Sve po starom

U hotelu Velebno caruje tišina: Nema turista, samo šišmiša, zmija i puhova

Marin Smolčić

Radnici Velebnog su zadnju plaću dobili u 2010. godini

Radnici Velebnog su zadnju plaću dobili u 2010. godini

Od 2010. godine u 32 sobe, velikom restoranu, sportskoj dvorani i ostalim popratnim sadržajima hotela Velebno caruje – tišinaBAŠKE OŠTARIJE Na planinskom prijevoju Baške Oštarije hotel Velebno desetljećima prkosi velebitskim burama. Dosezali su udari bure i do 150 kilometara na sat i ovo zdanje im je odolijevalo. Ipak, »Velebno« nije uspjelo »odoljeti« pretvorbi i privatizaciji pa su ga preprodaje i makinacije pretvorile u još jedan otužni spomenik igara »na hrvatski način«.


Današnje je Velebno sagrađeno na mjestu starog hotela koji su 1991. godine srušili zrakoplovi tzv. JNA. Poduzeće »Industrogradnja« iz Zagreba sagradilo je novi hotel u rekordnom vremenu koji je svoja vrata posjetiteljima otvorio nakon godinu dana gradnje. Novo Velebno je 2005. godine kupio tadašnji tajnik HDZ-a Joso Škara. Hotel je tada bio procijenjen na 30 milijuna, ali je prodan za 9,5 milijuna kuna. Nedugo prije kraha nekada respektabilnog objekta izgrađena je pored hotela nova sportska dvorana za koju se govorilao da će označiti novi uzlet hotela Velebno.


Stigla je autocesta, obližnji Gospić je dobio dva hotela i sportsku dvoranu, stigle su zime bez snijega… Hotel je zatim za višestruko veću cijenu kupio povratnik iz Chicaga, Mario Soldo, danas vlasnik više hotela i restorana u Dubrovniku. Radnici Velebnog su zadnju plaću dobili u 2010. godini. Od tada u 32 sobe, velikom restoranu, sportskoj dvorani i mnogim vrijednim nus-sadržajima caruje tišina.
Do sadašnjeg vlasnika bilo je nemoguće doći. Tek smo od jednog posrednika doznali da je hotel moguće kupiti za svotu od 2,5 do 3 milijuna eura. Uz to u obnovu treba uložiti još poneki milijun kuna. U međuvremenu je nekada prelijepi i funkcionalni hotel postao dom nekih drugih žitelja koji nas podsjećaju na horor komediju »Obitelj Adams«. Šišmiši, zmije, stršljeni, ptice i puhovi novi su žitelji hotela. Bit će iseljeni samo ako vlasnik Mario Soldo pronađe kupca i riješi se balasta koji je ne tako davno bio turistički sadržaj dostojan divljenja.