Sve kako treba

Snijeg upotpunio adventsku bajku u Delnicama

Danijela Pleše

Pričograd je opet bio izvrsno posjećen. Autor svih 20-minutnih priča je Matija Kezele, a cilj im je potaknuti publiku na sudjelovanje



Treći adventski vikend u Selu Bake Mraz u Delnicama donio je ono što se najviše iščekivalo – snijeg. Možda ne u količinama u kojima ga je nekada bilo, no sasvim dovoljno da više od 550 posjetitelja pristiglih vlakom Tin Express iz Rijeke uživa u zimskom ugođaju. Roditelji nakrcani ruksacima trčali su, fotografirali te radili snješka sa svojim najmanjima koji pak rumenih lica nisu prestajali uživati u snijegu. Park kralja Tomislava bio je sa svih strana mjesto za uživanje u snijegu, ali nestrpljivo se čekalo i 12.10 – vrijeme za još jednu interaktivnu bajku u Pričogradu – projektu što su ga inicirali Grad Delnice i TZG Delnice, a provodi ga umjetnička organizacija Kotar teatar.


– Kad sam se nedavno doselio u Delnice, pala mi je na pamet ideja o glumačkoj postavi unutar Srednje škole Delnice te sam i osnovao Dramski studio Kotar teatra »Marija Golub«. Odmah smo dobili poziv Grada Delnica te TZG-a Delnice da osmislimo projekt u kojem bismo sudjelovali u svim vikendima dok traje Delnička adventska bajka. Stoga je stvoren Pričograd, mjesto u Parku kralja Tomislava gdje se održavaju interaktivne bajke. Autor svih priča sam osobno ja, a cilj je da u 20 minuta, koliko priče traju, potaknu gledatelje na interakciju. Dramski studio čine mladi iz prvih razreda Srednje škole Delnice: Klara Andlar Kezele, Dora Rački, Katarina Injić te Luis Federber. Moram ih pohvaliti da su jako marljivi, redoviti na probama koje imamo pretežno dva puta tjedno, disciplinirani te stvarno uživaju kada glume. Uz njih sam cijelo vrijeme i ja kao lik Čudak Šumek, stoga smo jedni drugima velika podrška, pojasnio nam je glumac Matija Kezele dodavši da će, nakon završetka Delničke adventske bajke, Dramski studio »Marija Golub« nastaviti s novim projektima kako bi srednjoškolci imali priliku glumiti, možda se i odlučiti biti glumci.


Okružen djevojkama, sigurno nije lako jedinom muškom članu Studija Luisu Federberu…




– Glumili smo već zajedno u pojedinim školskim predstavama tako da smo već navikli jedni na druge, a i prijatelji smo. Ipak, moram priznati da mi koji puta nije lako s njima (smijeh). Na probe svi dolazimo i prije vremena jer nam je zabavno i imamo mogućnost izraziti svoju kreativnost. Ponekad imam i tremu – pogotovo kad se okupi puno ljudi, ali brzo prođe. Uživim se u likove koje glumim i na kraju, stvarno uživam, rekao nam je Luis Federber.