NP Risnjak i HKZP

U bivšem vojnom objektu na Guslici potpuno novi radijski centar

Marinko Krmpotić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Nekadašnji vojni objekt na Guslici je potpuno devastiran, a ovim projektom istovremeno će se osigurati rekonstrukcija i uporaba objekta te spriječiti daljnja devastacija usred nacionalnog parkaCRNI LUG – Nacionalni park Risnjak i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, skraćeno HKZP, potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji kojim je iskazana namjera dugoročne suradnje, kako na području dijeljenja infrastrukturnih resursa, tako i sudjelovanju na projektima od obostranog interesa.


Prvi čin tog potpisanog Sporazuma već se realizira, a riječ je o Projektu Guslica zahvaljujući kojem će taj planinski vrh dobiti potpuno novi VHF/UHF radijski centar. Naime, HKZP je u okviru programa modernizacije operativnog sustava pokrenuo zamjenu i nadogradnju VHF/UHF radijskih sustava.


Ovaj projekt, osim što predstavlja jedan od najznačajnijih investicijskih projekata u referentnom periodu, uključuje izgradnju i opremanje potpuno novog VHF/UHF radijskog centra »Sjeverni Jadran« planinski vrh Guslica na području NP-a Risnjak.


Obnova objekta
Za NP Risnjak Projekt Guslica je vrlo koristan, ističe ravnatelj te ustanove Mario Antolić.


– Na Guslici je smješten nekadašnji vojni objekt, građevina koja je potpuno devastirana, a ovim projektom istovremeno će se osigurati rekonstrukcija i uporaba objekta te spriječiti daljnja devastacija usred nacionalnog parka, što nam je od posebne važnosti.


HKZP-u je upravo zaštita okoliša jedna od četiri bitne aktivnosti, a projekt Guslica u potpunosti sadržava sve elemente zaštite prirode i okoliša te će po njegovom završetku novi radijski centar biti integralan dio zaštićenog područja i šumskog prostranstva Gorskog kotara.


Terenska stanica


Riječ je o složenom projektu čijom se realizacijom osigurava sigurna, učinkovita i redovita usluga kontrole zračne plovidbe civilnog, ali i vojnog karaktera, razvoj komunikacijske infrastrukture u sklopu SES projekta »Jedinstveno europsko nebo«.


Naravno, objekt će od strane NP-a Risnjak biti korišten i kao terenska stanica nadzorne službe zaštite prirode te i u edukativne svrhe, a svakako treba napomenuti da će na njemu biti postavljena i automatska hidrometeorološka stanica. Moram naglasiti da je suradnja HKZP-a i NP-a Risnjak iznimna i puna razumijevanja za potrebe obaju strana u ugovoru zbog čega je projekt u tako kratkom roku doveden pred sam završetak – rekao je ravnatelj Antolić.


Poseban interes države


Hrvatska kontrola zračne plovidbe je trgovačko društvo od posebnog interesa države čija je osnovna zadaća pružanje usluga u zračnoj plovidbi civilnim i vojnim korisnicima zračnog prostora RH poštujući osnovni princip – visoki stupanj sigurnosti zračnog prometa, sukladno pravnom okviru Jedinstvenog europskog neba.


Projekt Guslica u sukladnosti je s razvojem Europskog zračnog prometnog sustava kojim se osiguravaju odrednice zadane planom performansi upravljanja zračnim prometom (ATM).