Od baštine do uličnog plesa

Tancaj 2020: EPK pretvara Krk u veliku pozornicu

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆKRK – U okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i s njime povezanog programskog pravca 27 susjedstava, uvijek aktivni i angažirani članovi udruge Kreativni Krk pripremaju zanimljivo i u najmanju ruku neobično događanje koje će »susjedstvo Krk« predstaviti kroz ples, ili što bi se na Boduliji reklo – tanac.


»Tancaj 2020« međunarodni je festival glazbe i plesa kojim će se već koncem svibnja grad Krk i njemu okolna mjesta predstaviti programom koji objedinjava bogato kulturno nasljeđe i suvremeni glazbeni, a posebno plesni izričaj, predstavio nam je najavljujući taj nesvakidašnji projekt Luka Adžić Kapitanović, predsjednik Kreativnog Krka. Skladbe i koreografije koje će nositi projekt nastajat će kroz suradnju glazbenika, koreografa i zajednice, folklornih društava i turista. Stara gradska jezgra, njene skrivene lokacije, ulice, trgovi, parkovi i plaže postat će mjestima susretanja domaćih i gostujućih ljubitelja plesa, kulture i baštine, ali i druženja domaćih i gostujućih plesača.


– Od folklora i promicanja kulturne baštine, mogućnosti da se izvorni plesovi uče od ljudi koji ih njeguju, pa do predstavljanja različitih oblika plesnih žanrova kroz koje se kultivira različitost, razvija tolerancija i svijest o multikulturalnosti, sve će to biti sastavnica manifestacije koja će naš grad oživjeti u periodu od 28. do 31. svibnja, ističe Adžić Kapitanović napominjući da će svaki od četiri dana zbivanja pripreme podrazumijevati prezentiranje jednog od njena četiri »elementa«.


Šaljiv koncept
– Prvi programski dio planiran za premijerni dan programa Tancaj 2020 nazvan je »Viva la Polka«. Tog će dana, konkretno u četvrtak, 28. svibnja, krčka riva postati poprištem odigravanja programa namijenjenog »širokoj publici i širenju pozitivne atmosfere«. U okviru tog događanja predstavit ćemo suradnju s našim latvijskim partnerima iz Rige te lokalnu inačicu polke – glasovitu potresujku koja živi svoj suvremeni buran, popularni život tijekom mesopusta kao važan i nezaobilazni dio tog posebnog razdoblja u godini, a koju će Krčanima predstaviti prijatelji iz susjedstva Matulji.


Vjerujemo da će već taj program čiji je smisao s glazbom karakterističnom za ovo podneblje upoznati i neke od naših posjetitelja razveseliti publiku baš svih generacija, nastavlja Adžić Kapitanović ističući i da ništa manje zanimljiv i sadržajan neće biti organiziran niti tijekom drugog dana tog događanja.


»Folklori napadaju« naziv je zbivanja koje će se u petak, 29. svibnja, odvijati na Kamplinu i to kroz šaljiv, inovativni koncept »lažne povijesti« kroz kojeg će se predstaviti plesovi i folklorna društva okolnih sela, jednako kao i tradicionalni krčki gradski ples. Folklorna društva okolnih sela jurišaju, viču i sopilama »napadaju« gradske zidine unutar kojih Povero Keko i Frankopani pokušavaju obraniti svoju čast, prezentira nam čelnik Kreativnog Krka zbivanja koja će tog dana na spomenutom gradskom trgu povezati i predstaviti izvođače i čuvare folklornih tanaca iz okolice grada. Svemu tome, tijekom trećeg dana programa na kojeg smo iznimno ponosni, nadovezat će se projekt »Movementality« koji je planiran za subotu, treći dan programa »Tancaj 2020«.


Plesni dvoboji


Ovim programom nakana članova našeg tima predstavljanje je jedne relativno nove prakse i pojavnosti u svijetu plesa. Koncept »movementalityja« osmislila je plesačica i koreografkinja Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, a ideja je okupiti najbolje »plesne borce« iliti »battlere« regije i Europe u Krku ti ih, u suradnji s plesnim centrom »K2K« iz Rijeke, na jednom od krčkih trgova sučeliti u plesnim dvobojima. Program će započeti plesnim radionicama (movementality workshops) cijenjenih street dance plesača nakon dovršetka kojih će uslijediti odmjeravanje snaga timova kao i pojedinačna natjecanja u raznim plesnim stilovima.


I na koncu, program će posljednjeg dana svibnja zaključiti završna etapa »Nova baština« – program koji spaja glazbu i ples te koji je inspiriran tradicionalnim glazbalima otoka Krka – sopelama. Kulturna baština tu će se pojaviti u novom kontekstu i kroz poigravanje s tradicijskim glazbenim kanonima otvoriti prostor novog interesa za tradicionalna glazbala i glazbu koja se na njima izvodi, završio je prvi čovjek Kreativnog Krka napomenuvši da taj dio programa nastaje povezivanjem poznatog glazbenika Maka Murtića i koreografskog tima riječkog plesnog centra K2K. Nove jedinstvene glazbene kompozicije stvaraju se kroz suradnju lokalnih i gostujućih glazbenika s Makom Murtićem, dok plesnu komponentu projekta na sebe preuzima koreografski tim s plesačima nagrađivanog riječkog plesnog centra koji osmišljavaju koreografiju u kojoj se također koriste elementi suvremenih i tradicijskih izričaja.


Kreativne radionice u ožujku


Udruga Kreativni Krk predstavila je i novi projekt naziva »Kreativne radionice Kreativnog Krka«.


– Unutar naših novouređenih prostorija u idućim tjednima planiramo organizirati niz glazbenih, likovnih i književnih radionica, kaže Adžić Kapitanović.


– Budući da je udruga osnovana s ciljem poticanja mladih i starih na razvijanje glazbenog izražavanja, odnosno stvaranja nove glazbe i promicanje mladih bendova grada Krka, logično je da su prve radionice koje predstavljamo one glazbene pa su tako već za koji dan na rasporedu naše prve, jedinstvene, radionice sviranja gitare. Bazirat ćemo se na učenju osnova i tehnika sviranja gitara, sviranju poznatih pjesama te zajedničkom muziciranju polaznika. Fokus stavljamo isključivo na sviranje i glazbeno povezivanje polaznika, a ne na glazbenu teoriju i pisanje, odnosno čitanje nota.


Cilj radionice bit će razvijanje glazbene osobnosti polaznika te samostalnosti i samopouzdanja u njihovu daljnjem bavljenju glazbom, predstavlja nam čelnik krčkih kreativaca pozivajući zainteresirane mlade gitaristice i gitariste da se 17. i 18. ožujka odazovu njihovom pozivu te u 17 sati navrate na upoznavanje i dogovor u studio udruge Kreativni Krk, na katu zgrade Trgovačkog centra Trgovine Krk (iznad zelene tržnice). Voditelj radionice bit će Tomislav Jozić, dugogodišnji član udruge, poznati gitarist i član benda »Buco i Kalašnjikovi«. Također, u planu je i radionica bubnjanja, dječje edukativne radionice i otvorene slušaonice vinil ploča, a sve da bismo potaknuli naše sugrađane na druženje i edukaciju o glazbi, zaključuje čelnik tog udruženja.