Značajan projekt

U Skradu kane obnoviti cestu prema Zelenom viru i uzdaju se u pomoć EU fondova

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Zamišljena rekonstrukcija i proširenje traže ulaganja od 8 milijuna kuna, što su gotovo dva naša godišnja proračuna i logično je da mi sami toliku svotu novaca ne možemo osigurati – kaže načelnik Općine Skrad Damir Grgurić koji dodaje da postoji građevinska dozvola za taj projektSKRAD – Jedan od u bliskoj budućnosti značajnijih projekata Općine Skrad trebao bi biti obnova i uređenje ceste od Skrada prema čuvenom izletištu Zeleni vir. O proširenju i uređenju te ceste govori se godinama, ponajprije stoga jer mnogi smatraju da bi broj posjetitlja prekrasnog Zelenog vira bio znatno veći da je cesta bolja i kvalitetnija.


Upravo stoga aktualna vlast Općine Skrad na čelu s Damirom Grgurićem (HDZ) već godinama nastoji realizirati tu ideju, a stanje je trenutačno takvo da postoji građevinska dozvola, što znači da temeljni preduvjet za obnovu i proširenje te prometnice postoji.


– Problem su, naravno, visoki troškovi tog posla. Zamišljena rekonstrukcija i proširenje traže ulaganja od 8 milijuna kuna, što su gotovo dva naša godišnja proračuna i logično je da mi sami toliku svotu novaca ne možemo osigurati iz našeg proračuna. Stoga tražimo druga rješnja, a jedno od njih je i prijava na EU fondove s vrlo zanimljivim projektom koji obuhvaća ne samo obnovu te prometnice, već i niz zanimljvih sadržaja u Zelenom viru i to kroz koncept očuvanja prirodne baštine.


Muzejski prostor


Konkretno je riječ o projektima i sadržajima vezanim uz staru hidrocentralu, izletnički dom, poučnu stazu te stari hotel u Skradu. Stara hidrocentrala, odnosno munjara kako joj je bio prvi naziv, izgrađena je kao treći objekt takve vrste u Hrvatskoj. Prije nje, koliko je meni poznato, izgrađene su munjare Jaruga kraj Šibenika i ona u Ozlju. U našoj munjari još je stroj iz dvadesetih godina prošlog stoljeća i sigurno je da bi taj objekt bio itekako zanimljiv posjetiteljima Zelenog vira te da ga se može urediti kao svojevrsni muzejski prostor. Nadalje, u Zelenom viru je moguće urediti i izletnički dom te nekoliko poučnih staza, a u sklopu tog projekta išlo bi se u preuređenje i obnovu i starog hotela u Skradu.Riječ je o projektu vrijednom 20 milijuna kuna koji ćemo kandidirati i nadamo se uspjeti.

Taj natječaj bi trebao biti raspisan krajem ove ili početkom iduće godine, iako je to kod nas teško previdjeti i pretpostaviti. No, bit ćemo uporni, čekati ga, prijaviti se i vjerujem da možemo pri kandidaturi biti uspješni, što bi za razvoj turizma, a to znači i Skrada u cijelosti, značilo mnogo. Jer, podsjećam, već sada s postojećom prometnicom Zeleni vir godišnje posjeti od 15 do 20 tisuća posjetitelja, a s boljim pristupom taj bi se broj mogao bitno povećati i tome treba težiti, kao i kvalitetom koncesionaru – ističe Grgurić.


Postotak problem


Naravno, realizacije nema bez velike financijske potpore sa strane, pri čemu su EU fondovi itekako dobra prilika, ali za proračun i potencijalna opasnost, govori Grgurić i pojašnjava:


– Nedvojbeno je da ćemo učiniti sve da na natječaju, kad se objavi, budemo što uspješniji, ali se nadamo da naše financijske obveze u svom postotnom dijelu neće biti prevelike, posebno s obzirom na financijsku vrijednost spomenutog projekta. Jer, naš je proračun mali i kad nam se dogodi da moramo osigurati postotak nekog financijski snažnog projekta, onda smo u problemima. Posljednji takav primjer je regionalni vodovod Skrad – Gornja Dobra – Brod Moravice. Taj se projekt realizira u okviru poznate švicarske darovnice Hrvatskoj, a ta darovnica traži da lokalna samouprava na čijem se području projekt provodi osigura 10 posto sredstava. Izgradnja spomenutog vodovoda vrijedna je 11 milijuna kuna pa smo mi i Brod Moravice morali osgurati 1,1 milijun kuna, odnosno svaki po pola od te svote.


To je za nas bilo oko 600.000 kuna, što je za naš proračun vrlo velika svota koju smo osigurali iz sredstava županijskog Fonda za Gorski kotar te manjim dijelom i našim sredstvima. Dakle, mi smo 470.000 kuna iz Foda za Gorski kotar jednostavno morali preusmjeriti u taj posao u koji sami možda nikada ne bismo ni išli. Mi bismo radije tih oko pola milijuna kuna iskoristili za neke druge stanovništvu zanimljivije, možda i korisnije projekte.


No, morali smo tako jer novca sami nemamo, a najgore je da će sada svi tvrditi da su nam pomogli – država je Švicarce uputila na nas, Županija nam je pomogla kroz Fond… Eto, svi nam pomažu, samo što mi to baš i ne osjećamo – zaključio je pomalo gorko i sarkastično Grgurić.