Prvo svjetsko natjecanje

Svjetska elita daljinskog plivanja stiže u Crikvenicu

Nataša Car

Foto arhiva

Foto arhiva

Plivači iz samog vrha svjetskog daljinskog plivanja plivat će 20 km, u cijelosti uz obalnu šetnicu pa će ih publika moći pratiti. Organizatori ističu značaj natjecanja ovakvog kalibra te pozivaju građane da dođu podržati plivačeNOVI VINODOLSKI – Prvo svjetsko natjecanje u vodenim sportovima u Hrvatskoj održat će se ove subote, i to na crikveničko-vinodolskoj rivijeri. Plivači iz samog vrha svjetskog daljinskog plivanja plivat će 20 kilometara, u cjelosti uz obalnu šetnicu pa će ih publika moći pratiti. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji organizatori su naglasili značaj natjecanja ovakvog kalibra za ovo područje, zahvalili se na prilici da organiziraju maraton i pozvali svih da dođu podržati plivače.


Prilika za gledatelje


Na press-konferenciji u marini Novi, gdje će ujedno biti i cilj utrke, predstavnici Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, gradova Novi Vinodolski i Crikvenice te njihovih turističkih zajednica otkrili su detalje vezano za sutrašnji FINA plivački ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica – Novi Vinodolski, ujedno i prvo svjetsko natjecanje u vodenim sportovima koje se organizira u Hrvatskoj koje je uključeno u FINA svjetsku federaciju vodenih sportova.


Start je u subotu u 9,30 sati s Vele Palade u Crikvenici. Pliva se do Kačjaka pa natrag prema Crikvenici, nastavlja prema Selcu i Novom. Natjecatelji plivaju do otočića sv. Marin gdje se okreću i plivaju do novljanske luke i marine Novi gdje je cilj. Utrka je zanimljiva i za gledatelje koji će cijelo vrijeme s obale moći pratititi natjecatelje. Za sve koji ih žele dočekati na cilju, dolazak prvih plivača očekuje se otprilike četiri sata nakon starta. Iako je među plivačima šest osvajača medalja sa svjetskih, europskih i olimpijskih natjecanja, slovenski maratonac Rok Kerin smatra da svatko od 23 natjecatelja ima priliku osvojiti natjecanje.


Natječe se 13 plivača i 10 plivačica iz Argentine, Brazila, Kanade, Italije, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.Predstavnik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja Miloš Španjol istaknuo je kako većina još nije svjesna o značaju ovog događanja za Hrvatsku i daljinsko plivanje. Rekao je kako Hrvatska nije odmah bila prepoznata kao lokacija za maraton jer je daljinsko plivanje ovdje zapostavljen sport, no Hrvatska ima idealne uvjete za organizaciju ovakvog događanja. HSDP uspješno je predstavio Crikvenicu i Novi kao regiju u kojoj je moguće organizirati ovakvo natjecanje. 


Promotivni značaj


Španjol je naglasio da su dvije osobe bile ključne za realizaciju događanja na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, a to su Andrea Prayer iz FINE i novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.Piškulić i zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović zahvalili su se na prilici da Crikvenica i Novi imaju ulogu domaćina. Smatraju da to pokazuje da su se dosad dokazali kao dobri organizatori sportskih događanja. Gordana Jelenović iz TZG-a Crikvenice rekla je da će ovo natjecanje dva primorska grada staviti na svjetsku kartu daljinskog plivanja pa maraton nema samo sportsku i edukativnu ulogu, već je važan i u gospodarskom i turističkom kontekstu te ima promotivni značaj za projekt Kvarner European Aquatics Region.Organizator je Hrvatski savez daljinskog plivanja, a suorganizatori i pokrovitelji su TZG i Grad Crikvenica, TZG i Grad Novi Vinodolski, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Hrvatski olimpijski odbor, Hotel Lišanj Novi Vinodolski, Wyndham Grand Novi Vinodolski Resort, Lidl, Marina Novi, Mitan Marina, Sedam IT, Irata, JK-YC Jadro, JD Val, JK Burin i ŽLU Crikvenica.

Cijeli vikend u znaku sporta


Inače, cijeli ovaj vikend bit će u znaku sporta. U Crikvenici se u nedjelju održava 7. XC maraton Crikvenica Husqvarna XCM Kup Hrvatske 2019. Matošić Gašparović rekla je da je Crikvenica poznata kao grad maratona, a biciklistički maraton jedan je od nekoliko značajnih, uključujući trkaći Adria Advent Marathon i plivački maraton Šilo – Crikvenica. U Novom Vinodolskom u nedjelju će se opet plivati jer se tada održava Memorijal Veljka Rogošića koji se pliva od Vrbnika do Novog.