Orijentalna atmosfera

TURSKE DELICIJE U CRIKVENICI Oduševila radionica u hotelu Esplanade

Nataša Car

Poznati turski kuhari Ali Açikgül i Idris Güler / Snimila Nataša CAR

Poznati turski kuhari Ali Açikgül i Idris Güler / Snimila Nataša CAR

''Pripremamo nekoliko jela istovremeno kako bi sve bilo gotovo na vrijeme. Glavno jelo Hünkârbeğendi, zatim prilog Kısır i šerbet od ljubičastog bosiljka, piće klasično za tursku kuhinju, a kasnije će se pripremiti i desert od sira. Sve su to zdrava jela koja su jednostavna za pripremu'', objasnio je Açikgül 


CRIKVENICA Danas je u kuhinji hotela Esplanade dominirala orijentalna atmosfera. Poznati turski kuhari Ali Açikgül i Idris Güler održali su kulinarsku radionicu za kuhare crikveničkih ugostiteljskih objekata, Jadranovih hotela i učenike SŠ dr. Antuna Barca koji se školuju za kuhare, a potom je uslijedila degustacija turskih delicija. Povod novom gastronomskom iskustvu je obilježavanje Tjedna turske kulture u Hrvatskoj.


Oko 10 sati sudionici radionce okupili su se u kuhinji hotela Esplanade gdje su im se predstavili turski majstori kuhinje. Ali Açikgül osnivač je akademije za šefove kuhinja u Turskoj, ujedno i jedne od dvije institucije u toj zemlji s diplomom koja je međunarodno priznata. Idris Güler bio je njegov učenik, a danas također predaje na akademiji. Güler je inače i kuhar Vrhovnog suda u Turskoj. Nakon predstavljanja kuhara, sudionici su prionuli na posao.


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR

”Pripremamo nekoliko jela istovremeno kako bi sve bilo gotovo na vrijeme. Glavno jelo Hünkârbeğendi, zatim prilog Kısır i šerbet od ljubičastog bosiljka, piće klasično za tursku kuhinju, a kasnije će se pripremiti i desert od sira. Sve su to zdrava jela koja su jednostavna za pripremu”, objasnio je Açikgül.


Na pitanje po čemu je karakteristična turska kuhinja Hünkârbeğendi je odgovorio kako se ona razlikuje po regijama. ”Na istoku prevladavaju jači okusi s više začina, a što se više bližimo moru, imamo prisustvo maslinovog ulja i morskih plodova”, kaže.


Predstavnica Turskog kulturnog centar Yunus Emre Enstitusu Enisa Buljić nadovezala se i rekla kako se u Turskoj uglavnom koriste namirnice koje nalazimo i na našem tržištu, ali se koriste na drugačiji način.


”U Turskoj patlidžan korsite za pire, dok mi koristimo krumpir”, rekla je. I dok je za neke delicije potrebno otići u veći grad kako bi se nabavile sve potrebne namirnice, glavno jelo dobar je primjer kako se neka jela mogu pripremiti sa svima dostuonim namirnicama. Za Hünkârbeğendi je tako potreban teleći but, ulje, luk, paprika, češnjak, brašno, sir, mlijeko, patlidžn, rajčica, pasirana rajčica, sol i papar.


Profesor u Visokoj poslovnoj školi PAR Damir Miletić i jedan od sudionika radionce rekao je kako mu je ovo potpuno novo iskustvo, no primjetio je kako Turska i naša kuhinja imaju dodirnih točaka.


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR”Danas smo se susreli s bulgurom koji je je već prisutan i na našim jelovnicima. Ima nekih specifičnosti kad su u pitanju začini koji kod nas nisu uobičajeni, no mislim da sve zajedno to čini jedan fini spoj”, rekao je Miletić. Radionicu smatra iznimno korisnom.


”Tursitičku ponudu treba obogaćivati i u gastronomskom smislu. Gosti koji dolaze kod nas možda su bili i u Turskoj pa bi se vjerojatno ugodno iznenadili da vide tursko jelo na našem jelovniku”, kaže Miletić. I Buljić smatra da je uvijek pozitivno naučiti nešto novo. ”Ovdašnji kuhari se susreću sa stranim kulturama i turistima pa možda nešto i iskoriste”, smatra Buljić.


Nakon pripreme hrane uslijedila je prezentacija jela i degustacija. Svi su uživali u turskim delicijama, a voditelji radionice goste su počastili i posebnom prezentacijom halve koju su im servirali u sali. Među gostima su bili i predstavnici Turske ambasade u Zagrebu te Udruženje obrtnika Rijeka.


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CARGostima su se obratili i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, predstavnik TZG crikvenice Davor Ožanić, Lucija Jukić iz Jadrana d.d. i Danijel Koletić iz Apriori World-a. ”Gastronomija nam je iznimno važan segment na koji stavljamo poseban naglasak”, rekao je Ožanić te dodao kako se nada da će i u budućnosti biti sličnih inicijativa.


Kulinarsko događanje organizirano je povodom Tjedna turske kulture koji organizira Turski kulturni centar Yunus Emre Enstitusu u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine te Jadranom d.d. i uz stručnu potporu Apriori Worlda.


Uvelike je pridonio realizaciji ovog danas u Crikvenici Siniša Čakarević, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih radnika pri Udruženju obrrnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine. 


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CARRadionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR


Radionica turske kuhinje u hotelu Esplanade u Crikvenici, snimila Nataša CAR