Tribina SDP-a

Saša Srića: ‘Stanje u zdravstvu više nije pet do dvanaest, već dvanaest i pet’

Marin Smolčić

dr. Saša Srića i Tomislav Zrinski / Foto Marin Smolčić

dr. Saša Srića i Tomislav Zrinski / Foto Marin Smolčić

Ne zaboravimo da su u kratkom vremenu na tisuće naših medicinskih sestara i liječnika potražili posao u inozemstvu, dok ih u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća, rekao je dr. SrićaGOPSIĆ U organizaciji ŽO SDP-a Ličko-senjske županije, a u suradnji sa središnjicom stranke, u Gospiću je danas održana akcija i predavanje „Prevencijom  do zdravlja“. U hotelu „Ana“ građani su mogli obaviti mjerenje šećera i kolesterola u krvi te sudjelovati na tribini kojom će SDP predstavio svoj Nacionalni program zdravstvene politike. O ovoj temi govorio je dr.Saša Srića, internist i pulmolog, glavni koordinator akcije koju SDP provodi na nacionalnoj razini.


U uvodnom dijelu tribine predsjednik ŽO SDP-a Tomislav Zrinski istaknuo je kako je Hrvatska suočena sa sve intenzivnijim urušavanjem zdravstvenog sustava, što dovodi do „tihe privatizacije zdravstva“. Zrinski smatra kako je došlo vrijeme da se kroz korjenite promjene u zdravstvenom sustavu vrati dostojanstvo hrvatskim građanima, liječnicima i medicinskom osoblju.


Dr. Saša Srića je ujedno i član Nacionalnog Savjeta za zdravlje i napominje kako su drastične razlike između sadašnjeg koncepta zdravstvene zaštite i onoga za što se zalaže SDP.


Rad iza 16 sati kao rješenje problema
– Stanje u zdravstvu je kaotično i nije više „pet do dvanest“, nego li „dvanaest i pet“, odnosno pred kolabiranjem. Počnimo od lista čekanja pa neki pacijenti na red čekaju godinama, ili ne dožive operativne zahvate. Drugi problem je nestransparentna nabava i dugovi koji se povećavaju.


Ne zaboravimo da su u kratkom vremenu na tisuće naših medicinskih sestara i liječnika potražili posao u inozemstvu, dok ih u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća. Mi imamo viziju kako rješiti ove probleme, počevši sa listama čekanja, a to je otvaranje rada dnevnih bolnica, pa i kirurših zahvata iza 16 sati. Tako bi se povećao kapacitet rada i smanjio bi se javni dug.


Zalažemo se za angažman zaštitarskih službi u medicinskim ustanovama jer se mora znati tko i zašto ulazi u bolnicu. Povećanjem plaća medicinskog osoblja povećala bi se i njihova stimulacija za rad, naglasio je dr. Saša Srića.


Zaključio je kako u vrijeme masovnog odlaska našeg medicinskog osoblja u inozemstvo, istodobno „uvozimo“ liječnike iz Makedonije, Srbije, Sirije, Kine… Dr. Srića ne podcjenjuje takav kadar, ali je uvjeren kako im je Hrvatska samo prva tranzicijska stepenica za odlazak u zapadnu Europu.