Opasni otpad

Tko se igra sa zdravljem Gospićana? Na deponiju Rakitovac hrpa salonitnog otpada

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićGOSPIĆ Za sada nema službenih statistika o pravoj „kancerogenoj epidemiji“ koja potiho vlada u Gospiću i okolici. O tome se već godinama govori, ali uglavnom skrivećki, da se ne bi digla panika. U prilog tvrdnjama po kojima se netko igra s ljudskim zdravljem u ličkoj metropoli došle su nam sa deponije smeća Rakitovac. Na poziv jednog našeg čitatelja obišli smo lokaciju koju nam je opisao u telefonskom razgovoru.


Dolaskom na deponij – šok!


Na korak od Gospića zatekli smo ogromnu hrpu salonitnog otpada. Po gruboj procjeni tamo ga je odbačeno nekoliko tona, dakle puno više nego li kada netko mijenja krov. Dobivamo informaciju po kojoj „Bog te pitaj koliko je salonita tu bačeno ranije, ali su ga prekrile tone smeća iz domaćinstava“. Usput doznajemo kako se salonit doista dovozio i ranije, ali ne iz okolice Gospića, nego li iz većih udaljenosti. Događalo se to uglavnom noću, na skrivećki. Pučki rečeno: tamo gdje se ne smije odlagati salonit, slobodno ga dovezi i baci u Gospić! Sudeći po ovome Lika se više nebi smjela dičiti epitetom zadnje eko-oaze u Hrvatskoj. Gdje imamo tri nacionalna parka, Park prirode i Pećinski park.
Kome se obratiti za informaciju o ovom problemu kada nam Gradska uprava Grada Gospića zadnjih godina funkcionira po principu podobnih i nepodobnih medija, odnosno kao privatno vlasništvo?!? Znamo da će se na ovo netko osoviti „na zadnje noge“, bljuvati otrov i pokušati nam dokazati da nismo u pravu. Kao medij prihvaćamo svaku kritiku, ali fotografije u prilogu zaista su ilustracija za naše crne slutnje.


Ukoliko smo pravna država u koju se svi rado zaklinjemo, netko bi trebao odgovarati za ovaj kancerogeni materijal koji se bacio tamo gdje mu nikako nije mjesto.