Ugovor sa Sveučilištem

Riječko superračunalo Bura pomagat će i – pčelarima

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Nakon više loših sezona, primorsko-goranski pčelari nastoje, primjenom najsuvremenijih tehnika i znanstvenih preporuka, doskočiti klimatskim promjenama, u čemu će im pripomoći i riječko superračunaloOMIŠALJ – U dvorani nedavno otvorenog Društvenog doma u Omišlju održana je svečana sjednica skupštine Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza.


Okupljanje i radno druženje pčelara iz svih dijelova naše regije, članica i članova 11 pčelarskih udruga koje djeluju u okrilju spomenute regionalne asocijacije bila je idealna prigoda da predsjednik tog udruženja, Nedjeljko Mrakovčić, podvuče crtu pod sve činjeno i učinjeno, sve ono što se u nastojanjima unapređenja pčelarstva na otocima, u primorju te gorskom zaleđu uspjelo ostvariti, kao i da najavi ono što će se nastojati učiniti u netom započeloj godini.


Loše sezone – pravilo


Napominjući da je i 2019. bila još samo jedna u sad već poduljem nizu poprilično loših pčelarskih godina, onih u kojima se vide i osjete učinci klimatskih promjena, Mrakovčić je rekao da su i primorsko-goranski pčelari sad već postali svjesni da zahtjevne i izazovne prilike s kojima se oni i njihove pčele posljednjih sezona nose, zapravo više i nisu nikakve iznimke, već pravilo s kojim će se pčelari očito morati naučiti nositi.
– Ipak, pčelari okupljeni u Udruženju ne očajavaju niti posustaju u svojem radu pa se tako primjenom svih najsuvremenijih tehnika i stručnih znanja i znanstvenih preporuka nastojimo prilagoditi promjenama koje su oko nas i od kojih jednostvano ne možemo pobjeći, nastavio je Mrakovčić dodajući da će u tim nastojanjima primorsko-goranskim pčelarima odskora na raspolaganju biti i zavidna računalno-informatička infrastruktura.


Oporezivanje OPG-a


Naime, upravo posredstvom ovog udruženja sklopljen je ugovor sa Sveučilištem u Rijeci kojim će se pčelarima omogućiti korištenje njihova superračunala Bura, a sve u sklopu provedbe »Programa motrenja medenja«, završio je predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza, uvjeren da će im takva suradnja biti od velike pomoći.


Po završetku formalnog djela sjednice, u istom je društvenom prostoru održano i zanimljivo edukativno-infornativno predavanje na temu »Sustav oporezivanja poljoprivrede s naglaskom na OPG« u sklopu kojeg je mr. sc. Miljenka Cutvarić iz Zagreba, savjetnica u Hrvatskoj zajednici računovođa i financijskih djelatnika okupljenim pčelarima predstavila najbitnije značajke i novine poreznog sustava u dijelu koji se dotiče pčelarstva.


Godišnja nagrada Antunu Arhu


Na sjednici je upriličeno i svečano uručenje godišnje pčelarske nagrade Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a za 2019. godinu, koja je ovog puta pripala Antunu Arhu iz Tršća. Ovaj dugogodišnji i iskusni goranski pčelar godišnjom je nagradom UPU-a PGŽ-a nagrađen za njegov izuzetan doprinos razvoju, promociji i unapređenju pčelarske prakse u PGŽ-u, kao i zbog doprinosa kojeg je desetljećima davao (i nadalje daje) u prenošenju svoga bogatog pčelarskog znanja na svoje mlađe kolege, posebice one kojima je mentor.