Upisana u registar

Tomislav Tolušić u Bruxellesu predstavio Ličku janjetinu

Marin Smolčić

„Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka, istaknuo je ministar Tolušić

„Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka, istaknuo je ministar Tolušić

Tom prigodom je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan uručio ministru Tolušiću potvrde o upisu u Registar zaštićenih oznaka EU za „Ličku janjetinu“ i ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“. Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo napretke koje Hrvatska postiže u certificiranju svojih izvornih proizvoda 


GOSPIĆ  Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jučer je u Bruxellesu predstavio Ličku janjetinu – hrvatski proizvod zaštićen oznakom geografskog podrijetla u EU.


Tolušić je sudjelovao u radu Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo gdje se raspravljalo o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i o reformskom paketu nakon 2020..
Ministri i ministrice su razmijenili mišljenja o trima zakonodavnim prijedlozima: Uredbi o strateškim planovima u okviru ZPP-a, Uredbi o jedinstvenoj zajedničkoj organizaciji tržišta i o horizontalnoj uredbi o financiranju i nadzoru ZPP-a.


Razmijenjena su i mišljenja o ažuriranoj strategiji za biogospodarstvo kojom se želi ubrzati uvođenje održivog europskog biogospodarstva kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri povećao doprinos takvog gospodarstva Programu održivog razvoja do 2030. i njegovim ciljevima.


 


Sinoć je Ministarstvo poljoprivrede RH organiziralo prezentaciju „Ličke janjetine“, na kojoj su prisustvovali ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici te predstavnici međunarodnih institucija.


Tom prigodom je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan uručio ministru Tolušiću potvrde o upisu u Registar zaštićenih oznaka EU za „Ličku janjetinu“ i ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“. Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo napretke koje Hrvatska postiže u certificiranju svojih izvornih proizvoda.


lička janjetina, janjetina, Bruxelles


lička janjetina, janjetina, Bruxelles– Hrvatska je možda najmlađa europska zemlja članica, ali zaštitila je 21 proizvod koji  Europi i svijetu jamči vrhunsku kvalitetu, a proizvođačima dodanu vrijednost.  Zahvaljujem povjereniku Hoganu na  prepoznavanju truda i rada naših proizvođača. Oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području. Zaštita naziva „Lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. „Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka, istaknuo je ministar Tolušić.


Predsjednik Uzgajivača ovce pasime lička pramenka je Gospićanin dr. vet. med. Tomislav Rukavina, svakako najzaslužniji za novo brendiranje i zaštitu ovoga proizvoda.


– Bio je to dugotrajan postupak, ali se  naš trud isplatio. Na području Like trenutno se uzgaja oko 40 tisuća grla pasmine lička pramenka. Naša udruga okuplja 43 uzgajivača, dok je još 25 u postupku certifikacije ovoga brenda. Ovaj uspjeh znači da ćemo konačno dokinuti uvozu loše janjetine koja se nerijetko na našem tržištu skupo prodavala pod nazivom „lička janjetina“, zaključio je Tomislav Rukavina. „Plagiranje“ ove delicije posebno je bilo uočljivo u brojnim elitnim hotelima i restoranima. Tako se godinama u  Ličkoj kući, najpopularnijem restoranu NP Plitvička jezera, gostima nudila janjetina uvezena iz Mađarske, Rumunjske ili nekih trećih zemalja. Ovoj obmani je na sreću došao kraj kada je prije nekoliko godina ova autohtona lička delicija stekla markicu zaštićenog prroizvoda na nacionalnoj razini.


„Oznaka izvornosti” znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.


„Istra“ (ZOI) je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijela hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.  


Na razini EU registrirano je ukupno 1.441 naziva proizvoda od kojih je 21 hrvatski. Ova brojka svrstava nas na visoko 12. mjesto među državama članicama po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.