Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića

Slavlje u Voloskom: Moho centar – životna priča o ‘sinu našeg kraja’

Marina Kirigin

Predstavljanje rada dr. Andrije Mohorovičića / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Predstavljanje rada dr. Andrije Mohorovičića / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Za sada su u Centru izlošci koji pokazuju životni put i glavna ostvarenja Andrije Mohorovičića. U idućoj fazi uredit će se prostor koji će imati tri tematske cjeline koje su povezane s glavnim točkama znanstvenog Mohorovičićevog rada – otkrila je Rajka Jurdana Šepić na sinoćnjem otvaranjuVOLOSKO  Životni put slavnog Vološćana, jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, od danas je »utkan« u zidove Moho centra – Interpretacijskog centra dr. Andrije Mohorovičića u Voloskom.


U 80-ak kvadrata prostora u prizemlju zgrade Doma Liburnija ispričana je životna priča o »sinu našeg kraja« Andriji Mohorovičiću. Riječ je o prvoj fazi projekta uređenja Interpretacijskog centra, koji je završen nakon nešto više od pola godine rada, a u kojeg je uloženo oko 900.000 kuna.


Glavna ostvarenja


Grad Opatija uredio je i opremio Centar, a dio građevinskih radova financiran je iz projekta Riviera4Season2 iz programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska.
Koncept uređenja prostora izradili su dizajner Damir Gamulin i arhitekt Antun Sevšek u suradnji s profesoricom Odjela za fiziku Sveučilšita u Rijeci Rajkom Jurdana Šepić i umjetnicom iz Voloskog Darijom Žmak Kunić.


– U prvoj fazi je osiguran prostor i uređen do prekrasnog suvremenog, arhitektonskog i dizajnerskog rješenja. Za sada su u njemu izlošci koji pokazuju životni put i glavna ostvarenja Andrije Mohorovičića. To je grafička i dizajnerska izložba, na koju će se nadovezati prostor koji je namijenjen interaktivnom radu s djecom i turistima. U idućoj fazi uredit će se prostor koji će imati tri tematske cjeline koje su povezane s glavnim točkama znanstvenog Mohorovičićevog rada. To su njegov rad na meteorologiji, jedna posvećena vremenu i ona najznačajnija koja će obrađivati njegovo najveće otkriće, Mohorovičićev diskontinuitet. U Moho centru će biti interaktivni izložak koji će prikazivati magnitudu potresa – otkrila je Rajka Jurdana Šepić na otvaranju Moho centra koji je bio pretijesan za sve uzvanike.


Moho centar je na sinoćnjem otvaranju bio pretijesan za sve uzvanike / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Moho centar je na sinoćnjem otvaranju bio pretijesan za sve uzvanike / Snimio Damir ŠKOMRLJU drugu fazu uređenja Moho centra uložit će se još oko milijun kuna. Grad Opatija nedavno je potpisao ugovor s Ministarstvom turizma o sufinanciranju druge faze uređenja, vrijedan 480.000 kuna.


Interpretacijskim centrom u Voloskom upravljat će gradska ustanova Festival Opatija. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić naveo je da Moho centar predstavlja kulturu i povijest kraja, ali i dodatnu turističku ponudu koja će kompletirati sliku Voloskog kao mjesta umjetnika, znanstvenika i odlične gastro ponude.Svečanost je zasladila i Mohole. Naziv je to poznatog svjetskog projekta kojeg odsad nosi i pralina opatijske umjetnice Marine Prijatelj. Riječ je o slatkišu u obliku zemljine kugle koja na presjeku prikazuje građu Zemlje i Moho sloj, a kojom su se jučer imali priliku zasladiti uzvanici. Priča o Mohorovičiću u Voloskom, ako je suditi prema prvim idejama, zasigurno će se nastaviti te uz kulturni i povijesni, dobiti i turistički značaj.Pohvala angažmanu


Rajka Jurdana Šepić, kao članica Savjeta pri Gradu Opatiji, osnovanog kad je počeo projekt Moho centra, istakla je ljude koji su zaslužni za ovaj danas lijepo uređeni prostor i posebno pohvalila angažman Vere Bakarčić i Darije Žmak Kunić iz Udruge Srce za Volosko, zatim dizajnera Sevšeka i arhitekta Gamulina kao i kolege s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji se bave valorizacijom djela Andrije Mohorovičića, akademika Mirku Orlića i profesora Marijana Heraka. Na svečanom otvaranju govorio je akademik Orlić, jedan od urednika nedavno objavljene monografija o Andriji Mohorovičiću.


– Knjiga donosi puni novih stvari o Mohorovičiću. Obično se rade knjige koje su više ili manje rekapitulacija poznatoga, a ovdje se išlo na to da se prouče novi materijali kao recimo pisma koja je slao svom sinu, fizičaru Stjepanu Mohorovičiću. Neki elementi tih priča ugrađeni su i u ovaj Moho centar, a drugi će se tek nadograditi – rekao je Orlić, a prof.dr.sc. Marijan Herak istaknuo je da je otvaranje Moho centra značajan korak u valorizaciji djela Andrije Mohorovičića i da je on dokaz da su njegov rad i postignuća prodrla u javnost i da se danas Mohorovičić valorizira kako on to zaista zaslužuje.


 


Moho centar u Voloskom / Snimila Marina KIRIGIN


Moho centar u Voloskom / Snimila Marina KIRIGIN