13. izdanje

U nedjelju Učkarski samanj: Evo što vas očekuje na popularnoj manifestaciji

Marina Kirigin

Foto arhiva

Foto arhiva

Osim domaćih proizvoda 40-ak OPG-ova s Učke, Ćićarije i okolice, bit će tu radionice i predstave, moći će se upoznati gljive, stare zanate, tradicijska glazbala, domaće životinje i još mnogo togaOPATIJA – Trinaesto izdanje Učkarskog samnja održat će se u nedjelju, 1. rujna, od 10 do 20 sati na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka. Ovo tradicijsko kulturno-zabavno događanje i ove će godine posjetitelje obradovati bogatstvom različitih prirodnih i ekoloških proizvoda proizvedenih na četrdesetak obiteljskih gospodarstava Učke, Ćićarije i okolice. Posjetitelji će moći razgledati bogatu zbirku gljiva, etnološku zbirku lovranskoga kraja, tradicijska glazbala i ukrasne predmete, upoznati izvorne pasmine domaćih životinja te neposredno vidjeti izvedbu starih zanata.


Tunel za 10 kuna


U prostoru Male šumske scene djecu očekuje zabavna lutkarska predstava »Zvrkova 3 praščića« te likovna radionica s oslikavanjem lica »Učkin živi svijet«. U eko radionici za djecu i odrasle pripremit će se sjemenke stabala koje će sudionici dobiti na dar za ekosadnju te ih moći posaditi u svojim vrtovima, dok će se u šaljivoj radionici za djecu i odrasle »Leprinačka leprina« predstaviti biljka veprina. Uz ponudu domaće hrane i pića, zabavni će program koji će voditi Battifiaca, uključit će tradicijske plesove s balunom središnje Istre, proglašenje pobjednika natječaja »Učka mi se!«, primorsku zabavnu glazbu u izvedbi Trija M te završnicu uz lovranski sastav Dellboys.


– Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, Gradu Opatiji, općinama Matulji i Kršan te TZG-u Opatije na trajnom pokroviteljstvu nad ovim događanjem, kao i svim podupirateljima. Posebno zahvaljujemo Bina-Istri, koja osmu godinu za redom omogućuje svim posjetiteljima povoljniju cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učka pri dolasku i odlasku sa sajma. Tako će za sve posjetitelje ovoga događanja cijena prolaska kroz Tunel Učka iznositi samo 10 kuna – istakli su organizatori iz JU-a Park prirode Učka.


Dolazak na Samanj na više načina
PLANINARSKIM POHODOM


PD »Opatija« – polazak u 9 sati s parkirališta s riječke strane ulaza u tunel Učka – dolazak na Poklon oko 12 satiPD »Knezgrad« – polazak u 10,15 sati ispred Društvenog doma u Lignju – dolazak na Poklon oko 12 sati

BESPLATNIM AUTOBUSOM


Polazak iz Opatije (Slatina): 9, 10, 11, 12, 15, 16, 18 i 19 satiPovratak s Poklona: 10,45, 11,45, 12,45, 15,45, 16,45, 18,45 i 19,45 sati.

VOZILOM


Na dan sajma starom cestom preko Učke prometuje se jednosmjerno – od Istre prema Rijeci. Dolazak iz Rijeke – tunel Učka, izlaz Vranja, starom cestom do Poklona. Povratak preko Veprinca. Dolazak iz Istre – starom cestom preko Učke do Poklona. Povratak preko Veprinca kroz tunel Učka.


Posjetiteljima sajma će se uručiti bon, kojim će na naplatnim kućicama platiti sniženi iznos tunelarine od 10 kuna za kategoriju vozila I i IA.