Skupi "macići"

ŠUMSKO BLAGO Na tržnici već ima šparoga, ali zasad su prilično skupe

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Prve su, pa su zato tako drage – komentirali su potencijalni kupci i odlučili da će zbog visoke cijene još malo pričekati da dođe pravi »štajon od šparug«, ili će se pridružiti »bluesu berača šparuga«Dašak proljeća na opatijsku tržnicu donose sunovrati, zumbuli, mirisne ljubičice, prvi domaći tulipani i – prve divlje šparoge. Boje toplijih dana, polako ali sigurno bude optimizam…


– Po čen je taj macić šparug – bilo je neizostavno pitanje upućeno prodavačicama jučer. Šumsko blago je izloženo na dva štanda, a cijena se odredila u skladu s količinom ove zdrave namirnice svezanom u »macić«. Za manju količinu 20, a za malo »podebljanu«, no još uvijek skromnu – 30 kuna.


– Prve su, pa su zato tako drage – komentirali su potencijalni kupci i odlučili da će zbog visoke cijene još malo pričekati da dođe pravi »štajon od šparug«, ili će se pridružiti »bluesu berača šparuga« i nastojati si sami osigurati »materijal« za proljetnu fritaju.
S druge strane štanda pak informacija o tome da je šparuga zasad još relativno malo pa stoga i cijena ne može biti niža.


– Uostalom, cijene »macića« su na početku sezone »već sto let iste« – moglo se čuti od prodavačica tijekom jučerašnjeg »đira po mrkatu«. Oko podneva – ostalo je tek nekoliko jeftinijih »macića«, a onih skupljih je još bilo. Šparuga je zasad malo pa stoga i ne čudi što brzo »planu«. A kako ih se sve može pripremiti? Uz uobičajenu »tradicionalnu fritaju«, onu najobičniju s dva do tri sastojka, može se napraviti i »seljačka fritaja« koja za podlogu koristi mladi luk, ili pak još ukusnija, obogaćena pancetom, šunkom ili pršutom. Šparoge s tvrdo kuhanim jajima i maslinovim uljem jednostavan su recept za pobornike pripremanja ove delicije »na salatu«, a kako smo čuli jučer od domaćica na tržnici, dostupno je na desetine drugih različitih recepata.


Kada se, naime, na mladom luku prodinsta panceta i zatim se na ovu bazu nakratko »bace« šparoge, dobije se jedinstven umak koji se može poslužiti uz različite vrste tjestenina ili pak rižu pa čak i krumpir i neke druge vrste povrća. Tko želi, može spoj ovog umaka i primjerice njoka preliti smjesom od jaja i vrhnja za kuhanje i zapeći za jedan drugačiji obrok s okusom proljeća – »pokupili« smo jučer recept »z opatijske place«.