Turistička statistika

Sezona na Rabu: Puno ih je, ma malo troše

Ivor Balen

Brojke govore da će ovo biti još jedna uspješna, rekordna sezona za Rab. / Arhiva NL

Brojke govore da će ovo biti još jedna uspješna, rekordna sezona za Rab. / Arhiva NL

Brojke govore da će ovo biti još jedna uspješna, rekordna sezona. No, dojam među Rabljanima je uglavnom suprotan. Ne možemo reći da je sezona katastrofalna, ali što se tiče ugostiteljstva to doista jest katastrofa, tvrdi Ivica Poljak, predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika otoka Raba Turistička statistika na Rabu i ove je godine u plusu. Nakon lošeg lipnja, uslijedio je vrlo dobar srpanj, što je kumulativno ipak donijelo bolje rezultate nego prošle godine. Brojke za područje grada Raba na 12. srpnja kažu sljedeće: od 1. siječnja do 12. srpnja ubilježeno je 339.674 noćenja, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Na sam 12. srpnja bilo je 13.607 gostiju, što je čak 15 posto više nego na isti dan 2015. godine.


– Ta stanja na dan znaju varirati s obzirom na to koji dan u tjednu je to lani bio, ali činjenica je da negdje od 22. lipnja ili 25. lipnja bilježimo pozitivne rezultate, posebno sada u srpnju, kaže voditelj marketinga Turističke zajednice Grada Raba Luka Perčinić.


Restorani u problemima


S obzirom da ide špica sezone i da će u sljedećim tjednima teško doći do velikih promjena, brojke govore da će ovo biti još jedna uspješna, rekordna sezona. No dojam među Rabljanima je uglavnom suprotan, pogotovo ako se pita ugostitelje. Kod njih iz godine u godinu vlada sve veća frustracija.
– Ukupno gledano, ne možemo reći da je sezona katastrofalna, ali što se tiče ugostiteljstva, to doista jest katastrofa, tvrdi Ivica Poljak, vlasnik restorana Barba Ivo i predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika otoka Raba.


– Doma se kuha, radi se na crno, tako da su restorani u problemima. Apartmani uništavaju restorane. Gostiju ima, ali sve nose sa sobom. Da ne govorimo o nelojalnoj konkurenciji Konzuma i ostalih trgovačkih lanaca koji kuhaju u svojim gastro odjelima i ovakvi loši gosti kupuju tamo, kaže Poljak.


Dodaje da na njegovoj terasi uvijek ima slobodnih stolova, što prijašnjih godina nije bio slučaj.


– Nekad i danas se ne može usporediti. Kod mene se čekao red, a sada možete dobiti stol uvijek jer su dva-tri stalno prazna. Ja se ne žalim, ali da mi promet pada cijelo vrijeme, to je istina. S obzirom na broj restorana i radne snage koju mi zapošljavamo, mislim da će uskoro mnogi zatvoriti vrata. Objekti su popuprazni, a ako i dođu, gosti sjednu samo u špici dana koja traje dva sata, kaže Poljak.


Rješenje ovog problema vidi u zabrani daljnje apartmanizacije i limitiranju broja lokala.


– Kao u Španjolskoj, dok jedan ne zatvori, drugi ne smije otvoriti. Ovako imamo nelojalnu konurenciju, varanje personala kojem se svašta obećaje i razne druge probleme, rekao je Poljak.Imperial nema problema kakvih imaju mali iznajmljivači, što dodatno potvrđuje priču o strukturi smještajnih jednica kao jednom od glavnih problema na Rabu. Hotela je premalo, privatnih kreveta puno i previše.


– Na dan 12. srpnja u našim hotelima i kampovima zabilježeno je 6.600 gostiju, što je u odnosu na prošlu godinu tri posto više, a u odnosu na 2014. godinu 14 posto više. To je dobra popunjenost, a mjesta još ima. Hoteli su skoro 100 posto puni, a u kampovima još imaju mjesta. Ovisit će to i o vremenu, ali prema bukingu, i ostatak sezone trebao bi biti dobar. Za nas je najvažnije da ćemo još jednu godinu u nizu održati trend rasta – rekao je direktor hotelskih operacija Marko Miš.Loš opći dojam


Vlasnik pansiona Tamaris Đulijano Faflja kaže da su kod njega brojke gostiju zadovoljavajuće, ali restoran slabije radi.


– Što se tiče popunjenosti soba, mi smo negdje na razini prošle godine. No, opći je dojam loš. Došlo je do toga da nas gosti pitaju gdje su oostali gosti, jer plaže su prazne. Međutim, to je samo dojam, a dojam ponekad zna prevariti. Restoran mi slabije radi prije svega zato što su apartmani u susjedstvu slabije popunjeni, kaže Faflja.


Dodaje da ovakvo stanje nije za čuditi se jer je to na Rabu tako već godinama.


– Sami smo dozvolili izgradnju »milijun« apartmana što donosi takvu strukturu gostiju s kojima jedino trgovački centri dobro rade. Tako je na Rabu već 10-20 godina. To definitivno nije problem od ove godine, nego smo se mi kasno osvijestili. Što se tiče statistika koje pokazuju drugačije, mogu samo reći da ne znam odakle se to vadi, a nije mi jasno ni kome bi bilo u interesu da se statistike lažiraju, rekao je Faflja.


Dodao je da se moguće povećanje broja domaćih gostiju, o čemu se govori, može odnositi na radnike koji su radili na hotelu Padovi i ostalim projektima i koji su prijavljivani u apartmanima, ali se ne mogu računati kao turisti.


– Što učiniti? Da mi sad netko danas prepusti turističku zajednicu, ja ne bih znao odakle krenuti. Ono što je sigurno, jest da više nema »ad hoc« rješenja. Teško ćemo mi doći sebi jer smo upropastili Rab ponudom smještaja. Mi smo promašili i sada ne možemo porušiti kuće koje su napravljene i promijeniti strukturu gostiju. Možda je rješenje u pretvaranju apartmana u pansione, kao što sam ja napravio, ali to je teška bitka, rekao je Faflja.