Solidan plus

U TZ-u zadovoljni: Cres otkrili i gosti iz egzotičnih zemalja

Walter Salković

Snimio Walter Salković

Snimio Walter Salković

U prvih osam mjeseci evidentirano je oko 100.000 gostiju i 705.813 noćenja, pritom ih sve više stiže i iz udaljenih zemalja poput Indije, Meksika, Kine, Maroka, Tajlanda,  Senegala...CRES  Protekla sezona na Cresu bila je više nego uspješna, s tri posto više ostvarenih noćenja i čak pet posto više dolazaka – naglasili su na konferenciji za novinare predsjednik Turističke zajednice grada Cresa Kristijan Jurjako i direktorica Ureda TZ-a Sanja Živanović.


U prvih osam mjeseci Cres je ukupno posjetilo gotovo 100.000 gostiju koji su ostvarili 705.813 noćenja. Najbrojniji su Nijemci (26%), slijede Talijani s 21% te Slovenci sa skoro 19%, a sve veći broj turista stiže i iz egzotičnih država poput Indije, Meksika, Kine, Maroka, Tajlanda, Kazahstana, Senegala…


Živanović je podsjetila da je i prošle sezone Cres bio jedini kvarnerski otok koji je ostvario porast broja noćenja u odnosu na godinu prije, što pokazuje da iz godine u godinu radimo sve bolje, rekla je Živanović.
Povećali su se i turistički kapaciteti pa sada Cres raspolaže s 10.315 kreveta, od čega najviše smještajnih kapaciteta imaju kampovi 54,8%, slijedi privatni smještaj sa 39,5%, dok je 5,7% kreveta u hotelima.Sanja Živanović istaknula je još jedan indikativan podatak. – U 2014. godini ukupan broj pogleda na našoj web stranici bio je 283.000, a samo u prvih osam mjeseci ove godine već je zabilježeno 305.000 posjeta. Prosječno trajanje posjeta je 4 minute i mala je stopa napuštanja stranice. Najviše je pregledavaju Hrvati 52%, zatim Talijani 11,9%, Nijemci 11,8%, Slovenci 7%, Austrijanci 4,5%, a slijede Česi, Srbi, Poljaci, Švicarci i Francuzi.Zbog čega sve turisti posjećuju Cres, ukratko je nabrojio predsjednik Jurjako: – Nema dana da se nešto u Cresu ne događa, neprekidan je niz zabavnih, kulturnih i gastro manifestacija. Velik broj gostiju na Cres dolazi zbog prirodnih ljepota i kulturne baštine, ali potrudili smo se da im svakog dana pružimo i nešto novo – od prestižnih kulturnih manifestacija poput Lubeničkih ili Creskih kulturnih večeri, preko zabavnih, do niza gastronomskih manifestacija. Naš otok posjećuju i sportaši jer je idealan za aktivan odmor, a već su ustaljena natjecanja u triatlonu i trekingu, za što postoje savršeni uvjeti u našoj prekrasnoj prirodi, rekao je Jurjako.


No, kako se ne bi samo osvrtali na prošlu sezonu, istaknuo je da trenutno na Cresu  boravi 3.151 gost, od toga 3.098 stranih, što je 4 posto više nego istoga dana lani. Cresani puno očekuju i od posezone jer se u prirodnim i kulturnim ljepotama otoka može uživati tijekom cijele godine. Stoga su, zajedno s Lošinjem, aktivno uključeni u projekt HTZ-a kojim se Hrvatska promovira kao cjelogodišnja destinacija.


Rezultat je bio vidljiv već ove predsezone jer je u prvih pet mjeseci ostvareno čak 31% noćenja više nego u istom razdoblju 2014., zaključila je direktorica Živanović.