Kiša umjesto snijega

U Delnicama održana dovdnevna MTB&trail utrka: Pozitivno sportsko iskustvo za sve

Danijela Pleše

Foto: D. PLEŠE

Foto: D. PLEŠE

I ovogodišnje peto izdanje Generator snow MTB&trail runa okupilo je bicikliste i trkače, profesionalce i amatere, a uz Generator race team predvođen Zvjezdanom Peić-Gavran, dvodnevno događanje organizirala je i Turistička zajednica grada Delnica

DELNICE – Iako bez snijega, vikend je u Delnicama prošao u znaku dvodnevnog sportskog događanja pod nazivom Generator snow MTB& trail run. Riječ je o petom izdanju utrke koja okuplja bicikliste i trkače, bez obzira je li riječ o profesionalcima ili amaterima, a koje organizira Generator race team predvođen Zvjezdanom Peić-Gavran i TZG Delnice.– Moram priznati da nam je vremenska prognoza zadala veliku glavobolju – nedostatak snijega i kiša koja je pljuštala u subotu kad je na rasporedu bila Generator snow MTB utrka, no prijave natjecatelja i njihova podrška na startu subotnje utrke, dala nam je vjetar u leđa za uspješnu realizaciju oba dana, sumirala je na kraju Zvjezdana Peić-Gavran, dodajući da su sudionici ove godine dobili priliku okušati se i u kišnim vožnjama.

– U nedjelju nas je svojom prisutnošću čak malo počastilo i sunce, što nam je posebno drago budući da je tog dana održana dječja utrka na 800 metara u kojoj je trčalo 50-ak djece, govori idejna začetnica ove utrke, napominjući da je ukupan broj sudionika vrlo sličan prošlogodišnjem, premašuje brojku 300, a uključuje sportske entuzijaste iz Hrvatske, Slovenije i Italije od kojih su neki cijeli vikend proveli na području Gorskog kotara čime ova utrka pozitivno utječe i na turističke rezultate »zelenog srca Hrvatske«.


Glasna podrška


– Zahvalni smo na uključivanju Turističke zajednice grada Delnica u organizaciju utrke te volonterima, a riječ je o učenicima OŠ Ivana Gorana Kovačić Delnice te djeci-članovima Ludus centra za rekreaciju i sport koji vodi profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Barbara Petranović, a koji su bodrili natjecatelje maštovitim porukama, ali i pomagali na stazi. Dakako, zahvale idu i našim sponzorima – Giantu, Valamaru, Salomonu, Hondi, Hervisu, Chiptiming.hr, Outdoorsu, Bikeru te Infositu, kao i Caffe baru Centar, govori Peić-Gavran.I ove godine tijekom dvodnevne utrke bilo je nekoliko izlagača autohtonih proizvoda što je svakako dobra promocija Gorskog kotara, budući da su sudionici imali priliku uz stazu nabaviti goranske »uspomene«, a osim gostima, bilo je zanimljivo i samim Delničanima budući da je zahvaljujući utrci cijeli grad »živnuo«.

A živahan je bio i 3-godišnji Marko Mamula kojeg smo s majkom Jelenom Pavić-Mamula i 5-godišnjom sestrom Zorom zatekli u dvorani Radničkog doma gdje su se pripremali za start 800 metara duge dječje utrke.


Foto: D. PLEŠE


Foto: D. PLEŠE

Prioritet uživanje


– Trčim rekreativno i željela bih taj dobar osjećaj prenijeti i na djecu. Nije mi važno hoće li djeca istrčati svih 800 metara ili ćemo i hodati, važno je da sudjelujemo u velikom sportskom druženju i da djeca steknu pozitivno iskustvo, rekla nam je Jelena Pavić-Mamula.


A na istom mjestu za »veliku« utrku pripremali su se Zagrepčani Vesna Židanić i Sven Čuček.


– Već neko vrijeme zajedno trčimo te smo gledali gdje bismo mogli provesti zdrav sportski vikend sad kad je svojevrsno zatišje što se utrka tiče. Sven je predložio Delnice i, evo, prvi put sam ovdje i sudjelujem samo u trkačkom dijelu ove utrke. Inače smo česti posjetitelji Gorskog kotara te svih aktivnosti na otvorenom koje možemo ovdje pronaći. Povodom ove utrke, smještaj smo pronašli u Fužinama, a inače jako volimo Lokve – što zbog jezera, što zbog biciklističkih staza, rekla nam je Vesna Židarić, dok je njezin prijatelj Sven Čuček dodao da je on ovog puta prvi put sudjelovao u kišnoj biciklističkoj utrci.


Foto: D. PLEŠE


Foto: D. PLEŠE– Zadovoljan sam kako je sve prošlo, iako mi je staza, što se težine tiče, više trening-staza, nije zahtjevna. Kako god, uživao sam pa sam se prijavio i za nedjeljnu trkačku utrku. Rezultat mi ovdje nije bitan, već uživanje u prvim ovogodišnjim sportskim događanjima. Svakako ćemo, kada god možemo, ponovo doći u Gorski kotar jer ovdje svaki put uistinu »napunimo baterije« i uživamo, zaključio je Sven Čuček.


U dva dana više od 200 odraslih sudionika


Prvi dan Generator snow MTB&trail runa bio je posvećen biciklizmu, a u ukupno 3 utrke sudjelovalo je 96 biciklista.


Najuspješniji u duljoj (18 km) utrci bili su Paula Vrdoljak, Alena Detan Karlović i Tina Goreta u ženskoj konkurenciji, dok su najbrži trojac u muškoj konkurenciji činili Gregor Simčič, Luka Horvat i Marko Glusac.


Kraća utrka vozila se 6 kilometara, a najbrže su bile Barbara Horvat, Ketrin Velić i Irena Zrinščak, a u muškoj kategoriji prvo je bio Matija Kokotec, a nakon njega ciljem su prošli Marko Đurđević i Luka Kolić.


Na svoje su u Delnicama došli i ljubitelji e-bicikala. Dvojica sudionika ove kategorije utrkivala su se na 18 kilometara, a pobjedu je odnio Igor Gajski, dok drugi sudionik nije završio utrku.


Uzbuđenja nije nedostajalo ni drugog dana utrke, kad su na redu bile dvije trkačke utrke i jedna dječja.


U utrkama za odrasle – na 11 i 6 km – sudjelovalo je ukupno 107 sudionika, a u duljoj su slavile Paula Vrdoljak, Tina Goreta i Alena Detan Karlović u ženskoj te Matija Lukina, Gregor Simčič i Alan Braz u muškoj kategoriji. U kraćoj utrci najbrža je bila Mateja Ožanić, a drugo i treće mjesto zauzele su Ketrin Velić i Barbara Horvat, a u muškoj konkurenciji su slavili Petko Drakulić, Luka Horvat i Filip Ružić.


Ovogodišnja »kraljevska obitelj«


Po uzoru na posljednje dvije godine, i ove su godine uz pobjednike svake održane utrke proglašeni apsolutni pobjednicu obaju dana te okrunjeni kralj, kraljica, princ i princeza Generator snowa. Nastupom na dužim utrkama oba dana borilo se za titulu kralja i kraljice Generator snowa, a nastupom na kraćim utrkama oba dana borilo se za titulu princa i princeze Generator snowa. Tako je kraljem proglašen Gregor Simčič, a titulu kraljice ponijela je Paula Vrdoljak. Luka Kolić izabran je za princa Generator snowa, a princezom je proglašena Barbara Horvat.