Našli rješenje

RACIONALNI LOKVARCI Umjesto skupe gradnje – novi vrtić u potrkovlju škole

Marinko Krmpotić

U potkrovlju zgrade OŠ Rudolfa Strohala u Lokvama svoj će prostor naći djeca predškolskog uzrasta / Foto M. KRMPOTIĆ

U potkrovlju zgrade OŠ Rudolfa Strohala u Lokvama svoj će prostor naći djeca predškolskog uzrasta / Foto M. KRMPOTIĆ

Nakon procjene da bi gradnja i vrlo visoki iznosi održavanja vrtićke ustanove bili prevelik izdatak, Općina će urediti 160 kvadrata potkrovlja OŠ R. Strohala i tu urediti prostor za boravak djece, sanitarije i malu kuhinju LOKVE U kandidaturu za izgradnju vrtića u Općini Lokve nisu išli, ali će ipak imati nove prostore za svoje vrtićarce, odnosno djecu predškolskog uzrasta. Naime, za sada najmlađi Lokvarci spomenutog uzrasta poludnevni boravak ostvaruju u jednoj od učionica lokvarske Osnovne škole Rudolfa Strohala. To je, ističe načelnik Lokava Toni Štimac, za sada dobro rješenje, ali treba tražiti i bolja, odnosno funkcionalnija.


– Prije svega treba reći da smo nakon procjene potencijalnih troškova vezanih uz eventualni projekt izgradnje vrtića došli do toga da bi to za proračun naše općine bio prevelik izdatak, a isto tako za proračun bi bili vrlo visoki iznosi održavanja vrtićke ustanove.


Zato smo razmišljali o drugim rješenjima, a jedno od njih je i uređenje potkrovlja OŠ Rudolfa Strohala. Riječ je o oko 160 kvadrata u sklopu kojih se pregradnim zidovima može urediti prostor za boravak djece, sanitarije, mala kuhinja i prostor za odgojiteljicu.


Toni Štimac / Foto M. KRMPOTIĆ


Toni Štimac / Foto M. KRMPOTIĆ

Radovi već ovog ljeta


Ovog ljeta krenut ćemo u uređenje tog prostora, a sredstva smo već osigurali, i to 300.000 kuna uspješnom kandidaturom kod Ministarstva regionalnog razvoja, a tome ćemo pridodati i 200.000 kuna iz Fonda za Gorski kotar Primorsko-goranske županije.


To će nam biti dovoljno za uređenje tih 160 kvadrata u kojima će naša djeca imati kvalitetniji i bolji smještaj te uvjete rada. U konkretne poslove uređenja krenut ćemo ovog ljeta, a ako sve bude idealno, možda će radovi biti gotovi do kraja ove godine, što će značiti da će iduće kalendarske godine Lokve imati novi prostor za boravak djece predškolskog uzrasta, od onih vrtićke razine pa do djece jasličkog uzrasta koje ćemo, bude li interesa, također primiti.Radovi u potkrovlju zgrade lokvarske osnovne škole, ističe Štimac, ne bi trebali biti odviše komplicirani: »Naime, na tu je zgradu nedavno postavljen potpuno novi krov što nam bitno olakšava posao jer tu nisu potrebna nikakva nova ulaganja. Ono što treba je urediti krovne prozore, osmisliti unutrašnjost prostora za djecu i opremiti taj prostor namještajem za vrtić te, naravno, urediti sanitarije i prateće prostorije«, rekao je Štimac.Cjelodnevni boravak


Po sadašnjim procjenama i anketama znamo da je iduće godine u planu upis 12 polaznika vrtića te da bi roditelji voljeli da im se pružaju sluge tzv. cjelodnevnog bravka. U organizaciju cjelodnevnog boravka ići ćemo ukoliko uspijemo na kandidaturi Ministarstva demografije koje je obećalo novac kojim bi se u tijeku dvije godine osiguralo dio plaće za osobu koja bi radila u tom cjelodnevnom boravku, a ostatak njene plaće osigurali bismo mi i roditelji djece koja će u tom vrtiću i jaslicama boraviti.


Naravno, o svemu ćemo provesti anketu među roditeljima kako bismo vidjeli postoji li dovoljno interesa za smještaj u takvom obliku predškolske ustanove, obliku koji nije, napominjem, klasičan vrtić jer je izgradnja i rad vrtića za nas kao lokalnu samoupravu prevelik zalogaj – rekao je Toni Štimac, načelnik Općine Lokve.