U lovu na suze sv, Lovre

TAJNOVITI KVARNER Biti u Veprincu znači biti dva prsta do neba

Slavica Mrkić Modrić

Fotografije: Vedran Karuza

Fotografije: Vedran Karuza

Kad je noć pala, nebo nam je bila televizija, a džepovi puni sreće. Probajte i vi, neovisno lovili zvijezde, tišinu, mir, panoramu ili sebe. Veprinac nudi sve od nabrojanog. I još štošta što nije stalo u ovu pričuSvi su tih noći gledali u nebo, pa i mi. Razlog nije taj što smo se ufurali da smo odmah i na prvu Korado Korlević, već smo kao i mnogi drugi bili lovci na sreću. Zapravo smo htjeli uloviti što više suza sv. Lovre, jer svaka »suza« jedna ispunjena želja, a nama ih bar ne manjka.


Ne može sv. Lovro toliko plakati koliko mi možemo željeti. U lov smo krenuli na Veprinac. Zašto? Pa zato što Veprinac ima jedan od najljepših pogleda na Kvarner, a i nema svjetlosnog zagađenja pa je sreća vidljivija.


I u ovu akciju kodnog imena »Tajnoviti Kvarner« nismo krenuli s Ignisem Suzukićem jer smo ga posudili frendovima već s njegovim starijim bratom koji se zove SX4 S-Cross, a mi smo ga odmah preimenovali u »Suzuki četiri pištolja« jer nema gdje taj neće ili ne može. Pokorio bi i Divlji zapad da je u to vrijeme postojao, a kamo ne uspon za Veprinac. 
Na parkiralištu kraj crkvice sv. Ane, načinjene 1442. godine, bar tako na njoj piše, našao se i on, i mi u njemu brzinom munje. Oko nas se našao sumrak koji je ovom drevnom gradiću niknulom na padinama Učke dodao onu bitnu notu tajnovitosti i mistike. Sve je zapravo bilo nestvarno, mirno i mirisno jer veprinačke kuće imaju vrtiće, a vrtići raznovrsno, šareno i nosu milo cvijeće. 


Pod Ložom


I kako to kod nas dvoje uvijek biva, bi i ovaj put – on bi okolo cestom do vrha mjesta, ja bih stepenicama, pa kad smo se konačno dogovorili za stepenice, onda je bio problem u tome što ulaz u stari grad Veprinac ima troja vrata.


– Zašto tri ulaza, pita Kruz.


– Zato da bi se budale čudile, odgovaram ja i sjedam ispod gradske lože, uzimam zrak i kreće predavanje. Žalite ga, zar ne? Ja ne.


– Dakle Kruz, Veprinac ti je nekad bio »Bog i batina« na ovom području. Vidiš trijem crkvice sv. Ane, e, pa ispod tog trijema je 1507. godine nastao Veprinački zakon kojim su regulirani tadašnji običaji i propisi.Pisan je, dakako – glagoljicom. Vidiš ovu zgradu u sklopu koje se nalaze tri ulaza? E, pa to ti je tzv. »komunšćica«, općinska kuća. Sad je u njoj etno zbirka koju svakako moraš vidjeti.


– Zašto bih ju »svakako morao vidjeti«, pita On jer na spomen riječi morao malo podemoni.


– Zato jer ćeš gledajući zapravo saznati sve o životu Veprinca kroz stoljeća. Ali mogu ti i ja ispričati, nije problem. Ne obazirući se na njegovo okretanje nosom krećem – tu ti se nekad živjelo od zemlje. Obrađivao se svaki »kuščić«.O tome ti pričaju stare fotografije na kojima se vide njihove obrađene terasaste lehe i lešice koje se protežu sve do mora, što znači da su im leđa bila glavno prijevozno sredstvo i za obradu i za doradu.


Dakako, i za transport uroda. Ista ta leđa su iz učkarskih šuma nosila drvo za ogrjev, a sa sjenokoša sijeno za ovce, koze, konje, krave… U poljima su sijali raž, pšenicu, ječam i zob, a uzgajali su i vinovu lozu, jabuke, smokve, orahe, masline i dakako kestene. Bogat je ovo bio kraj, a ljudi vrijedni pa nikakvo čudo što je Veprinac oduvijek mjesto uljuđeno baš po mjeri čovjeka.– Ok, pogledat ću zbirku. Krećemo li ka vrhu ili ćemo tu zauvijek ostati, pomalo nervozno pita Kruz i dodaje – svejedno mi je kroz koja vrata.


I uspon, i ushit


Prošli smo kroz glavna i onda baš kad sam mu htjela ispričati priču o alci za koju su bili vezivani zatvorenici reče – nemoj, molim te. Pa nisam. Zapravo nisam jer je trebalo prijeći sve te stube kojima se dolazi na dva prsta do neba.A ta »dva prsta do neba«, formulacija kojom je veprinački pjesnik Josip Stanić dao Veprincu najvjerniji opis, nije lako dosegnuti. Kaže Kruz da sam otpuhnula ravnih 110 puta koliko ima i skalina do Brituha tj. vidikovca ispred Crkve sv. Marka. 


Nije da nije uspon, ali nije i da nije ushit kad nakon svih tih stepenica osvaneš baš na dva prsta do neba. A pogled? E, pa da me te stepenice nisu ostavile bez daha, pogled s vrha, zasigurno bi. Brzo sam se namontirala na klupicu, njega poslala na drugu i širom otvorenih očiju gledala suton na Kvarneru.I vjerujte, čekajući noć i suze sv. Lovre nisam zanovijetala nikom. Šutila sam, a mogla sam mu ispričati primjerice da je upravo s ovog platoa stoljećima branjen Veprinac. Mogla sam mu pričati kako je nekad tu stajala crkva sv. Marije, a nakon što je odred albanskih plaćenika koji se nalazio u službi Mlečana 1614. godine popalio i porušio podosta Veprinca, a dvije godine kasnije i spomenutu crkvu, Veprinčani su gradeći novu doskočili Mlecima nazvavši ju Crkvom sv. Marka.


Jer neće valjda Mleci na svoga patrona. Mogla sam mu ispričati priču i o Ani Stell ili Elizabetti Devinskoj koja je dala izgraditi župnu crkvu, o renesansno-baroknim korskim klupama rustične obrade koje se i danas tamo nalaze.Mogla sam, ali nisam. Prošetavala sam pogled od Kraljevice do Cresa i natrag, diveći se viđenom. Što je On radio? A što? Čekao noć da bi lovio sreću, pa onda dan da bi mogao slikati sve ono o čemu sam mu pričala, a on se pravio nezainteresiran.


Kad je noć pala, nebo nam je bila televizija, a džepovi puni sreće. Probajte i vi, neovisno lovili zvijezde, tišinu, mir, panoramu ili sebe. Veprinac nudi sve od nabrojanog. I još štošta što nije stalo u ovu priču.


Veprinac ili Leprinac?


Mnogi se pitaju zašto Veprinac, zašto Leprinac i kako zapravo? Može i jedno i drugo jer se ime naselja dovodi u vezu s biljkom veprina koje na području Veprinca nije manjkalo, a tu istu biljku lokalno stanovništvo naziva leprina. Veprovi? Pa, Učka je to, naravno da ima i njih.Betini


Veprinac ima svoju slasticu. Ima kolačiće imena betini. Njihova se slastica povezuje s Elizabettom Devinskom, zvanom Beta, feudalnom gospodaricom Veprinca. Za načiniti veprinačke betine treba imati kuhane kestene, kukuruzno brašno, med, jaja i limunovu koricu. Treba imati i kalup u obliku šestokrake zvijezde i dakako spretne ruke.


I ne ih pojesti odmah, jer Veprinčani kažu – što duže stoje to su bolji.