Pravi duh i naslijeđe Baške

Tradicionalna trodnevna fešta: Pogledajte kako je bilo na Ribarskim danima u Baški

Mladen Trinajstić

Bašćanske ribare ali i kupače na Valoj plaži svojim koračnicama razveselili puhači Limene glazbe Marinići / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Bašćanske ribare ali i kupače na Valoj plaži svojim koračnicama razveselili puhači Limene glazbe Marinići / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Zabavne i atraktivne programe na svojim leđima iznijeli sz članovi širokog kruga lokalnih udruga, RŠD-a Škrpina, Boćarskog kluba Jabuka, udruga Buymer, Lampada i Sinjali te brojni volonteri...Ribarski dan – tradicionalna ljetna manifestacija koja u svoja brojna, šarolika i atraktivna događanja redovito »upreže« velik broj mještana Baške i ove je godine posjetiteljima tog popularnog krčkog turističkog odredišta pokazala dio bogatog i vrijednog tradicijskog naslijeđa stanovnika mjesta čiji su žitelji od pamtivijeka okrenuti moru, pomorstvu i ribarstvu.


Fešta koju Bašćani već desetljećima upriličuju tijekom prve subote kolovoza, unatoč tome što je ovog vikenda promjenjivo vrijeme poremetilo prethodno isplanirani uvodni dio te sad već višednevne manifestacije, bila je i ovog puta na razini najvećeg i najveselijeg bašćanskog ljetnog zbivanja.


»Trodnevnica«Kako nam je, predstavljajući ovu značajnu bašćansku feštu prenijela Ivana Kovačić, direktorica TU TZO Baška, Ribarski se dan i ove godine pretvorio u »trodnevnicu« – slijed zbivanja u kojima su zabavne i atraktivne programe na svojim leđima iznijeli članovi širokog kruga lokalnih udruga, ponajprije RŠD-a Škrpina, Boćarskog kluba Jabuka, udruga Buymer, Lampada i Sinjali te uvijek u ovoj prilici brojni volonteri.


Povorka ribara na bašćanskom Ribarskom danu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Povorka ribara na bašćanskom Ribarskom danu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

– Svatko u svom »segmentu djelovanja«, svi su oni pripomogli da posjetitelji ovog turizmu okrenutog mjesta osjete onaj pravi duh Baške ali i značaj bogatog te iznimno vrijednog tradicijskog odnosno ribarskog naslijeđa lokalnog središta čiji su žitelji, prije no što su prigrlili turizam i ugošćavanje svojih posjetitelja, od pamtivijeka živjeli od poljoprivrede ali i ribarstva, naglasila je agilna čelnica bašćanskog TZ-a.


I prije jučerašnjeg svečanog mimohoda velikih i malih ribara te vjerojatno i najatraktivnijeg djela Ribarskog dana – prikaza ribolova uz pomoć ručnog izvlačenja mreže na žal Vele plaže, Bašćani su svoje dane proslavili izložbom radova akademskog kipara Ljube De Karine koji su tijekom večernjih sati petka predstavljeni u galeriji Zvonimir.Ribarski je dan za sve Bašćane uistinu važan i poseban dan, rekao nam je Neven Kućar, predsjednik RŠD Škrpina primjetivši i da je to jedna od rijetkih prigoda za uključenje u koju nikad nikog ne treba posebno nagovarati. Iako je danas turizam motor ovog mjesta, nismo niti ćemo zaboraviti svoju tradiciju pa tako s ponosom prikazujemo sve ono što je hranilo naše pretke, zaljučio je čelnik udruženja bašćanskih sportkih ribolovaca. Primjetio je da iako u Baški danas više baš i nema mnogo ribara, posebice ne onih profesionalnih, oni koji su ostali se ne daju i konstatira Kućar – dobro se drže. Njima u čast danas smo ovdje svi, zaključio je. Treba reći i da su sudionici prigodnog »feštarskog« ribilova, zajedničkom odlukom organizatora ali i sudionika potezanja mreže, ovog puta svu ulovljenu ribu odlučili – vratiti u more!Svoj doprinos veselju i bogatstvu programa, uz članove Limene glazbe Marinići koji su svojim koračnicama uljepšali ribarsku povorku, dali su i bašćanski jedriličari koji su na moru pred svojim mjestom upriličili reviju jedrenja, ali i brojni lokalni kreativci uz pomoć kojih je ovo događanje obogaćeno nizom djeci namijenjenih radionica.


Kao i svih prethodnih godina, Ribarski je dan, ili bolje rečeno »dani« i ovog puta popraćen i nizom glazbenih zbivanja.Glavne zvijezdeSvojim su nastupima na najvećem ljetnom bašćanskom šušuru doprinos tako dali i članovi klape »Zvonimir« jednako kao i folkloraši iz KD-a Šoto.


Povorka ribara na bašćanskom Ribarskom danu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Povorka ribara na bašćanskom Ribarskom danu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆGlavne zvijezde glazbenog djela programa bez kojeg ne prolazi niti jedan Ribarski dan ovog su puta bile grupe Crvena jabuka, Xfinity ali i Mauro Staraj i njegova La Banda koja će, zbog vremenskih (ne)prilika nastupiti večeras.


Ribarski će dan, tijekom današnjeg jutra zaključiti i ljubitelji briškule i trešete koji će se, u organizaciji udruge Sinjali, imati priliku »obračunavati« za stolovima konobe Placa na prigodnom turniru.


Povorka ribara na bašćanskom Ribarskom danu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Povorka ribara na bašćanskom Ribarskom danu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ