Hvalevrijedna inicijativa i na Boduliji

Srednjoškolci i osnovci u akcijama pošumljavanja

Mladen Trinajstić

Foto SŠ KRK

Foto SŠ KRK

Za sađenje borova odabrano je područje iznad kupališta Dražica na kojem su, uz pomoć komunalaca, otočni srednjoškolci sadnjom stabala dali doprinos ciljevima građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj pokrenute s idejom poboljšavanja vlastite životne sredine, ali i doprinosa borbi protiv klimatskih promjenaKRK  Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk svojom su akcijom sadnje stabala podržali inicijativu »Zasadi drvo, ne budi panj«.


Stabla su posadili učenici prvih razreda, uz suradnju i pomoć djelatnika krčke komunalne tvrtke Vecla koja se, uz sve ostale zadaće, bavi i uređenjem i održavanjem zelenih površina na području Grada Krka.


Za sađenje borova odabrano je područje iznad kupališta Dražica na kojem su, uz pomoć komunalaca, otočni srednjoškolci sadnjom stabala dali doprinos ciljevima građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj pokrenute s idejom poboljšavanja vlastite životne sredine, ali i doprinosa borbi protiv klimatskih promjena.
– Cilj građanske inicijative kojoj smo se i mi priključili poticanje je građana, udruga, tvrtki i ustanova da samostalno ili u suradnji sa svojim jedinicama lokalne samouprave u tri listopadska dana diljem Hrvatske, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala, prenijela nam je, predstavljajući netom realiziranu akciju mladih otočana, njihova profesorica Karmen Dunato Pavičić. Dodala je i da su sudjelovanjem u akciji pošumljavanja sredine u kojoj žive i odrastaju srednjoškolci iskazali svoju svijest o važnosti i značaju zelenila u urbaniziranim sredinama.


O važnosti pošumljavanja, kao i o kratkoj povijesti takvih aktivnosti na području grada Krka učenike krčke srednje škole u toj je prilici ukratko upoznala i informirala Vanda Dunato, dipl. ing. uređenja krajobraza.


Krčki srednjoškolci sadili borove na Dražici / Foto SŠ KRK


Krčki srednjoškolci sadili borove na Dražici / Foto SŠ KRK– Bilo je ovo svima nama vrlo zanimljivo i vrijedno iskustvo te se nadamo da će se s akcijama pošumljavanja javnih površina grada, ali i cijelog otoka Krka nastaviti i dalje, zaključila je voditeljica skupine »srednjoškolskih saditelja« čiji se članovi, polaznici otočne srednje škole, nisu zaboravili zahvaliti Vecli i njenim djelatnicima na podršci, donaciji i pomoći u realizaciji ove hvale vrijedne aktivnosti.


Pozivu iste nacionalne inicijative odazvale su se i Osnovna škola Omišalj te njena Područna škola Dobrinj, čiji su učenici proteklih dana također zaprljali svoje ruke kopajući i sadeći. Plemenita nastojanja tamošnjih osnovaca pomogle su tvrtke H&B Hortikultura Malinska te Pesja Nautika.


U PŠ-u Dobrinj naposljetku su posađena i humusom oplemenjena dva bora, maslina i japanska trešnja, dok su u OŠ Omišalj zasađene donirane sadnice puzajućeg ružmarina, hibiskusa i čempresa.