Nešto novo, nešto staro...

Triola Kamplin Fest: Krk dobiva novu ljetnu atrakciju

Mladen Trinajstić

Trg Kamplin ovog bi ljeta trebao postati glavnim mjestom održavanja glazbenih i kulturnih zbivanja u gradu Krku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Trg Kamplin ovog bi ljeta trebao postati glavnim mjestom održavanja glazbenih i kulturnih zbivanja u gradu Krku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Srednjovjekovni trg sa svojim povijesnim kulisama svakog će ponedjeljka, srijede i petka kroz cijelu sezonu biti centar zabave i kulture, a ljeto će »otvoriti« već uhodani Krk Music Fest, dok je predsezonski adut Camino tjedanKasni zimski tjedni period su u kojem se, već uobičajeno, »zaokružuju« i dovršavaju pripreme programa koji će uskoro, već s prvim duljim i toplijim danima grad Krk iznova učiniti živom i zanimljivom turističkom destinacijom, mjestom održavanja šarolike palete kulturnih i zabavnih manifestacija u kojima bi, vjeruju njihovi organizatori iz Turističke zajednice Grada Krka, svatko i ovog puta trebao moći pronaći nešto po svom guštu.


»Triola Kamplin Fest« naziv je novog takvog cjeloljetnog programa koji će se u organizaciji krčkog TZ-a, ove sezone odvijati na slikovitom trgu u krčkoj povijesnoj jezgri. Cilj novog programa je promocija glazbe i kulture, obogaćivanje turističke ponude i sadržaja te, u konačnici, poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva, rekla je predstavljajući novi program Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZG-a Krka.


Pitoreskni trg Kamplin sa svojim jedinstvenim povijesnim kulisama kaštela, katedrale i okolnih zgrada tako će po tri dana u svakom tjednu tijekom cijele iduće sezone biti centrom zabave i kulture te će na tom lokalitetu (koji posljednjih godina baš i nije vrvio događanjima) posjetitelji kroz različite glazbeno-scenske nastupe moći osjetiti bilo njegovih žitelja, upoznati dio lokalne glazbene tradicije i dobro se zabaviti.


"Krk Music Fest" će i ove godine, osim bogatog glazbenog programa, donijeti i raznovrsnu ponudu ulične hrane / Foto TZG Krka


"Krk Music Fest" će i ove godine, osim bogatog glazbenog programa, donijeti i raznovrsnu ponudu ulične hrane / Foto TZG Krka

Srijede za dušu


Atraktivna lokacija, glazbeno-stilska raznolikost i sama količina sadržaja čine ovu manifestaciju poprlično ambicioznom, ali i jedinstvenom, nastavlja Jurina najavljujući prvo izdanje Triola Kamplin festa koji već u svojoj premijeri Krčanima i njihovim gostima donosi čak 20 glazbeno-scenskih nastupa. Planirani program može se podijeliti na tri »potprograma«, odnosno na po tri tematska dana u svim tjednima predstojeće sezone. Taj će festival svakog ponedjeljka, srijede i petka Kamplin pretvarati u pozornicu na kojoj će publika, bez obzira govorimo li o domaćoj ili pak onoj gostujućoj, uvijek nešto lijepo i zanimljivo moći pronaći.


Tako će Triola Kamplin fest svakog prvog dana u tjednu tijekom srpnja i kolovoza na taj starogradski trg donositi tzv. »Cro tone« program, posvećen lokalnoj tradiciji i baštini, pa će njegovi nositelji biti članovi svih folklornih skupina i KUD-ova s područja Grada, svirači Gradske glazbe te pjevači brojnih domaćih klapa. Takav se program dosad obično odvijao na Veloj placi. Srijede će pak biti posvećene tzv. etno art sceni pa će sredina tjedna na Kamplin dovoditi brojne kvalitetne izvođače etno glazbe, ali i jazza te evergreena, sve do nekih iznimno kvalitetenih performera akustičnih izvedbi. Među njima direktorica TZ-a izdvaja domaći akustični sastav Don Demižon i Ego3pizze, potom i Sunny side duo te Stefany Žužić, riječke Putokaze i Dina Antonića.


Za razliku od srijeda koje će redom biti »dani za dušu«, petci su tamo ovog ljeta rezervirani za razigranije »good vibes« nastupe žanrovski poprilično šarolike liste izvođača koju predvode Krčanima neke već dobro znane i uvijek drage izvođačke zvijezde. Među njima je Jurina izdvojila Duška Jeličića Duleta, grupu Abba-zia, Hrvatsku Funk Delegaciju te Good Rockin’ Dadies s njihovim rockabily izvedbama, ali i SuperCoverBend te Infinity bend uz koje će na napokon oživljenome Kamplinu ovog ljeta trebali nastupiti i mnogi drugi. Iako je spomenuto samo dio onoga što Krčane i goste ovog ljeta očekuje na tom srednjevjekovnom trgu, Jurina je uvjerena i da će premijerno izdanje »Triola Kamplin festa« opravdati očekivanja organizatora, kao i ljubitelja dobre zabave te da će spomenuti program postati jednim od onih bez kojih ni ubuduće neće prolaziti krčka ljeta.


Nataša Jurina / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Nataša Jurina / Snimio Mladen TRINAJSTIĆTreći Krk Music Fest


A prije tog cjeloljetnog programa na dosad premalo i preslabo korištenom Kamplinu, Krčani i njihovi gosti imat će priliku uživati i zabaviti se u još jednom, sad već tradicionalnom, trećem po redu Krk Music Festu. Za one koji ne znaju, kaže Jurina, radi se o višednevnoj manifestaciji s kojom ulazimo u kalendarsko ljeto, a koja slavi ples i glazbu. Kao i ranije, i ove ćemo godine trodnevlje između 20. do 22. lipnja učiniti danima dobre glazbe, zabave i jedinstvene internacionalne street food gastronomije.


Festival predstavlja svojevrsnu uvertiru u ljeto, a organiziran je povodom Svjetskog dana glazbe koji se obilježava 21. lipnja. U tri dana festivala Krčani i njihovi posjetitelji moći će uživati u specijalitetima ulične gastronomije iz raznih dijelova svijeta te u cijelom nizu glazbeno-plesnih događanja na više gradskih lokacija. Ove godine, kaže Jurina, izdvajamo vrhunske glazbene goste – Massima Savića, Miu Dimšić, Jelenu Radan, Dunju Knebl, Ninu Kraljić i mnoge druge dobro znane izvođače koji će, praćeni domaćim glazbenim uzdanicama iz redova krčkih limenjaka, folkloraša i otočnih mažoretkinja, Krčanima i posjetiteljima te dane učiniti posebnim, lijepim i sadržajnima.


I ove će se godine Krk Music Fest odvijati i na rivi, i na Kamplinu, i na Trgu krčkih glagoljaša, ali i u Gradskom kinu, nastavlja Jurina otkrivajući da će plesni dio Festivala i ovog puta nositi plesači RiS Dance centra. Tijekom Krk Music Festa će se i ovaj put odvijati MusiCool Fest – zabavno-edukativni program namijenjen ljubiteljima glazbeno-plesnog stvaralaštva u okviru kojeg će biti organizirane plesne i glazbene radionice nazvane Love4Dance i Love4Music. Iako je glavna zvijezda ovogodišnjeg Krk Music Festa neosporno naš proslavljeni vokal – Massimo (čiji će nastup sponzorirati i gostima darovati hotelijeri Valamar Riviere), posebno mjesto u tom višednevnom programu imat će i krčko-riječki funk kolektiv »Grapevine babies« koji će tijekom tog festivala na Kamplinu također dobiti priliku predstaviti svoj album prvijenac.Treba reći i da spomenute programe, uz izuzetak travanjskog Camino tjedna, aktualna direktorica neće dočekati u stolici prve operativke krčkog TZ-a. – S početkom svibnja odlazim na novu dužnost, otkrila nam je Jurina, rekavši da je nakon 13 lijepih i intenzivnih ljeta na čelnoj poziciji TZG-a Krka odlučila prihvatiti novi profesionalni izazov u jednoj uspješnoj tvrtki neturističke branše s »one strane Krčkog mosta«. Trinaest godina je dug preiod u kojem sam, vjerujem, neke stvari ipak uspjela pomaknuti i pokrenuti te sam nastojala, a vjerujem i uspjela, pridonijeti uspješnom zamahu krčkog turizma. Iako ne umišljam da sam za sve to zaslužna ja, mislim da je nešto mog znanja, iskustva, truda i znoja ipak utkano u fantastičan razvojni put koji je za nama, kao i u uspjehe i respekta vrijedne rezultate koje bilježimo posljednjih godina, a koji sasvim sigurno nisu došli baš sami od sebe. Krk se može pohvaliti jako kvalitetnim i konstruktivnim sazivima tijela koja vode ili su vodila lokalnu upravu i TZ te sam i ja zahvalna svima koji su mi kroz vijeća ove institicije pomagali u ostvarenjima kojima danas svi zajedno možemo bito ponosni, rekla je Jurina dodavši da se osobno ponosi mnogim dokazano uspješnim projektima koje i mnoge druge destinacije iz našeg okružja često nastoje preslikavati.Travanjski Camino


Najavi svega spomenutog valja pridodati i prvi ovogodišnji predsezonski program, skorašnji Camino tjedan koji bi se trebao održati od 20. do 26. travnja. – Camino tjedan na Krku održat će se po drugi put, a organiziraju ga TZ Grada Krka i Bratovština Svetog Jakova s partnerima. Ovim događanjem nastavlja se promocija prve službene hrvatske Camino rute srednjovjekovnim hodočasničkim stazama na otoku Krku.


Tematska ruta Camino Krk priključena je 2019. godine europskoj mreži hodočasničkih puteva svetog Jakova te čini jedan od preduvjeta za razvoj hodočasničkog i vjerskog turizma na Krku. I ovog će se puta, kao i u premijernom izdanju te manifestacije upriličenom prošle jeseni, tijekom šest dana organizirano i skupno hodati duž kružne rute koja prolazi pješačkim stazama otoka Krka, u ukupnoj dužini od čak 120 km. Početna točka je u gradu Krku, a završna u mjestu Kornić ispred crkve Svetog Jakova, zaključila je Jurina napomenuvši da će u večernjim satima svakog dana u gradskoj vijećnici program događanja upotpunjavati brojna zanimljiva, Caminu i hodočasništvu općenito posvećena predavanja i izložbe.


U svakom slučaju, uvjerena sam da će i ova sezona, a prije nje i njen predsezonski period, biti uspješna i rezultatski plodonosna, unatoč danas nažalost još uvijek vrlo aktualnim strahovanjima uzrokovanim globalnom »korona-virusnom pomutnjom« koja će, vjeruje Jurina, a s njom i svi ostali krčki turistički djelatnici, do ljeta ipak splasnuti i ako već ne nestati, onda barem pasti u drugi plan.