Poštivanje mjera

Tek mali broj Lovranaca mora boraviti u izolaciji

Marina Kirigin

Na raspolaganju imamo osam povjerenika Civilne zaštite i oko 30 volontera koji nude pomoć dostave hrane i lijekova – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Lovran Toni DružetaNa području Lovrana nema zaraženih koronavirusom, a u izolaciji je tek mali broj žitelja općine. Propisane mjere se, prema riječima načelnika Stožera Civilne zaštite Općine Lovran Tonija Družete, poštuju. Međutim, Družeta navodi da nekolicina starijih žitelja nepotrebno izlazi iz kuće kako bi otišli u nabavku lijekova i hrane.


– Evo, danas je pred ljekarnom stajalo u redu nekoliko naših umirovljenika. Apeliram još jednom na starije i nemoćne osobe, kao na i ljude u samoizolaciji, da ne izlaze iz svojih kuća. Na raspolaganju imamo osam povjerenika Civilne zaštite i oko 30 volontera koji nude pomoć dostave hrane i lijekova – rekao je Družeta te istaknuo da svi koji trebaju ovu vrstu pomoći mogu je potražiti u lokalnom Stožeru Civilne zaštite, odnosno obratiti se njemu direktno na broj mobitela 099/392 32 73.


Na području čitave Liburnije liječnici obiteljske medicine dogovorili su se i organizirali rad u timovima. U Opatiji su tako organizirana dvotjedna dežurstva/rad sparenih timova. Tako dok jedan tim radi 14 dana, drugi tim je kod kuće i samo putem telefona odgovara na upite svojih pacijenta i daje im informaciju kod kojeg liječnika se mogu javiti. Slično je organizirano i u Lovranu gdje su sparene tri ordinacije. Dok jedan tim radi, preostala dva tima rade od kuće, pružaju telefonske informacije i savjete prema njihovom radnom vremenu. U slučaju da tim koji radi od kuće preko telefonskog poziva s pacijentom procijeni da je potrebno javiti se u ordinaciju koja radi, savjetuje svog pacijenta kome da se obrati. Vrlo je važno da pacijenti najave svoj dolazak liječniku, odnosno da se prije dolaska naruče.
Sve ovo poduzima se kako bi se čim više spriječilo širenje zaraze koronavirusom, donekle zaštitilo medicinsko osoblje, kako se ne bi dogodio scenariji da u jednom momentu svi liječnici nekog područja u isto vrijeme moraju otići u samoizolaciju.