Z dušun i od srca

TANCI VA ”GERVAISU” Mesto kade gre noga za nogun, a srce za srcen

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. BrmaljBalerine, žabe, klaunovi, ali i skupina Kineza s posebnim zadatkom ispunili su ovog vikenda opatijski klub Gervais, a ono što ih je dovelo maškarani su tanci u režiji majstora od Pusta Duška Jeličića Duleta pod čijom se palicom ove subote održala druga pusna zabava. Bila je to repriza premijere održane vikend ranije, a kako je najavio Dule, Opatijce i njihove goste čekaju još dvije reprize dobre zabave. U startu nam je pojasnio i da se radi o maškaranoj zabavi za one malo »iskusnije« koji znaju što su to pravi pusni tanci, jer u Gervais se dolazi pokazati masku i zaplesati, kaže Dule, »po starinski«, a da taj tanac bude baš onaj originalni starinski pobrinuli su se »Kantridersi« koji su maškarani Gervais neumorno satima držali na nogama.– Godinama nastojim vratiti Opatiji prave pusne tance koji su zamrli 90-tih s ratom. Prije toga Opatija je bila centar maškaranih zabava koje su se održavale na tri lokacije, a onda je došao rat, kasnije nove generacije s novim navikama, a meni je išlo na živce da se ništa ne događa i onda sam krenuo s oživljavanjem tradicije, pojasnio je Dule.


Onako na prvu odmah smo zaključili da su ta njegova nastojanja vraćanja Opatiji pravih pusnih tanci itekako uspješna, a to nam je potvrdila i skupina Kineza koja je u Hrvatsku stigla s radnim zadatkom izgradnje Opelješkog mosta. U Gervais su donijeli i maketu budućeg mosta, ali i predsjednicu Kolindu koja je cijelu večer neumorno presjecala vrpcu i puštala most u promet. Njihov glasnogovornik Zdravko Kirinčić potvrdio je da je atmosfera u Geravisu više nego odlična, a s njim se složila i njegova kolegica Ksenija Cvek istaknuvši kako su nakon Kostrene, koju su posjetili prošli vikend, svoj most došli predstaviti i u Opatiju.
– Mi smo tim Kineza i došli smo u Hrvatsku izgraditi Opelješki most. S jedne strane mosta piše »Mi vama gradila dobri most« i to na hrvatskom i kineksom jeziku, a s druge strane »HDZ: Samo vi gradite Bog će vam platiti«, pojasnio nam je Kirinčić viziju Opelješkog mosta.


Opširnije u tiskanom izdanju