Posljedice oluje

Snažno nevrijeme nanijelo štetu: Jugo doslovno razorilo krov Domske vile Vinka u Delnicama

Marinko Krmpotić

Nužna će biti promjena cjelokupnog krova na kuhinji Domske vile Vinka / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nužna će biti promjena cjelokupnog krova na kuhinji Domske vile Vinka / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Udari vjetra su podigli znatan dio krova, dio lima bacili na tlo, a jedan je veći komad lima preletio cijelu zgradu i pao pred sam ulaz poznatog i uglednog delničkog doma za starije osobeDELNICE Iznimno snažno jugo koje je protekli vikend, pogotovo tijekom petka i subote, udarilo na goransko područje ostavilo je, na žalost, i nimalo bezazlene posljedice u nekim dijelovima Gorskog kotara.


Najveće štete, bar kako sada stvari stoje, zabilježene su na krovištu kuhinje Domske vile Vinka, poznatog i uglednog delničkog doma za starije osobe, koji je na udaru olujnog juga posebno bio tijekom subote, govori nam Vinka Legac, vlasnica te ustanove.


Lim s krovišta kuhinje letio je posvuda, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Lim s krovišta kuhinje letio je posvuda, snimio Marinko KRMPOTIĆ

– Već u prijepodnevnim satima subote uočili smo da na krovu kuhinje jaki udari vjetra oštećuju krovište. No, budući da se stanje tijekom dana smirilo, ponadali smo se da će sve ipak proći bez poteškoća te da ćemo u ponedjeljak sanirati oštećenja. Nažalost, predvečer se vjetar jako pojačao i udari su podigli znatan dio krova, dio lima bacili na tlo, a jedan je veći komad lima preletio cijelu zgradu i pao pred sam ulaz u objekt, pri čemu je sreća u nesreći da u tom trenutku nikog tu nije bilo jer se doslovce moglo raditi i opasnosti za život.


 Naravno, razoreni krov značio je da jaka kiša predstavlja veliku opasnost za kuhinju i uskoro smo morali zaustaviti rad u kuhinji i isključiti struju da ne bi došlo do još većih poteškoća. Odmah smo pozvali i delničke vatrogasce koji su došli izuzetno brzo te sanirali što je bilo moguće, a to znači da su otklonili uništeni lim i postavili cerade koje su bar na tren zaustavile prodor kiše prema kuhinji. Ujutro smo kuhinju osposobili za rad i nikakvog zastoja u obvezama prema našim korisnicima nije bilo niti će biti, ali je šteta vrlo velika i u ovom je trenutku procjenjujemo na više od 100.000 kuna jer ćemo, što je očito svakome tko pogleda krov, morati mijenjati apsolutno cijeli pokrov budući da je sve uništeno.


Taj dio krovišta najistureniji je na cijelom našem objektu i očigledno je na njega bio najveći udar, a kako krovište tu nije izgrađeno koso u uobičajenom goranskom stilu, vjetar ga je, čini se, lakše podigao. No, što je, tu je. Najbitnije je da nisu ovakva oštećenja doživjeli dijelovi objekta vezani uz smještaj korisnika te da nitko nije stradao, a ovo ćemo nekako popraviti i to, naravno, što prije jer se u Gorskom kotaru to mora raditi što prije, tim više što smo, u stvari, tek na pragu zime – rekla je Vinka Legac, dodavši da bez obzira na sve ove muke i dalje voli Gorski kotar, ali da je u njemu zaista skuplje i teže živjeti no u nekim drugim dijelovima Hrvatske.


Domska vila Vinka, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Domska vila Vinka, snimio Marinko KRMPOTIĆSličnih incidenata, doznajemo, bilo je i u nekim drugim dijelovima Gorskog kotara pa je tako u Tuku nedaleko od Mrkoplja vjetar uništio krov jednog objekta, a konačna šteta bit će poznata tek kad se vjetar malo smiri.


U svakom slučaju, ovaj olujni vjetar u predstojeće snježne dane – jer njih će u veljači na goranskom području zasigurno biti jako puno – nije nimalo ugodan i najavljuje da je pred Goranima još jedna teška, prevrtljiva i opasna veljača.


Uočljiva oštećenja od kiše na krovištu kuhinje u Domskoj vili Vinka, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Uočljiva oštećenja od kiše na krovištu kuhinje u Domskoj vili Vinka, snimio Marinko KRMPOTIĆ