoga kraja.
– I iz našeg primjera očito je koliko je moguće godišnje ostvariti uštede, a to znači da je ušteđeni novac moguće koristiti za nešto drugo. Uz energetsku obnovu zgrade koju koristimo mi i PP Vrbovsko, već smo realizirali i poslove energetske obnove vrtića. Plan nam je u sljedećem krugu natječaja za zgrade javne namjene prijaviti dvije zgrade u kojima se odvija administrativna aktivnost, dva veća stambena objekta za građane slabijeg imovinskog stanja, a spremni smo pružiti financijsku pomoć građanima u obnovi obiteljskih kuća kroz natječaje koji slijede u idućem razdoblju, najavio je gradonačelnik Mufić.


Prvi od 26 projekata


Načelnik Dizdar pohvalio je činjenicu da je sve realizirano u dogovorenim rokovima, kao i cijeli projekt koji je inicirao Grad Vrbovsko te potom prihvatila nadležna ministarstva i institucije.


– Zadovoljni smo jer je posao napravljen dobro i na vrijeme, a još je ljepše što će se sljedećih godina kroz manje troškove za grijanje, sve uloženo polako vraćati. Suradnja PP-a Vrbovsko i Grada Vrbovskog jedan je od sjajnih primjera suradnje policije i zajednice u kojoj djeluje policija, a posebno smo ponosni na činjenicu da je završetkom radova upravo Policijska postaja Vrbovsko postala u Hrvatskoj prva od 26 projekata iste vrste koji se trenutačno realiziraju kroz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova s lokalnim samoupravama i policijskim postajama, rekao je načelnik Dizdar, naglasivši da na području Primorsko-goranske županije uskoro kreće sličan projekt i u Policijskoj postaji Krk.


Uskoro i natkrivanje prostora za vozila


Ugodniji i za rad pogodniji prostori za djelatnike gradske uprave i Policijske postaje Vrbovsko nisu i kraj suradnje između policije i Grada. Naime, kako je najavio gradonačelnik Mufić, iz gradskog proračuna uskoro će biti izdvojena sredstva za uređenje nadstrešnice za policijska vozila čime će se, s natkrivenim prostorom za šest vozila, poboljšati i taj dio aktivnosti policije na području grada Vrbovskog.