Vrbniče nad morem

REKONSTRUKCIJA Zapušteni kompleks u Vrbniku zamijenit će suvremeni kulturni i turistički centar

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. TrinajstićVRBNIK Donošenjem Odluke o davanju suglasnosti na načelnikov prijedlog projekta Rekonstrukcije zgrade nekadašnjeg Vitezićevog doma te ujedno i bivšeg hotela »Vrbniče nad morem« u Društveno-kulturni i turističko-informativni centar, koja je složno izglasana na prošlotjednoj sjednici vrbničkog Općinskog vijeća, članovi tog predstavničkog tijela i službeno su dali zeleno svjetlo ulasku lokalne uprave u taj, za Vrbnik i Vrbenčne, važan projekt. Istim je činom vrbničkih vijećnika zadovoljen i posljednji formalni preduvijet nužan za pokretanje ključnog koraka bez kojeg će taj plan teško biti ostvariv – njegovo prijavljivanje na natječaj Programa ruralnog razvoja RH u dijelu kojim se financiraju ulaganja »u pokretanje, poboljšanje ili proširenje usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«.


Višenamjenski prostor


Vrbniče nad morem


Vrbniče nad morem

Projekt koji vrbička općinska uprava već dugo priprema i razrađuje te koji će sad napokon biti odaslan tijelima zaduženim za vrednovanje kandidatura i raspodjelu EU potpora, predviđa temeljitu rekonstrukciju, ali i funkcionalnu prenamjenu desetljećima napuštenog i ruiniranog kompleksa nekadašnjeg hotela u suvremeni, multifunkcionalni društveni, kulturni i turistički centar.Planirano vrijeme trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci. Realizacija projekta bi, sukladno od Vijeća netom potvrđenom programu, trebala započeti početkom srpnja iduće godine, a biti dovršena do početka 2021. godine. Treba reći i da je, prije same kandidature, Općina Vrbnik već dovršila izradu idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije i prenamjene bivšeg hotela u Društveno-kulturni i turističko-informativni centar, kao i da je u tijeku ishođenje građevinske dozvole.Očekivani rezultat projekta koji se Vrbenčani nadaju pokrenuti već iduće godine trebao bi se ogledati u uređenoj i u funkciju vraćenoj zgradi društveno-kulturne, odnosno turističko-informativne namjene koja će biti na raspolaganju svim stanovnicima i posjetiteljima Vrbnika. U prostorima starog, godinama nekorištenog hotela, zahvaljujući ulaganju ukupno vrijednom nešto više od 9 milijuna kuna, planirano je uređenje i opremanje višenamjenskog prostora s pratećim sadržajem (u vidu bistroa s kuhinjom, sanitarijama i spremištima), prezentacijskog centra sa stalnim izložbenim postavom, infocentra, ureda voditelja kompleksa te niza prostorija namijenjenih radu lokalnih udruga. U budućem Društvenom centru mjesta bi se, doznajemo, trebalo naći i za radionice, odnosno igraonice za djecu, za prostor čitaonice, kao i prostorije namijenjene druženju starijih osoba, uz sve one neophodne prateće tehničko-servisne prostore. K tome, doznajemo iz Općine koja je nakon dugogodišnjeg raspletanja zamršenih imovinsko-pravnih odnosa nedavno napokon postala neupitnim vlasnikom cijelog kompleksa, dio prostora bit će namijenjen i uspostavi Turističko-informativnog centra (TIC-a) odnosno na raspolaganju svim posjetiteljima Vrbnika.


Nova radna mjesta


Kako stoji u projektu koji su pred koji dan formalno potvrdili članovi Općinskog vijeća, danas zapuštena prostrana višeetažna građevina koja je, valja reći i to, idealno smještena na samom ulazu u vrbničku povijesnu jezgru, bit će koncipirana na način koji će omogućiti odvojeno korištenje svih njenih dijelova, pa tako i maksimalnu iskorištenost ondje raspoloživog javnog prostora. Građevina će, prema već izrađenom projektu, biti prilagođena i osobama s invaliditetom za koje će biti postavljeno dizalo uz pomoć kojeg će i oni teže pokretni mještani i posjetitelji moći pristupati sadržajima na njenom katu. Doznali smo i da je ukupna površina građevine koja bi realizacijom ovog hvalevrijednog projekta trebala postati središtem društvenog i kulturnog života žitelja tog krčkog lokalnog središta (ali i neizostavnim mjestom posjeta turista i izletnika) nešto veća od 670 četvornih metara. U red onih koji bi u tom kompleksu trebali dobiti »svoje« prostorije za djelovanje, ističu »općinari«, spadaju i članovi lokalnih udruga s područja kulture i umjetnosti, među ostalima i Vrbničkog kulturnog društva »Frankopan«, Udruge građana »Parapet«, Tamburaške kumpanije Vrbnik, Udruge za očuvanje starih običaja »Vrbenski dešpet« te udruga »Primorski mozaik« odnosno »Ruki«. Nositelji projekta nisu zaboravili napomenuti i da bi se nezanemariva »posredna korist« od oživotvorenja tog projekta trebala osjetiti i kroz otvaranje triju novih radnih mjesta namijenjenih ljudima koji će organizirati rad Centra, skrbiti o njegovoj funkcionalnosti, ali i pružati informativne usluge njegovim turističkim posjetiteljima.


EU financiranje


Društveno-kulturni i turističko-informativni centar, kao važan društveni objekt kulturne i turističke namjene, ali i kao okupljalište domaćih ljudi, građana Općine Vrbnik sa svojim će funkcijama imati značajan pozitivan utjecaj na razvoj i svakodnevicu žitelja Općine Vrbnik, posebice u smislu doprinosa razvoju društvenih funkcija i sadržaja, zaključuju predstavnici lokalne uprave. Na koncu, spomenimo i da je projektantska vrijednost investicije zacrtana na 9,2 milijuna kuna, od kojih će Općina iz vlastitog proračuna osigurati 1,1 milijuna kuna. Iz proračuna PGŽ-a za tu bi se nakanu trebalo osigurati dvjestotinjak tisuća kuna, dok će ostatak u ukupnom iznosu od oko 7,9 milijuna kuna, bude li sve teklo prema planu nositelja vlasti u Vrbniku, trebati namaknuti iz Europskog fonda za ruralni razvoj.