PLITVIČKA JEZERA Dok je aktualna berba šljiva i pečenje pekmeza, djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera pridružuju se tradiciji koja je u Lici utkana u život i običaje. Stoga će se u utorak, 1. listopada od 18 sati u restoranu „Lička kuća“ moći degustirati domaće štrudle, knedle, punjene domaćim šljivama, palačinke s pekmezom, buhtle, pite sa šljivama te ličku šljivovicu s oznakom Lika Quality.
Šljiva koja će se brati i koristiti za pekmez bit će šljiva sorte bistrica koju mnogi nazivaju kraljicom šljiva i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara. Njeni plodovi imaju višestruku primjenu: koriste se za konzumaciju, pripremu pekmeza i džemova, kao i za pečenje rakije.
Upravo se rakija proizvedena od šljive bistrice naziva kraljicom rakija jer nijedna šljiva ne daje takav osebujan buke kao bistrica.
Iz NP Plitvička jezera poručuju: -Želja nam je ovakvim aktivnostima održati običaje branja šljiva i pečenja pekmeza, prezentirati ih u budućnosti svim posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera te potaknuti stanovništvo Lika destinacije na sadnju novih nasada šljive Bistrice, naglašavaju iz Parka.
Sve će se odigrati u nacionalnom restoranu „Lička kuća“ na Plitvičkim jezerima čije su delicije bezmalo osvojile cijeli svijet. Snažan iskorak u smislu kvalitete ponude ovoga restorana učinjen je prije nekoliko godina kada je njihovim potrebama prilagođen Zakon o javnoj nabavi pa su počeli pripremati specijalitete čiji sastojci dolaze isključivo s područja Like: janjetina, teletina, krumpir i ostalo povrće, rakije, med, sirevi…