Općinsko vijeće

Sudska zabilježba zabrinula matuljske vijećnike

Edi Prodan

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Smislenost otkupa oko 40 tisuća »kvadrata« na Miklaviji od privatnih vlasnika istaknuo je načelnik Mario Ćiković koji smatra da će se sudskim putem pokušati osporiti zabilježbuVelike vrućine i približavanje seta od tri blagdana utjecali su i na vijećnike Općine Matulji koji su poveći dnevni red od čak 14 točaka svoje 25. sjednice održane u utorak na večer odradili mirno, bez polemika i sve točke prihvatili – jednoglasno. Mada, u jednom trenutku ne da je zaiskrilo, ali se na lica vijećnika ipak navukla – zabrinutost.


Sudska zabilježba zbog sudskog spora donesena na radnu zonu Miklavija učinila je, po mišljenju dijela vijećnika, besmislenim investiranje u otkup zemljišta od privatnih vlasnika kako bi to zemljište u cijelosti bilo općinsko vlasništvo. Informaciju o zabilježbi donio je vijećnik Željko Grbac, a pitanje je inicirao Darjan Buković, predsjednik Općinskog vijeća. Ipak, smislenost otkupa oko 40 tisuća »kvadrata« od privatnih vlasnika i u takvoj situaciji istaknuo je načelnik Mario Ćiković koji smatra da će se sudskim putem pokušati osporiti zabilježbu, dok planovi riječke Luke koja će i po tom pitanju, korištenja Miklavije, ovih dana voditi pregovore u Bruxellesu, daju itekakvu važnost vlasništvu nad zemljištem te buduće radne zone: kad se u cijelosti otkupe sve čestice, Općina Matulji će biti vlasnik više od milijun četvornih metara Miklavije.


Pavlovac, Trtni i Mune


Smiljana Veselinović, viša stručna suradnica za prostorno uređenje Općine Matulji i Tatjana Rakovac iz Urbanističkog studija Rijeka bile su izvjestiteljice po pitanju Odluka o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Matulji. Čitav niz promjena DPU-a i prilagodba UPU-u prihvaćen je s odobravanjem, pa su tako radne zone isključene iz obuhvata UPU-a, a za stanovnike je najzanimljivije da Pavlovac iz rekreacijske prerasta u ugostiteljsko-turističku zonu, dok sportska seli u Trtne.
Jednoglasno je prihvaćen i set urbanističkih planova koji se odnosio na čvor Trinajstići, puni profil ceste prema Učki, koridor za drugi kolosijek pruge te rekonstrukcija stanice Matulji zbog pokretanja urbane željeznice.


Donošenje izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture kao i Programa građenja komunalne infrastrukture pojasnio je voditelj Odsjeka za komunalni sustav Ronald Puharić. Povećanje po prvoj točki iznosi 832 tisuće kuna, druge 1,9 milijuna. Povećanje se odnosi na potrebe javne rasvjete, dok su s 50 na 90 tisuća kuna povećana sredstva za održavanje nogometnog igrališta Mune.


Novi vijećnik Pecman


Helena Stanić, voditeljica Odsjeka za proračun i financije, pojasnila je I. izmjene i dopune Proračuna za 2019. Prihvaćen je i dodatni trošak za energetsku obnovu škola i vrtića, sanaciju Osojnice i uređenja općinske zgrade.


– Projekt HŽ-Autotrolej, što podrazumijeva karte koje vrijede za oba prijevoznika, je prioritet koji želimo oživotvoriti do početka iduće školske godine – odgovorio je načelnik Ćiković na pitanje Željka Grpca kakvog smisla ima financirati HŽ projekte kad se na toj relaciji u prosjeku vozi – jedan putnik po vlaku!


Na sjednici je prisegnuo Sandro Pecman, predsjednik MO Veli Brgud. On je na funkciji vijećnika zamijenio Deana Maslića koji je odustajanje pojasnio »osobnim i profesionalnim« razlozima.