Sportski savez

Raspodjela opatijskog sportskog kolača: Najviše novca nogometu i vaterpolu

Marina Kirigin

Skupština Sportskog saveza grada Opatije / Snimila Marina KIRIGIN

Skupština Sportskog saveza grada Opatije / Snimila Marina KIRIGIN

Od ukupno 3,3 milijuna kuna, za rad sportskih udruga namijenjeno je oko 2,8 milijuna, a za manifestacije 530.000 kunaOPATIJA – Tri milijuna i tristo tisuća kuna težak sportski proračun Opatije, čija je raspodjela izglasana u Villi Antonio na izvanrednoj Skupštini Sportskog saveza grada Opatije, utrošit će se na redovan rad članica saveza, rad Sportskog saveza, ali i realizaciju sportskih manifestacija.


Točnije, 2,8 milijuna kuna raspodijeljeno je za rad 34 opatijske sportske udruge te rad Saveza, stručni rad u sportu i školovanje trenera, nagrade za vrhunske sportaše, sport osoba s invaliditetom, sportsko-rekreativne aktivnosti građana, a nešto više od sto tisuća kuna spremljeno je i u pričuvu.


Ostatak od 530.000 kuna raspoređen je za sportske manifestacije, a na kratkoj skupštini Saveza, upravo novac namijenjen manifestacijama bila je i jedina stavka oko koje se povela kratka rasprava.


Nezadovoljni boćari
Naime, predstavnici boćarskih klubova, iako je u uvodu predsjednik Sportskog saveza grada Opatije Dragutin Galina objasnio da je u odnosu na lani novac za manifestacije manji za 270.000 kuna te se srazmjerno smanjivao i novac za svaku pojedinu sportsku priredbu, tvrdili su kako su im dodijeljena sredstva za manifestacije nedostatna za realizaciju sportske priredbe.


Predstavnik Boćarskog kluba »Opatija«, Zoran Škrokov, tvrdio je da je izuzetno teško naći sponzore te da nije spreman okolo moliti, a da će vjerojatno smanjenje sredstava utjecati na broj ekipa prijavljenih na natjecanje.


Na njegove riječi reagirao je Mladen Đorđević iz kluba odbojke na pijesku tvrdeći da Sportski savez sufinancira manifestacije, odnosno nije dužan pokrivati sve troškove sportskih priredbi. Traženje sponzora ne znači moliti za novac, rekao je Đorđević te naveo kako turnir u njihovoj organizaciji košta 200.000 kuna, a kako od Saveza dobije za tu priredbu 40.000 kuna. Sve ostalo je njegov angažman, nije ga, kaže, sram kucati na vrata za sponzorstva, a sponzora, kaže, ima.


Paušal 7.000 kuna


Predstavnik Vaterpolo kluba »Opatija 1981« Daniel Liber rekao je kako novac valja potražiti i na drugim adresama, kako su i Turistička zajednica grada Opatije i Zajednica sportova PGŽ-a raspisale natječaje kojima se može dobiti dodatna sredstva i nadopuniti klupske budžete, pritom dodajući da je prvenstveno važno da klubovi imaju dovoljno za redovnu djelatnost, a manifestacije se mogu skromnije odraditi pa, recimo, smanjiti broj sudionika.


Prema izglasanoj raspodjeli sredstava za redovnu djelatnost klubova najveći dio sportskog »kolača« pripao je Nogometnom klubu »Opatija« (237.200 kuna), a slijede ga Vaterpolo klub »Opatija 1981« (191.000 kuna), Rukometni klub Liburnija (189.400 kuna), Jedriličarski klub »Opatija« (184.700 kn), Tenis klub »Opatija« (166.000 kn), Stolnoteniski klub »Opatija 08« (157.000 kn), Karate klub Opatija (142.900 kn), Odbojkaški klub »Opatija« (107.600 kn)… Na paušalu, koji ove godine iznosi 7.000 kuna, je čak 11 sportskih udruga.